Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο: Από τις 10 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε σε ρυθμό ...χειμώνα, -38% η πτώση...

Αιγαίο: Από τις 10 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε σε ρυθμό …χειμώνα, -38% η πτώση στις Κυκλάδες

|

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση κίνησης της τάξης του 40%, με ανάλογη πτώση να αναμένεται και για το 2021 – Από τις 10 Σεπτεμβρίου, μειώσεις στα δρομολόγια που «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου» – Ποια η εικόνα στις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊα και η επόμενη ημέρα…. Εφιαλτικές από οικονομικής άποψης είναι οι συνθήκες. Το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος δεν ήταν καλοί παρά τις αρχικές προβλέψεις, οπότε βύθισαν τον κλάδο ακόμη περισσότερο. Εκείνο όμως που προκαλεί πονοκέφαλο στις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι οι προβλέψεις για το 2021 το οποίο αναμένεται το ίδιο κακό με το 2020. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τον λόγο αυτό οι ακτοπλοΐα ζήτησαν την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη η οποία αναμένεται να προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το ΝΜ, η μείωση τζίρου θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η πτώση της επιβατικής κίνησης ανήλθε κατά μέσο όρο στο 40%. Τα συμβατικά πλοία έκαναν όλα δρομολόγια με πρωτόκολλο επιβατών ενώ δεν έλυσαν ποτέ κάβους 10 ταχύπλοα. Στις Κυκλάδες που θεωρείται το χρυσόμαλλο δέρας της ακτοπλοΐας η μείωση υπολογίζεται στο 38%, στην Κρήτη στο 40% και στις άλλες γραμμές του Αιγαίου πάνω από 40%.  «Ο Θεός βοηθός» ήταν η φράση υψηλόβαθμου στελέχους του κλάδου όταν τον ρωτήσαμε (βλ newmoney.gr)  για την επόμενη: 

«Ελπίζαμε τον Ιούλιο αλλά ειδικότερα τον Αύγουστο ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη και θα παίρναμε μία ανάσα. Όμως διαψεύστηκαν οι ελπίδες μας. Μπορεί από Πειραιά η κίνηση να ήταν -30% σε σύγκριση με το 2019 όμως χάθηκαν οι επιβάτες στα ενδιάμεσα δρομολόγια που πήγαιναν από νησί σε νησιά και ήταν κυρίως ξένοι, Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ρώσοι. Επίσης, ούτε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός, όπως ελπίζαμε, αφού δεν έρχονται ξένοι. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις όπως βλέπουμε από τα πλάνα των εταιρειών» και συνέχισε: «Η μείωση τζίρου θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Και όποιες εταιρείες, ίσως, έβγαλαν κάποια χρήματα, θα πρέπει να τα δώσουν για να κάνουν διαχείριση ζημιών που προέκυψαν από τους μήνες του lock down. Και να σκεφτεί κανείς ότι ερχόμασταν από μία πολύ καλή χρονιά που ήταν το 2019».

Για το 2021 οικονομικά στελέχη επεσήμαναν στο ΝΜ: «Το 2021 θα είναι πολύ κακό για την ακτοπλοΐα. Ακόμη και να βρεθεί το εμβόλιο δεν θα προλάβουμε να καλύψουμε τις ζημιές του 2020 ούτε θα επανέλθουν οι ρυθμοί στο επίπεδο του 2019. Δεν θα ανακάμψουμε όσο γρήγορα θέλουμε και πρέπει. Χρειάζεται χρόνος. Το 2021 θα είναι δυστυχώς σαν το 2020».

p1100949.jpg
Η επόμενη ημέρα και ο …χειμώνας που έρχεται

Και το χειρότερο; Μπαίνουμε νωρίτερα σε χειμωνιάτικο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από τις 20 Αυγούστου τρεις επιβάτες επιστρέφουν από τα νησιά και ένας μεταβαίνει προς αυτά. Κι αυτό μεταφράζεται σε άμεση μείωση των δρομολογίων. Ακόμη και από τις 10 Σεπτεμβρίου, πάμε σε μειώσεις που – όπως αναφέρεται- «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου». Πχ αναμένεται να κοπεί το πρωϊνό δρομολόγιο του Blue Star Naxos για τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ δεν αποκλείεται άμεσα να δούμε περικοπή του Σαββατιάτικου δρομολογίου από Παροναξία προς Πειραιά….

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου η εικόνα θα θυμίζει πολύ αυτή του προηγούμενου Μαρτίου, όταν και προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης επικοινωνία με τα νησιά εντάχθηκαν όλα τα δρομολόγια σε καθεστώς αγόνων γραμμών και ενισχύθηκε ο κλάδος με τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ.

Οπότε; Η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου με όρους διασφάλισης της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας των νησιών είναι επιτακτική. Ήδη μάλιστα τα σχετικά αιτήματα έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών για ένα πλάνο ενίσχυσης από το Υπ. Ναυτιλίας. Ελπίδα όλων είναι να προωθηθεί μια διαδικασία στήριξης της 12μηνης και απρόσκοπτης σύνδεσης των νησιών καθώς με βάση τα δυο πακέτα που δόθηκαν λόγω της κρίσης τα 12μηνες λειτουργίας πλοία που σηκώνουν και το βαρύ φορτίο αναλογικά θα μπορούσαν να στηριχθούν περαιτέρω ένεκα και της σημασίας του ρόλου τους αλλά και της συνεχούς, κι όχι εποχικής, παρουσίας τους στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, στο τραπέζι είναι εκτός από την επάνοδο του καθεστώτος των άγονων γραμμών, η επέκταση του μέτρου των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τουλάχιστον τη νέα θερινή περίοδο που ξεκινά το Μάρτη, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τις μεταφορές στο 13% στα εισιτήρια επιβατών και η επέκτασή του και στα ΙΧ αυτοκίνητα, η επέκταση και μετά τον Σεπτέμβριο όλων των μέτρων στήριξης που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως το καθεστώς αναστολής εργασίας για ναυτικούς και υπάλληλους της στεριάς κ.λπ.

Με πληρφορίες από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο