Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΤζέιμι Μόναχον: Η 38χρονη που έκανε το ...γύρο του κόσμου κολυμπώντας

Τζέιμι Μόναχον: Η 38χρονη που έκανε το …γύρο του κόσμου κολυμπώντας

|

Η Μόναχαν κατάφερε να κολυμπήσει στα νερά της Ανταρκτικής με πολικές θερμοκρασίες, μόνο με το μαγιό της –  «Για μένα, η άσκηση είναι αναζωογονητική. Η δουλειά, οι υποχρεώσεις και τα ταξίδια είναι αυτά που με κουράζουν».

Yπάρχουν αθλητές που εξωθούν τους εαυτούς τους στα όρια. Αλλοι τα ξεπερνούν. Αθλητές, όμως, όπως η Τζέιμι Μόναχαν αγγίζουν το αδιανόητο. Το όνομά της γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στο βιβλίο Γκίνες. Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια, σε ηλικία 38 ετών και σε διάστημα 15 ημερών, κατάφερε να κολυμπήσει στο ανοιχτό νερό σε έξι διαφορετικές ηπείρους. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η Μόναχαν έφερε εις πέρας έξι μαραθωνίους στο νερό (το μήκος του καθενός από αυτούς οριοθετείται μέχρι τα δέκα χιλιόμετρα). Παρ’ όλα αυτά, ξεπέρασε και αυτά τα όρια, καθώς κολύμπησε συνολικά 100 χιλιόμετρα επιχειρώντας να ολοκληρώσει με επιτυχία, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Η σπουδαία αυτή υπεραθλήτρια εξιστορεί στην «Καθημερινη» τον ιδιαίτερο αυτόν άθλο της.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού της όμως η διαδρομή δεν ήταν στρωμένη με… ροδοπέταλα. Η Μόναχαν συνάντησε αρκετά εμπόδια στον υδάτινο δρόμο της στις έξι ηπείρους και στην ανοιχτή θάλασσα, όπως ήταν οι καιρικές συνθήκες και κάθε λογής θαλάσσιοι οργανισμοί όπως οι μέδουσες: «Οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, οι δηλητηριώδεις μέδουσες και οι τοπικές ιδιαιτερότητες ήταν μερικά από τα εμπόδια που συνάντησα. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απολάμβανα τον ορίζοντα και την όμορφη μεσογειακή θάλασσα, όταν ξαφνικά άρχισα να βλέπω μεγάλες λευκές μέδουσες. Προσπάθησα να τις αποφύγω, όμως με τσίμπησαν τρεις φορές. Ο πόνος σε όλο μου το σώμα ήταν αφόρητος, ενώ το τελευταίο τσίμπημα παρέλυσε το αριστερό μου χέρι. Φοβόμουν μήπως το δηλητήριο της μέδουσας με κάνει να χάσω τις αισθήσεις μου, αλλά αυτό ευτυχώς δεν συνέβη. Ηταν απλά πολύ οδυνηρό».

Μέσα σε 15 ημέρες, η 38χρονη υπεραθλήτρια είχε την ευκαιρία να κολυμπήσει σε εντυπωσιακά μέρη και να επισκεφθεί όμορφες πόλεις σε έξι διαφορετικές ηπείρους. Η ίδια εξηγεί στην «Κ» σε ποιο μέρος του κόσμου δυσκολεύθηκε περισσότερο και ευχαριστήθηκε πιο πολύ την κολύμβηση: «Το λιγότερο ευχάριστο σκέλος της προσπάθειας αυτής ήταν στην πόλη της Ισπανίας, Καρταχένα. Η πόλη είναι πολύ όμορφη με φοβερή ιστορία, αλλά το νερό ήταν υπερβολικά ζεστό και κατά καιρούς αρκετά… άβολο. Ο μαραθώνιος μέσα στην καταιγίδα της Σιγκαπούρης μου άρεσε πολύ, όπως επίσης ευχαριστήθηκα τα πεντακάθαρα νερά της λίμνης της Γενεύης, στην Ελβετία. Ισως όμως το πιο ωραίο σημείο του ταξιδιού να ήταν όταν κολυμπούσα κατά μήκος της ακτογραμμής στο Σίδνεϊ με τους χαρακτηριστικούς επιβλητικούς γκρεμούς “stunning cliffs” ή το τέλος του ταξιδιού στη γενέτειρά μου, τη Νέα Υόρκη».

Η Μόναχαν προπονούνταν καθημερινά για τον συγκεκριμένο άθλο με γιόγκα, κολύμβηση και τρέξιμο, παρ’ όλα αυτά όμως εξηγεί πως αυτή η… ρουτίνα την αναζωογονούσε: «Για μένα, η άσκηση είναι αναζωογονητική. Η δουλειά, οι υποχρεώσεις και τα ταξίδια είναι αυτά που με κουράζουν», λέει. Επίσης, από μικρή ηλικία έχει κολυμπήσει και σε ιδιαίτερα παγωμένες θάλασσες, κάτι που έκανε και φέτος στην Ανταρκτική, κολυμπώντας μόνο με το μαγιό της σε ακραίες θερμοκρασίες (0° C) και δίπλα σε πιγκουίνους, όπως μας εκμυστηρεύθηκε.

Τέλος, η ίδια έδωσε τη δική της συμβουλή στους νέους αθλητές και τα ανερχόμενα ταλέντα: «Να ονειρεύεστε, να δουλεύετε σκληρά και εύχομαι οι περιπέτειές σας να ξεπεράσουν τη φαντασία σας»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)