Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο - Υπουργείο Ναυτιλίας: Καταβολή 40 εκατ. ευρώ για τις .. άγονες...

Αιγαίο – Υπουργείο Ναυτιλίας: Καταβολή 40 εκατ. ευρώ για τις .. άγονες γραμμές

|

Καταβολή 40 εκατ. ευρώ για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι θα δοθούν για την αποπληρωμή οφειλομένων δρομολογίων

Οικονομική “ανάσα” στην ακτοπλοΐα, δίνει η αποπληρωμή ενός μεγάλους μέρους των οφειλόμενων μισθωμάτων από την εκτέλεση δρομολογίων άγονων γραμμών, μετά από σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη βουλή με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η σχετική ρύθμιση που πέρασε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου», προβλέπει ότι περίπου 40 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022 για την αποπληρωμή δρομολογίων των ακτοπλόων και όχι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όπως εφαρμοζόταν έως τώρα, καθώς υπήρχε κίνδυνος τιμολόγια ακτοπλοϊκών εταιρειών που είχαν κατατεθεί έως τις 31/10/2022 να μην μπορέσουν να αποπληρωθούν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη εξασφαλίσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για το 2022 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ συνολικά 65 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν για την αποπληρωμή πολλών εταιρειών, με την αρχή να γίνεται από τις μικρότερες.

Στελέχη της αγοράς στην ακτοπλοΐα δεν αποκλείουν έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή και των υπόλοιπων οφειλόμενων μισθωμάτων για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών που ανέρχεται περίπου σε 15 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα εξόφλησης δημιουργήθηκε εφέτος, καθώς πολλά από τα κεφάλαια της κεντρικής κυβέρνησης δόθηκαν σε οικονομικά μέτρα στήριξης των κοινωνικών ομάδων για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα μέρος από τα χρήματα αυτά να διατεθούν με το κριτήριο των άμεσων αναγκών και όχι με τις βασικές υποχρεώσεις του κάθε υπουργείου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος των ακτοπλόων Σπύρος Πασχάλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των οφειλόμενων μισθωμάτων στην ακτοπλοΐα, είχε τονίσει ότι τα ποσά από τον Σεπτέμβριο του 2021 άγγιζαν τα 80 εκατ. ευρώ για εκτελούμενα δρομολόγια.

Μάλιστα είχε αναφέρει ότι ορισμένες εταιρείες προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις είχαν προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, αναφέροντας ότι υπήρξε και αντίκτυπος στους διαγωνισμούς που «τρέχουν».

«Παρά το γεγονός ότι έχουν προκηρυχθεί κάποιες γραμμές δημόσιας υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον για κάλυψή τους, αφού το αυξανόμενο κόστος καυσίμων και η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων είναι κάτι που φοβίζει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες», είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών είναι ανελαστική δαπάνη, που εξυπηρετεί και εθνικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη βουλή δίνει δυνατότητα βιωσιμότητας του ακτοπλοϊκού κλάδου που λόγω των οικονομικών συγκυριών, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους καυσίμων, αντιμετωπίζει προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων το υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές Απριλίου του 2022 έχει προχωρήσει ήδη σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας με πολυετείς συμβάσεις και στις οποίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ρήτρα καυσίμου.

Στις πολυετείς συμβάσεις, που είναι 19 τον αριθμό, η αύξηση της επιδότησης των μισθωμάτων, λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, έγινε αναδρομικά από 1ης/11/2021 αγγίζει περίπου τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 8,69%, σύμφωνα με τις νέες τιμές των καυσίμων.

Τουλάχιστον 140 λιμάνια σε 116 νησιά εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκά με 180 δρομολογιακές συνδέσεις.

Το 2019, προ Covid, διακινήθηκαν στις γραμμές εσωτερικού 19,0 εκατ. επιβάτες, 2,43 εκατ. Ι.Χ. και 540.000 φορτηγά, ενώ στις γραμμές της Αδριατικής 1,5 εκατ. επιβάτες, 320.000 Ι.Χ. και 370.000 φορτηγά.

Πηγή:imerisia.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο