Ο Πρωταθλητής Ελλάδας Καράτε, Βασίλης Βρούτσης, μιλά στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 και στους Ελένη Μουστάκη και Νεκτάριο Καλαβρό, για το αγαπημένο του άθλημα, την καθημερινότητά του και για τον πατέρα του και Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (video)
Ο Βασίλης Βρούτσης είναι μόλις 21 ετών, αλλά έχει καταφέρει να μας κάνει υπερήφανους με τις νίκες του στις Πολεμικές Τέχνες και δη στο Καράτε. Πριν τέσσερα χρόνια βγήκε πρώτος στους Πανελλήνιους Αγώνες εφήβων και απο τότε ανήκει στην Εθνική Ελλάδος Καράτε. Δύο φορές έχει βγει 2ος στον Πανελλήνιο Αγώνα Καράτε Αντρών και φέτος στέφηκε πρωταθλητής στον Πανελλήνιο Αγώνα Καράτε κάτω των 21 ετών. Παράλληλα εκπροσώπησε την Εθνική Ελλάδας στους άντρες στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ισπανίας. Και είναι ένα βήμα πριν το ταξίδι στην Τουρκία, για το οποίο θα σας πούμε αργότερα…
Ποιοι; Α, ναι, Ελένη Μουστάκη και Νεκτάριος Καλαβρός ανέκριναν στο στούντιο του Aegean Voice 107.5, τον νεαρό πρωταθλητή και τα πήγαν αρκετά καλά… Δεν είναι εύκολο, άλλωστε, να ρίξει στο ταπί έναν πρωταθλητή Πολεμικών τεχνών…
Ποιες δυσκολίες και στερήσεις βιώνει ένας πρωταθλητής;
«Όπως φαντάζεστε το να είσαι πρωταθλητής είναι μια δύσκολη υπόθεση και απαιτεί θυσίες. Συστήνω, βέβαια, τον αθλητισμό σε όλους τους νέους και σε όλους τους ανθρώπους γενικά, γιατί είναι υγεία, αλλά ο πρωταθλητισμός είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που έχει απαιτήσεις και σίγουρα δεν λείπουν οι τραυματισμοί του σώματος. Οι στερήσεις είναι πολλές καθώς η ζυγαριά είναι ένα απαραίτητο gudget στη ζωή των αθλητών. Διατροφές και δίαιτες θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, κι αν τώρα παρασύρομαι με το ωραίο φαγητό της Νάξου, ξέρω οτι θα ακολουθήσει δίαιτα και πολύ ταλαιπωρία, όταν επιστρέψω στην Αθήνα. Εκτός, όμως, απο τις στερήσεις στο φαγητό αποφεύγω και το αλκοόλ. Οι βραδυνές εξόδοι απαγορεύονται ιδιαίτερα στις προαγωνιστικές περιόδους και φυσικά το ξενύχτι για μα μπορέσεις να αποδώσεις. Ακόμη και τώρα στις διακοπές ένα ποτό είναι αρκετό, πάντα σκέφτομαι το μέτρο. Όσο για την προπόνηση, φυσικά, δεν γίνεται να λείπει ακόμη και στις διακοπές, γιατί διαφορετικά μένεις πίσω συγκρικά με τους αντιπάλους, όποτε πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Οι ώρες προπονήσης είναι ατέλειωτες. Το πρόγραμμα του αθλητή και η ώρα της προπόνησης είναι μια ιερή ώρα και τίποτα δεν πρέπει να την παρεμποδίζει».
«Δεν πρέπει όμως να βλέπουμε μόνο το τι στερείται κανείς με τον πρωταθλητισμό, αλλά και τι κερδίζει. Ο πρωταθλητισμός πέρα απο τη σωματική δύναμη που σου προσφέρει σου δίνει και ψυχική δύναμη, μαθαίνεις να μην φοβάσαι κανέναν, αλλά και να μην υποτιμάς τον αντίπαλο, αντίθετα, να τον υπολογίζεις και να τον σέβεσαι. Επίσης, συμβάλλει στην προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση».
Οι γονείς πολλές φορές πιέζουν τα παιδιά τους να γίνουν πρωταθλητές.. ποια η γνώμη σου;
«Ο κάθε αθλητής πρέπει να ακούει μόνο τον προπονητή του, οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά για προπόνηση και να τα στηρίζουν. Αν δέχονται πίεση, θα απομακρυνθούν, οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να χαράσσουν τον δικό τους δρομο και οι αθλητές οτι κάνουν να το κάνουν για τον εαυτό τους».
Πότε ξεκίνησες το Καράτε και τι σε οδήγησε σε αυτό το άθλημα;
«Η ηλικία στην οποία ξεκίνησα το άθλημα ήταν τα τεσσάρων ετών. Απο 14 ετών όμως, ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό. Σε αυτό συνέβαλε και ο πατέρας που του άρεσε πολύ το Καράτε και είναι πραγματικά η χαρά του να απολαμβάνει τον γιο του και την κόρη του να αθλούνται και να αγωνίζονται. Και η αδελφή μου η Νίκη, που είναι 22 ετών αγωνιζόταν στο ίδιο άθλημα και μάλιστα είχε κατακτήσει κι εκεινη πολλές πανελλήνιες νίκες, λόγω σπουδών, όμως, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως φοιτήτρια Ηλεκτρολόγος Μηχανικός δεν μπορεί να συνεχίζει το άθλημα πλέον, λόγω χρόνου.
Είναι η Νίκη η αδυναμία σου, κάνετε παρέα;
“Φυσικά, είμαστε, άλλωστε, πολύ κοντά στην ηλικία, κάνουμε παρέα, μιλάμε και συμβουλεύουμε ο ένας τον άλλο. Λόγω της εμπειρία της, μάλιστα, στο άθλημα προσπαθεί να με συμβουλέψει, αλλά παθιάζεται τόσο που αντί να ακούγεται ο προπονητής στο ματς ακούγεται εκείνη, οπότε της έχω δώσει εντολή στους αγώνες να βρίσκεται 50 μέτρα μακριά απο τον προπονητή μου.. (γέλια). Απεναντίας ο πατέρας παρακολουθεί τους αγώνες μου πάντα ψύχραιμος και συγκινημένος».
Ποια είναι η συμβουλή του πατέρα που δεν ξεχνάς;
«Να είμαι ο εαυτός μου, να μην προσποιούμαι ποτέ κάποιον άλλο, είσης, να έχω πρώτα τις σπουδές και μετά το καράτε. Σποδάζω στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, παράλληλα κάνω το bachelor μου στον τομέα του management».
Είναι εύκολο για ένα παιδί να έχει πατέρα πολιτικό;
«Ο Γιάννης ο Βρούτσης, ο βουλευτής Κυκλάδων είναι απλά ο πατέρας μου, σίγουρα μπορεί να απουσιάζει πάρα πολλές ώρες και να κάνει ατελείωτα ταξίδια, ειδικά τώρα που έχει την τιμή να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, αλλά εκείνο που θυμάμαι πάντα απο κείνον είναι οτι κατάφερνε να είναι πάντα δίπλα μας και να ικανοποιεί τις ανάγκες της οικογένειας του».
Σε χαρακτηρίζει η εργατικότητα είναι ένα στοιχείο που αποκόμισες απο τον πατέρα σου; Θα ήθελες στο μέλλον να ασχοληθείς με την πολιτική;
«Θαυμάζω την εργατικότητα και των δύο μου γονιών, οι προτεραιότητες μου είναι οι σπουδές και το Καράτε και να μπω στην αγορά εργασίας. Προς το παρόν η ενασχόληση με την πολιτική δεν περνάει απο το μυαλό του».
Το επώνυμο σου είναι κάτι που σε βοηθά ή προτιμάς να το αποσιωπάς και να χαράσσεις την δική σου πορεία;
“Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το επίθετο μου για να βοηθηθώ κάπου, αν με ρωτήσουν λόγω επωνύμου τι σχέση έχεις με τον Γιάννη Βρούτση, φυσικά θα πω οτι είμαι γιος του, είμαι υπερήφανος για τον πατέρα μου. Ούτε κρυβομαι ούτε αποσκοπώ κάπου προς όφελος μου”.
Μέσα απο τα social media βλέπω την ενεργή παρουσία σου σε πολλές εκδηλώσεις του νησιού μας..
«Η καταγωγή μου είναι απο την Νάξο και την Αμοργό και γι αυτό στηρίζω όλες τις Κυκλάδες, τις αγαπώ και όπου μπορώ να βοηθήσω το κάνω».
Επόμενος στόχος του Βασίλη Βρούτση είναι να αγωνιστεί στην Τουρκία με την Εθνική Ελλάδος στα τέλη Σεπτεμβρίου και να κατακτήσει το μετάλλειο μεσα στην Τουρκία. Ας του το ευχηθούμε όλοι μέσα απο την καρδιά μας καθώς η αγάπη του κόσμου ενθαρρύνει τους αθλητές!