Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΒρούτσης: Η νησιωτικότητα στη πράξη, 50% αύξηση χρηματοδότησης στα σωματεία που βρίσκονται...

Βρούτσης: Η νησιωτικότητα στη πράξη, 50% αύξηση χρηματοδότησης στα σωματεία που βρίσκονται σε νησιά

|

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (με το Υπουργείο Οικονομικών) για την κατανομή, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της χρηματοδότησης του 2024, από την φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έπειτα από συνεργασία με τον γγΑ, Γιώργο Μαυρωτά.

Το ύψος του ποσού που θα διανεμηθεί στα 6.533 εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας, στις Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων, σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ και στις Οργανωτικές Επιτροπές του EKO Ράλλυ Ακρόπολις και του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, ανέρχεται και φέτος στα 66 εκατ. ευρώ!

Για πρώτη φορά στα κριτήρια ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως προτεραιότητα!

Τα σωματεία ανά την Επικράτεια που εδρεύουν σε νησιά (και δεν έχουν οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα) θα λάβουν χρηματοδότηση προσαυξημένη κατά 50%, όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Βρούτσης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του!

Επιπλέον, για σωματεία νησιών με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, όπως και για τα σωματεία ΑμεΑ, το μίνιμουμ ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.700€, ενώ για όλα τα άλλα σωματεία προσδιορίστηκε στα 1.000€

Υπενθυμίζεται ότι για να εισπράξουν οι δικαιούχες ομάδες τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας).

Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές, είναι μικρότερο από το ποσό της εκάστοτε χρηματοδότησης που δικαιούνταν και εισέπραξαν, τότε το υπερβάλλον συμψηφίζεται με επόμενη καταβολή.

Επίσης, από το ποσό που εισπράττουν οι ομάδες, ποσοστό ύψους τουλάχιστον 50% πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των «φυτωρίων» τους (προπονητές ακαδημιών, ηλικιακών κατηγοριών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, έξοδα αγώνων, μετακινήσεις, αθλητικό υλικό και άλλες δαπάνες ακαδημιών και ηλικιακών κατηγοριών), αλλά και για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κλπ).

Η κατανομή της φετινής χρηματοδότησης

Τα 66 εκατ. ευρώ διανέμονται ως εξής:

> Ποσοστό 3,4% ισόποσα σε

* Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motorsport Greece)

* Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (Cycling Greece)

> Ποσοστό 48,3% στον επαγγελματικό αθλητισμό:

* 66% σε SL (ισόποση κατανομή στις ΠΑΕ)

* 9,5% σε SL2 (ισόποση κατανομή στις ΠΑΕ πλην των Β’ ομάδων των ΠΑΕ της SL1)

* 16% σε Basket League (το 90% ισόποσα στις 12 ΚΑΕ και το υπόλοιπο 10% αναλογικά για όσες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις)

* 8,5% σε Volley League (τα 9/12 ισόποσα στα ΤΑΑ και τα 3/12 αναλογικά για όσα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις)

Υπογραμμίζεται ότι αναστέλλεται η καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού σε ΑΑΕ ή ΤΑΑ, σε περίπτωση που η ΑΑΕ ή το ΤΑΑ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης αναφοράς για συμμετοχή σε χειραγώγηση αγώνα από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.

Εάν η υπό αξιολόγηση υπόθεση χειραγωγημένου αγώνα τεθεί από την ΕΠΑΘΛΑ στο αρχείο, παύει η αναστολή καταβολής χρηματοδότησης.

Σε περίπτωση που η υπό αξιολόγηση υπόθεση χειραγωγημένου αγώνα διαβιβασθεί στο αρμόδιο αθλητικό πειθαρχικό όργανο, τότε η αναστολή εξακολουθεί να ισχύει εωσότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση από το πειθαρχικό όργανο.

Εάν από το πειθαρχικό όργανο του αθλητικού φορέα εκδοθεί οριστική καταδικαστική απόφαση, η τιμωρηθείσα ΑΑΕ ή το τιμωρηθέν ΤΑΑ χάνει οριστικά το δικαίωμα για την παρούσα χρηματοδότηση.

Εφόσον, όμως, ΑΑΕ ή ΤΑΑ που εισέπραξε τη χρηματοδότηση, συμπεριληφθεί κατόπιν σε αναφορά για την τρέχουσα ή οποιαδήποτε προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και εκδοθεί οριστική καταδικαστική απόφαση από το αρμόδιο αθλητικό πειθαρχικό όργανο, η ΑΑΕ ή ΤΑΑ υποχρεούται να επιστρέψει το ποσό που έλαβε για την αγωνιστική περίοδο στην οποία αφορά η καταδικαστική απόφαση.

> Ποσοστό 48,3% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό:

* 26% στις εθνικές κατηγορίες ομαδικών πρωταθλημάτων, ισόποσα στις ομάδες που συμμετέχουν, λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος και τις διακρίσεις κάθε αθλήματος, το αγωνιστικό επίπεδο, την ιστορικότητα της κάθε κατηγορίας και το πλήθος των επίσημων εθνικών και τοπικών διοργανώσεων ανά φύλο, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το ποσοστό 7% το οποίο αποδίδεται στις διοργανώτριες αρχές:

* 8,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών

* 3% σε Β΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών

* 5% σε Α2 Μπάσκετ Ανδρών

* 9% σε Α1 Μπάσκετ Γυναικών

* 4% σε Α2 Μπάσκετ Γυναικών

* 9% σε Α1 Βόλεϊ Γυναικών

* 2% σε Α2 Βόλεϊ Γυναικών

* 3% σε Α2 Βόλεϊ Ανδρών

* 12% σε Α1 Πόλο Ανδρών

* 2% σε Α2 Πόλο Ανδρών

* 8,5% σε Α1 Πόλο Γυναικών

* 1,5% σε Α2 Πόλο Γυναικών

* 9,5% σε Α1 Χάντμπολ Ανδρών

* 2,5% σε Α2 Χάντμπολ Ανδρών

* 6% σε Α1 Χάντμπολ Γυναικών

* 1,5% σε Α2 Χάντμπολ Γυναικών

* 1,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών

* 0,5% σε Β΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών

* 0,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Γυναικών

* 9% σε Γ΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών

* 1% σε Α1 Μπάσκετ με Αμαξίδιο

* 0,5% σε Α2 Μπάσκετ με Αμαξίδιο

* 39% στα 6.533 ερασιτεχνικά σωματεία, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων για:

* τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργεί το σωματείο και για τα οποία έχει λάβει την
Ειδική Αθλητική Αναγνώριση,

* τον αριθμό των προπονητών που απασχολεί,

* τον αριθμό των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο,

* Τα ετήσια έξοδα του σωματείου όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό του σωματείου.

Όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά στα κριτήρια ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη και η νησιωτικότητα! 

Έτσι, τα σωματεία που εδρεύουν σε νησιά (και δεν έχουν οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως π.χ. οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Λέσβος, η Σάμος, η Κρήτη, οι Σποράδες κλπ) θα λάβουν τη χρηματοδότηση, που τους αναλογεί, προσαυξημένη κατά 50%.

Επιπλέον, για σωματεία νησιών με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, όπως και για τα σωματεία ΑμεΑ, το μίνιμουμ ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.700€, ενώ για όλα τα άλλα σωματεία προσδιορίστηκε στα 1.000€

* 5% για την συμμετοχή των ομάδων σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βάσει των αγώνων που έχουν δώσει και τη βαρύτητα κάθε διοργάνωσης.

* 30% στις Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων και των ηλικιακών κατηγοριών, βάσει των διακρίσεών τους στο 2023 και των εξόδων των Ομοσπονδιών για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με το

* 80% στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες

* 5% στις Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες

* 5% στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ολυμπιακή Ομάδα)

* 5% στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (96% για την Παραολυμπιακή Ομάδα και 4% για τα Special Olympics

* 5% για τις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φολέγανδρος & Κεφαλονιά στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου με αφιερώματα σε Le Figaro Magazine και Le Parisien

Δύο εμβληματικά ελληνικά νησιά κερδίζουν τις σελίδες κορυφαίων γαλλικών εντύπων, προβάλλοντας αυθεντικές εμπειρίες, πολιτισμό, γαστρονομία και φυσική ομορφιά.

Σαντορίνη – Κτήμα Σιγάλα: Επένδυση στο μέλλον του Σαντορινιού αμπελώνα

Παρά τη μείωση της παραγωγής για τρίτη χρονιά, το οινοποιείο χαράζει πορεία αναγέννησης με νέες φυτεύσεις, καινοτομία και σεβασμό στο μοναδικό terroir

Η Ελλάς Σύρου θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο ανακαινισμένο γήπεδο της Ερμούπολης

Η ιστορική ομάδα των Κυκλάδων ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη στιγμή της σύγχρονης πορείας της, με το Δημοτικό Στάδιο να αλλάζει πρόσωπο ενόψει του αγώνα Κυπέλλου.

Από τη Σύρο ξεκινά το «καράβι της ελπίδας» προς τη Γάζα – Η αποστολή Global Sumud Flotilla

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου συναυλία αλληλεγγύης στη Σύρο και τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου ο απόπλους για τη Γάζα με στόχο τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Ιερά Πανήγυρις στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος Νάξου

Διήμερος εορτασμός με Εσπερινούς, Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Σε αποχή προχωρούν οι δικηγόροι Νάξου την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου

Αντίδραση στη μη αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ και στην επιβάρυνση των πολιτών με υψηλά δικαστικά έξοδα

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: Πρόταση ψηφίσματος στήριξης στον Δήμο Καισαριανής

Συζήτηση στο ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για την αλληλεγγύη στον Δήμαρχο και τα μέλη του ΔΣ Καισαριανής που διώκονται ποινικά.

Παύλος Χρηστίδης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο Φράγμα Τσικαλαριού – Κινδυνεύει η Νάξος να διψάσει και να πεινάσει»

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες αναβολές στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου διαψεύδει την ένταξη της Τήνου στη γραμμή Λαυρίου – Καβάλας

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στη γραμμή που συνδέει τον Άη Στράτη και τη Λήμνο, παρά τις «εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις βουλευτών.

Ο Γιάννης Καραγκιολίδης συνεχίζει για 5η χρονιά στον Πανναξιακό

Ο έμπειρος αθλητής και προπονητής παραμένει βασικό κομμάτι του συλλόγου, συνεχίζοντας το έργο του τόσο στην ομάδα όσο και στις ακαδημίες.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.