Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοία: Κίνητρα για τις ... άγονες μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων

Ακτοπλοία: Κίνητρα για τις … άγονες μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων

|

Είναι από τις ειδήσεις που ακούμε χρόνια…. .Ε καιρός είναι να γίνουν πραγματικότητα. Αναφερόμαστε, στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει άμεσα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να προχωρήσει σε τροποιήσεις άρθρων του Νόμου 2932/2001 «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές – σύσταση γραμματείας λιμένων και λιμενικής πολιτικής – μετατροπής λιμενικών ταμείων σε ανώνυμες εταιρείες και άλλες διατάξεις» προσφέροντας νέα δεδομένα στην Ελληνική Ακτοπλοϊα. Και βέβαια είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν και οι … άγονες γραμμές, κάτι που αποτελεί αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων… .

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας tovima.gr, στελέχη του υπουργείου επεξεργάζονται την περίοδο αυτή τις προτάσεις που έχουν καταθέσει αρμόδιοι φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, και εκτιμάται ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή των σχετικών άρθρων που θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα opengov για διαβούλευση. Μετά τις όποιες παρατηρήσεις που θα κατατεθούν, θα γίνει η απαραίτητη επεξεργασία και οι τροποποιήσεις θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή. 

Σε τρία κομμάτια 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να «σπάσει» το νομοσχέδιο σε τρία κομμάτια, στα άρθρα που αναφέρονται στα πλοία της ακτοπλοΐας, στα πορθμεία (φέρι μποτ) και στα φορτηγά πλοία, γιατί σήμερα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν διαφορετικών κατηγοριών πλοία.  Αναφορικά με τις αλλαγές αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και άρθρο για τη μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα, κυρίως με φέρι μποτ. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα είχε συνάντηση με το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν από τον υπουργό τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους με τα πλοία της ακτοπλοΐας, με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι από δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβασή τους στα θαλάσσια μέσα μεταφοράς και η μετακίνησή τους από και προς τη νησιωτική χώρα.   Ως τα σημαντικότερα προβλήματα ανέφεραν την απουσία των κατάλληλων μέσων και υποδομών για την εξυπηρέτηση των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, όπως ανελκυστήρες, ειδικές ράμπες, προσβάσιμες καμπίνες, χώροι υγιεινής κ.ά.  

Κίνητρα για τις «άγονες»

Επιπροσθέτως αναμένεται να υπάρξει αναφορά για τα κίνητρα σχετικά με τα πλοία που αφορούν άγονες γραμμές και κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της σχετικής σύμβασης. Αναφορικά με τις επικείμενες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, τα ίδια στελέχη επεσήμαναν ότι με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα γίνει εφικτό να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ακτοπλόων κάνοντας λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο που έχει ξεκινήσει για το θέμα.

Οσον αφορά τα κίνητρα τόνιζαν ότι για να δρομολογηθούν νέα πλοία για την εξυπηρέτηση νησιών στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» σημαντικό ρόλο έχουν η διάρκεια της σύμβασης αλλά και το ύψος των μισθωμάτων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας το καλοκαίρι σε ημερίδα για την ακτοπλοΐα είχε πει μεταξύ άλλων πως «για τον ακτοπλοϊκό μας στόλο πρέπει πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι η ανάγκη ανανέωσής του δεν είναι ποτέ στιγμιαία αλλά διαρκής. 

Τα επόμενα 10 – 15 χρόνια θα υπάρξουν ανάγκες ανανέωσης του στόλου μας ενώ οι περιβαλλοντολογικοί κανονισμοί θα δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες για την αντικατάσταση πλοίων ίσως νωρίτερα απ’ ό,τι έχουν προγραμματιστεί. Επίσης παρατηρείται μικρή ή και μηδενική συμμετοχή σε ορισμένους διαγωνισμούς για την εξυπηρέτηση των νησιών με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.  Και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί η ναυπήγηση νέων πλοίων, λαμβανομένου υπόψη ότι στη διεθνή αγορά δεν υπάρχουν τα κατάλληλα πλοία για να αγοραστούν».  

«Μείωση του ΦΠΑ»

Επιπλέον, είχε σημειώσει ότι «η απαλλαγή των εταιρειών μας από υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας είναι απαραίτητη. Για τη βελτίωση του θεσμικού μας πλαισίου έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και έχουν κατατεθεί οι προτάσεις μας για την πλέον ευέλικτη λειτουργία των εταιρειών μας και κυρίως για την απαλλαγή από υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας και ευελπιστούμε στην κατανόηση του υπουργείου.  Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιβολή υποχρεώσεων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εκμετάλλευσης και βέβαια και των εισιτηρίων. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών των καυσίμων μετά το 2016, την ανοδική πορεία τους το 2018, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση το 2020, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν πιέσεις για την αύξηση του κόστους ταξιδιού με αρνητικές συνέπειες στην κίνηση και στον τουρισμό μας.

Μονόδρομος για την αποφυγή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα των συντελεστών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τη μείωση των συντελεστών». Στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου είχε γίνει λόγος και στην εφετινή ετήσια μελέτη της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων XRTC ΕΠΕ, η οποία ασχολείται ενεργά με τον κλάδο της ακτοπλοΐας από το 2000.

Οπως αναφέρονταν «είναι επιτακτική όσο ποτέ πλέον η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν θα στηρίζεται στη δημιουργία κινήτρων που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά στη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Θεωρούμε ότι αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί μονομερώς από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση προς όφελος του πολίτη». Οριακά αυξημένη κίνηση 

Αύξηση επιβατών 

Εν τω μεταξύ, οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε το καλοκαίρι στον αριθμό των επιβατών που μετακινήθηκαν με τα πλοία της ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αυτό οφείλεται στο αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων προς τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ πολλοί ήταν οι τουρίστες που επέλεξαν τα πλοία για ενδιάμεσες διαδρομές μεταξύ νησιών.  Σημειώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός τουριστών κάθε χρόνο επιλέγει να κατευθύνεται στα ελληνικά νησιά απευθείας από τις χώρες τους με πτήσεις τσάρτερ και όχι μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και εν συνεχεία των λιμένων Πειραιά ή Ραφήνας.

Πηγή tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Απόφαση ευθύνης η ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού σχετικά με την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων

ΥΠΑ: “Κλειστόν” το αεροδρόμιο της Νάξου ελέω εργασιών από 11 έως 30 Μαρτίου

Κλείνει προσωρινά το αεροδρόμιο λόγω έργων αναβάθμισης - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Σύλληψη πλοιάρχου και η ανακοίνωση από την εταιρεία “ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ”

Ανακοίνωση της εταιρείας ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ σχετικά με τη σύλληψη πλοιάρχου - Τι συνέβη

Οι Νέες Αλλαγές στο Οικιακό και Επαγγελματικό Ρεύμα το 2025

Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο τα οικιακά όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια. Παράλληλα, η διαδικασία αλλαγής παρόχου ρεύματος γίνεται πιο απλή και ψηφιακή.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από το Λιμεναρχείο Νάξου στην παραλιακή οδό λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου για τις Απόκριες

Το Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική. Οι Έλληνες παίκτες δείχνουν σταθερό ενδιαφέρον τόσο για τα live casino όσο και για τα στοιχηματικά sites, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ