Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο - Μ. Κόνσολας: Πρόταση για 15ετείς συμβάσεις στην γραμμή Κυκλάδων -...

Αιγαίο – Μ. Κόνσολας: Πρόταση για 15ετείς συμβάσεις στην γραμμή Κυκλάδων – Δωδεκανήσου

|

Η δρομολόγηση των άγονων γραμμών αλλάζει μετά τη πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα – Τι προτείνει; Και σε ποια γραμμή αναφέρεται 

Μια πρόταση που φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τονίζει ότι η Κάρπαθος και η Κάσος δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας αλλά και συχνότητας στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση, συγκριτικά με άλλα νησιά.

Επισημαίνει ότι όταν υπάρχουν διαγωνισμοί για την εξυπηρέτηση της γραμμής Κρήτης-Καρπάθου-Κάσου-Ρόδου με χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών, τότε αναπόφευκτα θα έρχονται πλοία μεγάλης ηλικίας και θέτει ζήτημα αλλαγής και τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να δρομολογηθούν νέα, σύγχρονα και ταχύτερα πλοία.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει να προκηρύσσεται διαγωνισμός για σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης 15ετούς διάρκειας και στον διαγωνισμό  να ενταχθεί ως όρος, η υποχρέωση της μειοδότριας εταιρείας να δρομολογήσει νέο, σύγχρονο και ταχύπλοο πλοίο για τη συγκεκριμένη γραμμή.

Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει για τη γραμμή Πειραιά – Σαντορίνης – Κάσου – Καρπάθου – Ρόδου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου και να μειωθεί θεαματικά ο χρόνος του ταξιδιού.

To πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καρπάθου και Κάσου»

Κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε ανοικτό, δημόσιο, διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής Καρπάθου-Κάσου για το χρονικό διάστημα μέχρι και 31/10/2022.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι επελέγη και πάλι ένα πλοίο μεγάλης ηλικίας για να εξυπηρετεί τη γραμμή, με ό, τι αυτό σημαίνει στο μεγάλο χρόνο διάρκειας του ταξιδιού αλλά και σε ενδεχόμενες βλάβες.

Αντικειμενικά, η Κάρπαθος και η Κάσος δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας αλλά και συχνότητας στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση συγκριτικά με άλλα νησιά.

Ουσιαστικά, είμαστε μακριά από τον στόχο της αναβάθμισης της ακτοπλοϊκής γραμμής Καρπάθου-Κάσου και οφείλουμε να αναθεωρήσουμε ορισμένα δεδομένα.

Ένα από αυτά είναι η διάρκεια των συμβάσεων.

Όταν υπάρχουν διαγωνισμοί για την εξυπηρέτηση της γραμμής Κρήτης-Καρπάθου-Κάσου-Ρόδου με χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών, τότε αναπόφευκτα θα έρχονται πλοία μεγάλης ηλικίας.

Οφείλουμε να δούμε την ανάγκη αλλαγής και τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να δρομολογηθούν νέα, σύγχρονα και ταχύτερα πλοία.

Μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν να προκηρύσσεται διαγωνισμός για σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης 15ετούς διάρκειας.

Στον διαγωνισμό, θα μπορούσε να ενταχθεί ως όρος η υποχρέωση της μειοδότριας εταιρείας να δρομολογήσει νέο, σύγχρονο και ταχύπλοο πλοίο για τη συγκεκριμένη γραμμή.

Το 15ετές χρονικό εύρος της σύμβασης θα αποτελεί ένα σοβαρό και ουσιαστικό κριτήριο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα αναλάβουν, όμως, την υποχρέωση να δρομολογήσουν σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο για την γραμμή Κρήτη- Κάσος – Κάρπαθος-Ρόδος.

Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει για τη γραμμή Πειραιά – Σαντορίνης – Κάσου – Καρπάθου – Ρόδου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου και να μειωθεί θεαματικά ο χρόνος του ταξιδιού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων με την προϋπόθεση δρομολόγησης νέων και ταχύτερων πλοίων για να αναβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου και Κάσου;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής