Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο: Πως μοιράστηκε η οικονομική πίτα στους ακτοπλόους

Αιγαίο: Πως μοιράστηκε η οικονομική πίτα στους ακτοπλόους

|

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σχεδόν σε όλες τις γραμμές της χώρας φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Πονοκέφαλος για τον κλάδο, πέρα από τη δραματική μείωση των εσόδων, η αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Στα 50 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, θα ανέλθει η οικονομική βοήθεια που θα λάβει η ακτοπλοΐα μέχρι τέλους του τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου, από πέρυσι τον Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δίνει σχεδόν σε όλες τις γραμμές της χώρας (βασικές ακτοπλοϊκές και πορθμειακές) το Υπουργείο Ναυτιλίας, «με σκοπό τη διασφάλιση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης νησιωτικών περιοχών και την ανάγκη ανάκτησης του ακτοπλοϊκού δικτύου». Περί τα 40,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) δόθηκαν το 2020 ενώ άλλα 9,5 εκατ. ευρώ περίπου θα δοθούν τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο.

Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα euro2day.gr μπορεί το ποσό να φαίνεται σημαντικό όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν χρηματοδοτεί μόνο συμβατικά πλοία που εξυπηρετούν όλο το χρόνο τις βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές και ταχύπλοα που λειτουργούν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά στα συμβατικά, αλλά και δεκάδες πορθμειακές σε όλη τη χώρα.

Μοιρασιά

Έτσι από τα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι τα 37,5 εκατ. ευρώ (31 εκατ. ευρώ το 2020 και 6,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021) αφορούν στις βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου και Ιουνίου Πελάγους, που εξυπηρετούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχασαν το 2020 ένα τζίρο περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τα 31 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2020, ο Όμιλος Attica Group έλαβε 12,1 εκατ. ευρώ η SeaJets 4,7 εκατ. ευρώ, η Minoan Lines 2,8 εκατ. ευρώ η Levante Ferries 2,7 εκατ. ευρώ η ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00% 1,9 εκατ. ευρώ, η Fast Ferries 1,2 εκατ. ευρώ, η Aegean Speed Lines 1 εκατ. ευρώ και η Golden Star Ferries 0,85 εκατ. ευρώ.

Για τον Φεβρουάριο του 2021 αναμένεται η Attica Group να ενισχυθεί με 2.868.000 ευρώ, η SeaJets με 945.000 ευρώ η ANEK με 540.000 ευρώ η Levante Ferries με 450.000 η ANEΣ με 408.000 ευρώ, η Golden Star Ferries με 300.000 ευρώ, η Fast Ferries με 300.000, η MINOAN LINES με 270.000 ευρώ κ.α.

Δρομολόγια

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Attica εξυπηρετεί όλο το χρόνο με συμβατικά πλοία όλες τις βασικές γραμμές του Αιγαίου δηλαδή Πειραιάς-Κυκλάδες, Πειραιάς Δωδεκάνησα, Πειραιάς-Βόρειο Αιγαίου και Πειραιάς-Ικαρία Σάμο ενώ δραστηριοποιείται σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ και τις γραμμές της Κρήτης. Το μεγαλύτερο ημερήσιο μίσθωμα για τον μηνα Φεβρουάριο το λαμβάνει για την γραμμή Πειραιάς-Πάτμος-Λέρος-Κως-Ρόδος και είναι 55000 ευρώ το δρομολόγιο (τρία δρομολόγια την εβδομάδα).

Η Sea Jet είναι η μόνη εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί τον Φεβρουάριο με δυο ταχύπλοα σε δυο γραμμές των Κυκλάδων και μια γραμμή από Ηράκλειο στη Σαντορίνη. Το μεγαλύτερο μίσθωμα για τον Φεβρουάριο είναι 45.000 ευρώ την ημέρα για τρία δρομολόγια την εβδομάδα και αφορά στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Νάξος-Θήρα.

Όλες οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές (ANEK, Levante Ferries, ANEΣ, Golden Star Ferries, Fast Ferries, και MINOAN LINES) δραστηριοποιούνται τον Φεβρουάριο με συμβατικά πλοία.

Ο πονοκέφαλος των καυσίμων

Εκτός από το γεγονός ότι η οικονομική στήριξη είναι φειδωλή, προβληματισμό προκαλούν στον κλάδο η εξέλιξη της τιμής των καυσίμων. Φέτος το κόστος καυσίμων κινείται αυξητικά και τον Ιανουάριο κατέγραψε μια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι τον Απρίλιο που ήταν ο μήνας με την χαμηλότερη μέση τιμή του έτους, μια αύξηση κατά 68% η μέση μηνιαία τιμή του καυσίμου IFO 0,5% που χρησιμοποιούν τα συμβατικά επιβατηγά οχηματαγωγά. Ανάλογη άνοδο (κατά 65%) κατέγραψε και η μέση μηνιαία τιμή του GOIL 0,5% που χρησιμοποιούν τα ταχύπλοα επιβατηγά οχηματαγωγά.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς των ακτοπλόων το συνολικό κόστος καυσίμων ήταν τον προηγούμενο Απρίλιο για τα πλοία ης ακτοπλοΐας στα 8,7 εκατ. ευρώ (μαζί με τις γραμμές της Αδριατικής) φέτος τον Ιανουάριο για τα ίδια δρομολόγια το κόστος εκτοξεύτηκε στα 14,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ.

Και ενώ πέρυσι τον Απρίλιο η οικονομική στήριξη ήταν της τάξης των 15 εκατ. ευρώ φέτος τον Ιανουάριο δεν υπήρξε καμία βοήθεια στον κλάδο από πλευράς πολιτείας ενώ και η οικονομική στήριξη του Φεβρουαρίου ανέρχεται σε μόλις 12 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται από τους εκπροσώπους του ακτοπλοϊκού κλάδου φέτος θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά η οποία εφόσον τα καύσιμα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αποβεί ακόμη πιο δύσκολη από την περυσινή που ο κλάδος κατέγραψε ζημίες άνω των 120 εκατ. ευρώ και ήδη κάνουν λόγο για την ανάγκη υψηλότερης ενίσχυσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.