Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοϊα: Επιστρέφει η σύνδεση Βορείου Ελλάδας - Κρήτης μέσω Κυκλάδων;

Ακτοπλοϊα: Επιστρέφει η σύνδεση Βορείου Ελλάδας – Κρήτης μέσω Κυκλάδων;

|

Αναψε φωτιές ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κεντρικής Μακεδονίας Βύρων Θεολόγης αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει υπογράψει την ανάθεση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Βορείου Ελλάδας με την Κρήτη δύο φορές την εβδομάδα έχοντας μεσοσταθμούς σε νησιά (Τήνο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη) των Κυκλάδων 

Ουπς μήπως μπερδευτήκαμε λίγο… Και το αναφέρουμε αυτό γατί έως τώρα η διαδρομή ήταν: ακτοπλόος – Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών – Υπουργός και … Νόμος κράτους με την σχετική ανάθεση… Τώρα τελευταία όμως κάτι αλλάζει. Το είδαμε με την “Μινωϊκές Γραμμές” και την είσοδο του Mykonos Palace στη γραμμή Χανιών – Πειραιά και με τον Υπουργό να φέρεται ότι έχει κάνει δήλωση “επιτέλους σπάμε το μονοπώλιο”.. Και μάλιστα κόντρα σε μία Ελληνική εταιρεία (ΑΝΕΚ) η οποία μόλις τώρα κατάφερε να σηκώσει κεφάλι μετά την κρίση… Και τα μέλη του Συμβουλίου ένιωσαν ότι απλά είχαν ρόλο .. θεατή στις εξελίξεις… 

Τώρα έρχεται μία ακόμη είδηση. Αυτή τη φορά από την Θεσσαλονίκη που προκαλεί ενθουσιασμό αλλά και νέα ερωτηματικά.. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TyposThes.gr” ο υπουργός Ναυτιλίας κος Κουρουμπλής έχει βάλει την υπογραφή του στην έγκριση δρομομόλησης συμβατικού πλοίου (θα έχει καμπίνες και δυνατότητα μεταφοράς ΙΧ) από την Βόρεια Ελλάδα προς την Κρήτη (μέσω νησιών στις Κυκλάδες) και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Κάτι που όπως έχουμε πει, είναι λίγο … παράξενο λόγω της σειράς. Ας δούμε όμως τι αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα που σίγουρα θα προκαλέσει κι άλλους τριγμούς στις σχέσεις ακτοπλόων κυβέρνησης.. 

Χθες (σ.σ. 1η Ιουνίου) αναμενόταν να “πέσουν” οι υπογραφές για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και τις Κυκλάδες με συμβατικό, οχηματαγωγό πλοίο, τα δρομολόγια του οποίου πρόκειται να ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου.

Ήδη η έγκριση έχει δοθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και τώρα αναμένεται το αίτημα να επικυρωθεί από το συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (σ.σ. αυτό της 11ης Ιουνίου), όπως δήλωσε χθες στον Τ.Θ. ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κ. Μακεδονίας κ. Βύρων Θεολόγης κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την οποία πρωτοστάτησαν όλοι οι φορείς της πόλης και οι τουριστικοί πράκτορες. Το πλοίο θα ξεκινάει από Θεσσαλονίκη κάθε Δευτέρα για ΣκιάθοΣκόπελο και Αλόννησο και κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα ξεκινά από Θεσσαλονίκη και θα πιάνει ΚυκλάδεςΠάροΝάξοΤήνο, Σαντορίνη, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει και Ι.Χ. ενώ θα έχει και καμπίνες, ενώ “θα είναι οπωσδήποτε πιο φθηνό γιατί είναι συμβατικό το πλοίο”, όπως λέει ο κ. Θεολόγης.

Η διάρκεια του δρομολογίου θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η Β. Ελλάδα, εάν θα το αγκαλιάσει ή όχι, προσθέτει ο ίδιος. Επισημαίνει ακόμη ότι το κέρδος θα είναι μεγάλο εάν σκεφτεί κανείς τα διόδια και τις βενζίνες που θα πρέπει να ξοδέψει κάποιος για να πάει να πάρει πλοίο από την Αθήνα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση το κυριότερο που έχουν να κάνουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι να έρθουν σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους στα νησιά για να δημιουργηθούν «πακέτα» και ο κόσμος να προγραμματίσει τις διακοπές του από τώρα.

Αν και οι Έλληνες είναι περισσότερο της τελευταίας στιγμής, αυτήν τη στιγμή εκφράζεται γενικά ενδιαφέρον για τις επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές και ο κόσμος ενημερώνεται για τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων. «Σήμερα ξεκινάει το καλοκαίρι και ακόμη είναι σε εξέλιξη οι εξετάσεις των παιδιών στα σχολεία αλλά ενδιαφέρον υπάρχει, πιο πολύ για το εσωτερικό και ιδιαίτερα για τα ελληνικά νησιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης ενώ συστήνει στους Βορειοελλαδίτες να εμπιστευτούν τα τουριστικά γραφεία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές γιατί, όπως τονίζει «έχουν κλείσει πάρα πολλά ξενοδοχεία και φτιάχνουν πακέτα ή μόνο ξενοδοχεία, με πολύ καλές τιμές που δεν μπορούν να τις βρουν ούτε στο διαδίκτυο». Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό. «Εάν ψάξει κάποιος μόνος του για δωμάτιο σε Σαντορίνη, Μύκονο ή Κρήτη, τα δωμάτια είναι πάρα πολύ ακριβά. Πάνω από 150 τη βραδιά. Ενώ μέσω πρακτορείου, έχουμε κάνει ειδικές συμφωνίες και έχουμε πάρει καλύτερες τιμές, οπότε θα βγουν κερδισμένοι», σημειώνει ο κ. Θεολόγης”.

Παρελθόν με .. Ανεμο 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η γραμμή Θεσσαλονίκη – Κρήτη υπήρχε σε πλήρη ανάπτυξη την δεκαετία του 90 με το … Ανεμος (φωτο 1×2.pblogs.gr) Οπως θυμάται πράκτορας της εποχής (Χάρης Καραχαρίσης) μιλώντας στην ιστοσελίδα seleo.gr “Ο Άνεμος ξεκίνησε τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη το 1988 και συνέχισε μέχρι και το 2000. Προορισμό είχε το Ηράκλειο, ωστόσο πραγματοποιούσε ενδιάμεσες στάσεις σε Σκιάθο, Σκόπελο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη. Με τόσες στάσεις λογικό ήταν να φτάνει στο Ηράκλειο μετά από 27 ώρες. Τα δρομολόγια γινόντουσαν τρεις φορές την εβδομάδα για το καλοκαίρι και δύο για το χειμώνα. Είχε μήκος 120 μέτρα και χωρούσε 1.150 επιβάτες και 170 ΙΧ. Για όσους δεν ήθελαν να περάσουν το πολύωρο ταξίδι στο κατάστρωμα, το πλοίο διέθετε 250 κλίνες”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

Ρόδος: Σε τροχιά υλοποίησης το Περιφερειακό Καταφύγιο Ζώων Συντροφιάς

Με πρωτοβουλία Χατζημάρκου, το έργο εγγράφεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΝΑΙ – Συμμετοχή της Φιλοζωικής Ρόδου στην καθημερινή λειτουργία

Νάξος: Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών – Ανοικτή δράση στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου (17/9)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, το Νοσοκομείο ενώνει δυνάμεις με την ΕΝΕ και το «Όραμα Ελπίδας». Εγγραφές 09:00–13:00, χωρίς ραντεβού.

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο”

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο – Αυστηροί έλεγχοι και πιστοποιητικά απολύμανσης στις μεταφορές”

Το Naxos Medical στηρίζει τη 4η Πανελλήνια Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών στη Νάξο

Μια πράξη ζωής και ελπίδας: Στις 17 Σεπτεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου φιλοξενεί την εθελοντική δράση «Οι Νοσηλευτές Δίνουν Όραμα Ελπίδας».

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.