Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοϊα: Επιστρέφει η σύνδεση Βορείου Ελλάδας - Κρήτης μέσω Κυκλάδων;

Ακτοπλοϊα: Επιστρέφει η σύνδεση Βορείου Ελλάδας – Κρήτης μέσω Κυκλάδων;

|

Αναψε φωτιές ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κεντρικής Μακεδονίας Βύρων Θεολόγης αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει υπογράψει την ανάθεση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Βορείου Ελλάδας με την Κρήτη δύο φορές την εβδομάδα έχοντας μεσοσταθμούς σε νησιά (Τήνο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη) των Κυκλάδων 

Ουπς μήπως μπερδευτήκαμε λίγο… Και το αναφέρουμε αυτό γατί έως τώρα η διαδρομή ήταν: ακτοπλόος – Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών – Υπουργός και … Νόμος κράτους με την σχετική ανάθεση… Τώρα τελευταία όμως κάτι αλλάζει. Το είδαμε με την “Μινωϊκές Γραμμές” και την είσοδο του Mykonos Palace στη γραμμή Χανιών – Πειραιά και με τον Υπουργό να φέρεται ότι έχει κάνει δήλωση “επιτέλους σπάμε το μονοπώλιο”.. Και μάλιστα κόντρα σε μία Ελληνική εταιρεία (ΑΝΕΚ) η οποία μόλις τώρα κατάφερε να σηκώσει κεφάλι μετά την κρίση… Και τα μέλη του Συμβουλίου ένιωσαν ότι απλά είχαν ρόλο .. θεατή στις εξελίξεις… 

Τώρα έρχεται μία ακόμη είδηση. Αυτή τη φορά από την Θεσσαλονίκη που προκαλεί ενθουσιασμό αλλά και νέα ερωτηματικά.. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TyposThes.gr” ο υπουργός Ναυτιλίας κος Κουρουμπλής έχει βάλει την υπογραφή του στην έγκριση δρομομόλησης συμβατικού πλοίου (θα έχει καμπίνες και δυνατότητα μεταφοράς ΙΧ) από την Βόρεια Ελλάδα προς την Κρήτη (μέσω νησιών στις Κυκλάδες) και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Κάτι που όπως έχουμε πει, είναι λίγο … παράξενο λόγω της σειράς. Ας δούμε όμως τι αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα που σίγουρα θα προκαλέσει κι άλλους τριγμούς στις σχέσεις ακτοπλόων κυβέρνησης.. 

Χθες (σ.σ. 1η Ιουνίου) αναμενόταν να “πέσουν” οι υπογραφές για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και τις Κυκλάδες με συμβατικό, οχηματαγωγό πλοίο, τα δρομολόγια του οποίου πρόκειται να ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου.

Ήδη η έγκριση έχει δοθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και τώρα αναμένεται το αίτημα να επικυρωθεί από το συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (σ.σ. αυτό της 11ης Ιουνίου), όπως δήλωσε χθες στον Τ.Θ. ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κ. Μακεδονίας κ. Βύρων Θεολόγης κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την οποία πρωτοστάτησαν όλοι οι φορείς της πόλης και οι τουριστικοί πράκτορες. Το πλοίο θα ξεκινάει από Θεσσαλονίκη κάθε Δευτέρα για ΣκιάθοΣκόπελο και Αλόννησο και κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα ξεκινά από Θεσσαλονίκη και θα πιάνει ΚυκλάδεςΠάροΝάξοΤήνο, Σαντορίνη, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει και Ι.Χ. ενώ θα έχει και καμπίνες, ενώ “θα είναι οπωσδήποτε πιο φθηνό γιατί είναι συμβατικό το πλοίο”, όπως λέει ο κ. Θεολόγης.

Η διάρκεια του δρομολογίου θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η Β. Ελλάδα, εάν θα το αγκαλιάσει ή όχι, προσθέτει ο ίδιος. Επισημαίνει ακόμη ότι το κέρδος θα είναι μεγάλο εάν σκεφτεί κανείς τα διόδια και τις βενζίνες που θα πρέπει να ξοδέψει κάποιος για να πάει να πάρει πλοίο από την Αθήνα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση το κυριότερο που έχουν να κάνουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι να έρθουν σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους στα νησιά για να δημιουργηθούν «πακέτα» και ο κόσμος να προγραμματίσει τις διακοπές του από τώρα.

Αν και οι Έλληνες είναι περισσότερο της τελευταίας στιγμής, αυτήν τη στιγμή εκφράζεται γενικά ενδιαφέρον για τις επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές και ο κόσμος ενημερώνεται για τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων. «Σήμερα ξεκινάει το καλοκαίρι και ακόμη είναι σε εξέλιξη οι εξετάσεις των παιδιών στα σχολεία αλλά ενδιαφέρον υπάρχει, πιο πολύ για το εσωτερικό και ιδιαίτερα για τα ελληνικά νησιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης ενώ συστήνει στους Βορειοελλαδίτες να εμπιστευτούν τα τουριστικά γραφεία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές γιατί, όπως τονίζει «έχουν κλείσει πάρα πολλά ξενοδοχεία και φτιάχνουν πακέτα ή μόνο ξενοδοχεία, με πολύ καλές τιμές που δεν μπορούν να τις βρουν ούτε στο διαδίκτυο». Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό. «Εάν ψάξει κάποιος μόνος του για δωμάτιο σε Σαντορίνη, Μύκονο ή Κρήτη, τα δωμάτια είναι πάρα πολύ ακριβά. Πάνω από 150 τη βραδιά. Ενώ μέσω πρακτορείου, έχουμε κάνει ειδικές συμφωνίες και έχουμε πάρει καλύτερες τιμές, οπότε θα βγουν κερδισμένοι», σημειώνει ο κ. Θεολόγης”.

Παρελθόν με .. Ανεμο 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η γραμμή Θεσσαλονίκη – Κρήτη υπήρχε σε πλήρη ανάπτυξη την δεκαετία του 90 με το … Ανεμος (φωτο 1×2.pblogs.gr) Οπως θυμάται πράκτορας της εποχής (Χάρης Καραχαρίσης) μιλώντας στην ιστοσελίδα seleo.gr “Ο Άνεμος ξεκίνησε τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη το 1988 και συνέχισε μέχρι και το 2000. Προορισμό είχε το Ηράκλειο, ωστόσο πραγματοποιούσε ενδιάμεσες στάσεις σε Σκιάθο, Σκόπελο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη. Με τόσες στάσεις λογικό ήταν να φτάνει στο Ηράκλειο μετά από 27 ώρες. Τα δρομολόγια γινόντουσαν τρεις φορές την εβδομάδα για το καλοκαίρι και δύο για το χειμώνα. Είχε μήκος 120 μέτρα και χωρούσε 1.150 επιβάτες και 170 ΙΧ. Για όσους δεν ήθελαν να περάσουν το πολύωρο ταξίδι στο κατάστρωμα, το πλοίο διέθετε 250 κλίνες”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου