Η 1η Ιουλίου δεν είναι απλώς η πρώτη μέρα του μήνα. Είναι μια ημερομηνία με ακτοπλοϊκή ταυτότητα για την Πάρο – μια σελίδα μνήμης που γράφεται με σφυρίγματα πλοίων, απόπλους και αφίξεις γεμάτες συγκίνηση.
Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, το νησί θυμάται με νοσταλγία τα πλοία που συνδέθηκαν μαζί του και που, σαν σήμερα, ξεκίνησαν το δικό τους καλοκαιρινό ταξίδι στις Κυκλάδες.
# 1 Ιουλίου 2021 – Η πρώτη φορά του “Αριάδνη” στην Πάρο
Το “Αριάδνη”, ένα από τα πιο επιβλητικά πλοία του Αιγαίου, καταπλέει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Παροικιάς. Έρχεται από Πειραιά, συνεχίζει για Βαθύ, Κω και Ρόδο – και γράφει την πρώτη της σελίδα στο νησί.
# 1 Ιουλίου 2016 – Το “Superferry 2” «διανυκτερεύει» στην Παροικιά
Το θρυλικό Superferry 2 ξεκινά απογευματινά δρομολόγια από Ραφήνα, με τελικό προορισμό και διανυκτέρευση στο λιμάνι της Πάρου. Ένα πλοίο που αγαπήθηκε όσο λίγα και έγινε κομμάτι της καθημερινότητας του νησιού.
# 1 Ιουλίου 2005 – Το “Speedrunner 1” ξεκινά την αγαπημένη του γραμμή
Πειραιάς – Πάρος – Σίφνος – Πειραιά: μια σύνδεση που έφερε νέο αέρα και ταχύτητα στα νησιά. Το Speedrunner 1 δίνει το παρών του για πρώτη φορά και φέρνει μαζί του το όραμα των fast ferries στο Αιγαίο.
# 1 Ιουλίου 2002 – “Blue Star Naxos”: Ένα πλοίο, μια σχέση ζωής
Το Blue Star Naxos ξεκινά από Πειραιά με προορισμό τις Κυκλάδες – και από τότε, δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά των Παριανών. Μυρωδιά καινούργιου, αξιοπιστία και δεσμός χρόνων που κρατά μέχρι σήμερα.
# 1 Ιουλίου 2000 – “Highspeed 2”: Μικρό αλλά πολύτιμο
Το Highspeed 2 εγκαινιάζει τη γραμμή Πειραιά – Πάρος – Νάξος – Μύκονος – Τήνος – Σύρος – Πειραιά, προσεγγίζοντας και την Κύθνο μία φορά την εβδομάδα. Ένα πλοίο που αγαπήθηκε για το μέγεθος, την ευελιξία και την παρουσία του.
📷 Οι φωτογραφίες του αφιερώματος προέρχονται από το αρχείο των Νίκου Μπαρμπαρή και Κατερίνας Παπαδοπούλου, ανθρώπων που αγαπούν την ακτοπλοΐα όσο και τη θάλασσα – και ξέρουν να μας ταξιδεύουν με εικόνες.
Κείμενο: Μιχάλης Ρούσσος (μέσω της σελίδας Shiptravelers)
Η Πάρος δεν ξεχνά τα πλοία της. Και αυτά, με τη σειρά τους, δεν ξεχνούν τα νερά που τα αγκάλιασαν.
1η Ιουλίου: Μια ημερομηνία που μας φέρνει πιο κοντά στις μνήμες και στις αφίξεις που έγιναν ιστορία.