Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΥπουργείο Αθλητισμού: Φρένο στα ανεξέλεγκτα χρέη των αθλητικών ομοσπονδιών

Υπουργείο Αθλητισμού: Φρένο στα ανεξέλεγκτα χρέη των αθλητικών ομοσπονδιών

|

Ένα νέο περιβάλλον απόλυτης οικονομικής διαφάνειας και πλήρους εποπτικού ελέγχου των αθλητικών Ομοσπονδιών εγκαθιδρύεται με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρο 84 του ν.5128/2024 (A΄ 118) στις πρόσφατες ψηφισμένες, με ευρεία συναίνεση από την Βουλή, αθλητικές διατάξεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση

Η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για νοικοκύρεμα, διαφάνεια και εξορθολογισμό σε όλο το φάσμα του αθλητικού γίγνεσθαι, όπως γίνεται σαφώς αντιληπτό από την ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε και αφορά σε σχετικές οδηγίες/διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμόρφωση και την παροχή οδηγιών για την έγκριση και την ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών των εποπτευομένων φορέων.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Αν. Υπουργός Αθλητισμού έθεσα ως προτεραιότητα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του Ελληνικού Αθλητισμού. Πολλές από αυτές είναι ήδη γνωστές, έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενδεικτικά ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, νόμος για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ταυτοπροσωπία με ηλεκτρονικό εισιτήριο, ψηφιοποιήση και χαρτογράφηση του Ελληνικού Αθλητισμού με το e-kouros, κωδικοποίηση αθλητικής νομοθεσίας, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση όλων των εθνικών αθλητικών κέντρων, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ με γενναία αύξηση για πρώτη φορά των προϋπολογισμών τους κ.α.

Επιπρόσθετα σήμερα μετά την ψήφιση του τελευταίου νομού και την εγκύκλιο του Υπουργείου Αθλητισμού επιλύουμε και κλείνει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που υπονόμευε διαχρονικά τη χρηστή διαχείριση και διόγκωνε τα -σχετικά με τη χρήση εγκαταστάσεων- χρέη των αθλητικών φορέων.

Η κατάσταση αυτή δημιουργούσε διαφυγόντα έσοδα από τα ΕΑΚ και τους εποπτευόμενους φορείς μας, ποσά απόλυτα αναγκαία για την συντήρηση και αναμόρφωσή τους. Τώρα λύνουμε άπαξ δια παντός αυτό το ζήτημα», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά και εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στις οικονομικές συναλλαγές των αθλητικών φορέων είναι οι εξής:

Διενέργεια ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από Ορκωτούς Ελεγκτές, για τους αθλητικούς φορείς με ετήσιο προϋπολογισμό άνω του ποσού των 100 χιλ. ευρώ.
Φρένο στις αυθαίρετες προβλέψεις των Ομοσπονδιών που οδηγούσαν σε ελλείματα – υποθηκεύοντας το μέλλον τους – με την παραδοχή η απόκλιση των προϋπολογισμένων ιδίων εσόδων να μην υπερβαίνει το 10% των πραγματοποιηθέντων ιδίων εσόδων του απολογισμού του προηγούμενου έτους.

Αποδοχή του πάγιου αιτήματος των διοικήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών να μπορούν να προϋπολογίσουν εγκαίρως βασιζόμενες στο 80% των εσόδων της κρατικής επιχορήγησης του προηγούμενου χρόνου. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως μετά την οριστικοποίηση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησής του. Έτσι για πρώτη φορά όλες οι Ομοσπονδίες και οι Αθλητικοί φορείς θα μπορούν να συντάσσουν προϋπολογισμούς εμπρόθεσμα.

Απαραίτητη προσκόμιση -για πρώτη φορά- βεβαίωσης περί μη οφειλής από 1/1/2024 προς τα Ν.Π.Δ.Δ. Εθνικά Αθλητικά Κέντρα εποπτείας Υπ. Αθλητισμού και στα Ν.Π.Ι.Δ. Ο.Α.Κ.Α, ΣΕΦ, ΕΟΚΑΝ. Ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 84 του Ν. 5128/2024 (Α΄ 118), οι φορείς που αιτούνται επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πρέπει να μην έχουν υποχρεώσεις προς τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», «Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ» και «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών – Σπύρος Λούης», οι οποίες να παραμένουν ανεξόφλητες.

Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό της οφειλής θα παρακρατείται από το Υπ. Αθλητισμού κατά το στάδιο της εκτέλεσης της τακτικής επιχορήγησης είτε του «ΣΤΟΙΧΉΜΑΤΟΣ» και θα αποδίδεται εν συνεχεία στους φορείς στους οποίους υπήρχαν οι οφειλές.

Οι πόροι που θα αποδίδονται σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την συντήρηση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.