Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου βρέθηκε χθες η Κατερίνα Στεφανίδη, όπου της απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής στο άλμα επί κοντώ με 4,91 μ., γεμίζοντας με υπερηφάνεια την Ελλάδα.
Με τη χώρα μας, χάρη στην Κατερίνα Στεφανίδη, να φιγουράρει στη λίστα με τα χρυσά μετάλλια συνεχίζονται στο Λονδίνο τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου ανδρών – γυναικών. Χθες, ήταν η σειρά του Λυκούργου Τσάκωνα να πάρει πρόκριση. Ο σπρίντερ «σφράγισε» το 12ο εισιτήριο για τους ημιτελικούς των 200 μ. Σήμερα (21.30), στα 200 μ. αγωνίζεται η Μαρία Μπελιμπασάκη με στόχο την πρόκριση στους ημιτελικούς.
Ο Τσάκωνας διένυσε την απόσταση στων 200 μ. σε 20.37, τερμάτισε 3ος στη σειρά του και προκρίθηκε στους αυριανούς ημιτελικούς. Ο Ελληνας πρωταθλητής σημείωσε τον 12ο καλύτερο χρόνο, ενώ εφέτος έχει τρέξει την απόσταση σε 20.33 (23 Ιουνίου, Λιλ). «Νιώθω πολύ καλά. Εκανα καλή προετοιμασία τις τελευταίες εβδομάδες και είμαι έτοιμος», δήλωσε. Τον γρηγορότερο χρόνο από όλες τις προκριματικές σειρές τον έκανε ο Τζέρεεμ Ρίτσαρντς (Τρινιντάντ και Τομπάγκο) με 20.05 και ακολούθησαν με 20.08 ο Ααρον Μπάρουν, από τον Καναδά και ο Νετανίλ Μπλέικ, από τη Μεγάλη Βρετανία.
Αντίθετα, ο Δημήτρης Τσιάμης δεν κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό του τριπλούν. Είχε πρώτο άλμα στα 16,06 μ. και δύο άκυρα και, έτσι, κατέλαβε την 27η θέση. Το όριο και, μάλιστα, με πρώτη προσπάθεια έπιασαν, μόνο ο Κρις Μπέρναρντ από τις ΗΠΑ με 17,20 μ., ο συμπατριώτης του Κρίστιαν Τέιλορ με 17,15 μ., ενώ ο Κουβανός Κρίστιαν Ναπόλες είχε άλμα στα 17,06 μ. Η Ειρήνη Βασιλείου τερμάτισε 8η στη 2η σειρά των ημιτελικών στα 400 μ. (53.27) και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση. Η νεαρή πάντως μας ανησύχησε…. Ενώ μιλούσε στην κάμερα της ΕΡΤ -και ενώ ήταν σε ζωντανή σύνδεση- ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε, όμως ευτυχώς, όπως μεταδόθηκε λίγο αργότερα, η πρωταθλήτρια των 400μ. δεν είχε κάτι παραπάνω από μια στιγμιαία αδιαθεσία, ενώ αμέσως σηκώθηκε χωρίς βοήθεια και αποχώρησε από τη μικτή ζώνη.
Η μεγαλύτερη μάχη πάντως της ημέρας χθες ήταν στο τριπλούν γυναικών… Οπου η Γιουλιμάρ Ρόχας πήρε τα σκήπτρα από την Κατρίν Ιμπάργκουεν. Η Βενεζουελάνα πρωταθλήτρια πήδηξε 14.91 στην πρώτη της προσπάθεια και ξεπέρασε το 14.89 της Κολομβιανής «χρυσής» Ολυμπιονίκου του Ρίο στην τρίτη της προσπάθεια, με τις δύο Λατινοαμερικανίδες άλτριες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα και με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 να κάνει 14.88 στην έκτη της προσπάθεια, αλλά να μένει τελικά στη δεύτερη θέση του βάθρου, με την κορυφαία της φετινή επίδοση. Τρίτη ήταν η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του 2012, η Ουκρανίδα Ολγκα Ριμπάκοβα, με 14.77 στην τρίτη της προσπάθεια.
Η Αικατερίνη
Η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία κατά τη χθεσινή απονομή ώθησε τους θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο «Βασίλισσα Ελισάβετ» να χορέψουν συρτάκι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (στους άνδρες, στον στίβο, «triple crown» έχει πετύχει ο Κώστας Κεντέρης). Παράλληλα, η χρυσή Ολυμπιονίκης είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που έχει στην κατοχή της, εκτός από τις πρωτιές στις κορυφαίες διοργανώσεις, και το διαμάντι του Ντάιαμοντ Λιγκ. Με το 4,91 που πήδηξε στον τελικό τού επί κοντώ (πανελλήνιο ρεκόρ) πέτυχε και τη 2η κορυφαία επίδοση σε παγκόσμιο. Αμέσως μετά τη νίκη της στη διοργάνωση του Λονδίνου, έθεσε τον νέο της στόχο: «Σκέφτομαι το χρυσό στο παγκόσμιο του κλειστού. Ιδιαίτερα ευχαριστημένη είμαι γιατί πέτυχα πανελλήνιο ρεκόρ και είχα και δύο καλά άλματα στα 5,02 μ. Aυτό δείχνει ότι κάνουμε σωστά πράγματα ώστε να βρίσκομαι στην καλύτερη κατάσταση», δήλωσε η άλτρια που μετέτρεψε ένα τελικό παγκοσμίου σε μία παράσταση με έναν ρόλο. Να σημειώσουμε ότι η ελληνίδα αθλήτρια έγινε η 10η Ελληνίδα που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ενώ έκανε ακόμη και τον Κώστα Κεντέρη να μιλήσει μετά από χρόνια σιωπής…
Μπολτ – Γκάτλιν
Μία παράσταση με πολλούς πρωταγωνιστές ήταν και ο τελικός των 100 μ. ανδρών. Ο αγαπημένος αθλητής της υφηλίου Γιουσέιν Μπολτ μπορεί να μην έκλεισε την καριέρα του όπως ονειρευόταν, αλλά όταν ο νικητής μοιράζεται τη δόξα του με τον νικημένο με μία υπόκλιση που θα μείνει στην Ιστορία, τότε η αυλαία της καριέρας του «εξωγήινου» Τζαμαϊκανού έκλεισε με γήινο και ανθρώπινο τρόπο.
Το «κακό» παιδί του παγκοσμίου στίβου, ο Τζάστιν Γκάτλιν, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σπρίντερ που κέρδισε μία κούρσα 100 μ., παγκοσμίου πρωταθλήματος και με την υπόκλισή του στο παγκόσμιο είδωλο κατάφερε, στη δύση και της δικής του καριέρας, να γίνει συμπαθής σε μεγάλο μέρος φιλάθλων, που μέχρι το βράδυ της 5ης Αυγούστου τον αποδοκίμαζαν. Με τον τρόπο που εξελίχθηκε η ιστορική κούρσα δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος ότι ανάμεσα στον Γκάτλιν και στον Μπολτ είχε μπει «σφήνα» ο Κρίστιαν Κόλμαν (ΗΠΑ), ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι διοργανωτές στην ανακοίνωση των απονομών έγραψαν: Απονομές Γκάτλιν – Μπολτ.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”