Φενέρ εναντίον Γαλατά απόψε (23/02, 18:00) και η Πόλη χωρίζεται στα δύο… Ποιος θα νικήσει; Εχει σημασία; Μεγάλη… Επί 113 χρόνια σε κάθε “ντέρμπι των δύο ηπείρων” όλη η Τουρκία κρατάει την ανάσα της… Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς μας ταξιδεύει σ’ αυτό το μοναδικό παιχνίδι που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα clasico στο κόσμο του ποδοσφαίρου
Πόσες φορές έχουμε ακούσει συμπατριώτες μας που έχουν επισκεφθεί την Τουρκία να περιγράφουν δύο διαφορετικά κράτη, δύο διαφορετικούς κόσμους; «Ξέρεις τι ευρωπαϊκός αέρας υπάρχει στα παράλια και στο σύγχρονο κομμάτι της χώρας; Αλλά, όταν μπεις πιο μέσα, στα βάθη, συναντάς μεγάλη φτώχεια και εξαθλίωση. Όπως ήταν η Ελλάδα τη δεκαετία του ’50».
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ορθό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στη χώρα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Μιάμιση σχεδόν φορά όσο η Ελλάδα, ο πληθυσμός της έχει αγγίξει τα 15 εκατομμύρια. Η Πόλη, λοιπόν, εκφράζει κι αυτή τον έντονο διαχωρισμό της γείτονος. Ένας διαχωρισμός που αποτυπώνεται σε κάθε εκδήλωση της ζωής. Το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο συμμετέχει με τον τρόπο του στη μεγάλη αντιπαλότητα. Το «clasico» των γειτόνων μας ονομάζεται «Ντέρμπι των δύο ηπείρων» και θα διεξαχθεί απόψε (23/02) στις 6 το απόγευμα στο “Σουκρού Σαράτσογλου”, στην έδρα της Φενέρ…. Το ασιατικό τμήμα της Πόλης έχει το καμάρι της. Το όνομά της, Φενερμπαχτσέ, και συσπειρώνει το 38% των Τούρκων φιλάθλων. Το ευρωπαϊκό, πάλι, διαθέτει τη δική του απάντηση. Ακούει στο όνομα Γαλατασαράι, έχοντας την υποστήριξη του 20%. Όταν αυτές οι ομάδες κοντράρονται, η Πόλη χωρίζεται στα δύο.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η γηπεδούχος Φενέρ ιδρύθηκε το 1907. Το όνομά της σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση ο «Κήπος του φάρου», καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένας ιστορικός φάρος. Γήπεδό της είναι το «Σουκρού Σαράτσογλου», χωρητικότητας 50.500 θέσεων. Χρώμα της είναι το κίτρινο-μπλε. Η Φενέρ έχει έδρα την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ειδικότερα τη συνοικία Καντίκοϊ (αρχαία Χαλκηδόνα). Όταν οι αντίπαλοι εισέρχονται στο γήπεδο, αντικρίζουν την επιγραφή «Welcome to Asia». Εξέφρασε τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και οι οπαδοί της υπερηφανεύονταν ότι είναι ο «Σύλλογος των λαών». Η φιλοξενούμενη Γαλατασαράι ιδρύθηκε το 1905 από σπουδαστές του Γυμνασίου Γαλατασαράι και του προπονητή των μαθητών, Αλί Σαμί Γεν, στη συνοικία Σιολί. Εξέφρασε τα αστικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και την… επίθεση φιλίας της ντόπιας αστικής τάξης στην Ευρώπη. Το γήπεδο πήρε το όνομα από τον ιδρυτή της. Ωστόσο, σήμερα ονομάζεται «Turk Telekom Arena», καθότι ζούμε την εποχή των χορηγών. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 52.223 θέσεις και τα χρώματά της είναι το κόκκινο-κίτρινο. Σήμερα, η ταξική αντιπαλότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθότι και οι δύο σύλλογοι διαθέτουν ισχυρή λαϊκή βάση και υποστηρικτές όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Απλώς, η αντιπαλότητα παραμένει σε άλλα επίπεδα και ο τοπικός διαχωρισμός το εντείνει. Φενέρ σημαίνει Ασία, προσήλωση στη θρησκεία και την παράδοση. Γαλατά σημαίνει Ευρώπη, κοσμοπολιτισμός και εκσυγχρονισμός της κοινωνίας.
Το πρώτο ντέρμπι διεξήχθη το μακρινό 1909 και έληξε με νίκη της Γαλατά (2-0). Η μεγάλη αντιπαλότητα, όμως, ανάμεσά τους ξεκίνησε το 1934, όταν η… πολεμική ατμόσφαιρα από τις εξέδρες μεταφέρθηκε στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η αναμέτρηση. Από τότε χρησιμοποιείται κάθε μέσο, κάθε είδος εξοπλισμού, προκειμένου να… συνετιστούν οι απέναντι. Στο όχι και τόσο μακρινό 2013, ένας φίλαθλος της Φενέρ μαχαιρώθηκε από οπαδό της Γαλατά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2018, νεαρός οπαδός της Φενέρ κατέληξε στο νοσοκομείο, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στην έδρα της «Τσιμ μπομ», και ακολούθησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς, αλλά και τη συμμετοχή της Αστυνομίας.
ΤΙΤΛΟΙ -ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΩΝ «ΑΙΩΝΙΩΝ»- ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η Φενέρ έχει κατακτήσει τους παρακάτω τίτλους: 19 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα Τουρκίας, 8 Σούπερ Καπ Τουρκίας, 8 Λιγκ Καπ και 1 Βαλκανικό Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ. Από την άλλη, η Γαλατά έχει στην τροπαιοθήκη της 22 Πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ Τουρκίας, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Τη φανέλα της Φενέρ φόρεσαν σπουδαίοι Τούρκοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Τανζού Τσολάκ, Τουντζάι Σανλί, Εμρέ Μπελόγλου. Επίσης, και οι παγκόσμιας κλάσης Ρομπέρτο Κάρλος, Νικολά Ανελκά, Σεργκέι Ρεμπρόφ, Ματέγια Κιέζμαν, Ρόμπιν Φαν Πέρσι, Ματιέ Βαλμπουενά. Ωστόσο, εμβληματική φυσιογνωμία του συλλόγου υπήρξε ο ελληνικής καταγωγής Λευτέρης Αντωνιάδης, γνωστότερος ως Λεφτέρ ή Κιουτσούκ Αντωνιάδης. Αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ, όμως, τα περισσότερα και καλύτερά του χρόνια τα πέρασε στην ασιατική ομάδα της Πόλης. Αγάπησε και αγαπήθηκε με πάθος από τους ανθρώπους του συλλόγου.
Από την άλλη, ο Κώστας Μήτρογλου υπήρξε ποδοσφαιριστής της Γαλατά, αλλά δεν στέριωσε στο σύλλογο. Σπουδαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υπήρξαν μέλη της. Ενδεικτικά φόρεσαν τη φανέλα της οι Γουέσλι Σνάιντερ, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Μάριο Ζαρντέλ, Γκεόργκι Χάτζι, όπως και ο κορυφαίος, στην ιστορία, Τούρκος ποδοσφαιριστής και αρχηγός της εθνικής ομάδας, Χακάν Σουκούρ. Ο Σουκούρ παραμένει έντονη, ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το καθεστώς τον κατηγορεί για σχέσεις με το Τάγμα Γκιουλέν, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά του. Με την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία, ο Σουκούρ διαφοροποιήθηκε από την επίσημη κρατική πολιτική, δηλώνοντας: «Ο δικός μου είναι αγώνας για δικαιοσύνη, δημοκρατία, ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν με νοιάζει αυτό που μπορεί να χάσω, αν κερδίζει η ανθρωπότητα». Εννοείται ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου, ο οποίος απάντησε: «Ευτυχώς που όλοι οι αθλητές μας δεν είναι σαν τον Σουκούρ και τον Καντέρ». Είναι γνωστό πως ο… σουλτάνος χρησιμοποιεί όπως μπορεί τον αθλητισμό, προκειμένου να περάσει την πολιτική του. Ο πρόεδρος είναι φανατικός οπαδός της Φενέρ (εσχάτως και της Μπασκασεχίρ). Λέγεται ότι ως νέος βρέθηκε μια ανάσα από το να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με το σύλλογο, αλλά δεν τον άφησε ο πατέρας του. Πάντως, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», χιλιάδες οπαδοί της Φενέρ είχαν φτάσει στα όριά τους μαζί του, καθώς δεν στήριξε τον τέως πρόεδρο του σωματείου, Αζίζ Γιλντιρίμ, στην κατηγορία για στημένα παιχνίδια…
Στην Τουρκία διαπιστώνουμε ότι συνυπάρχουν, σε όλους τους τομείς, δύο συσκευασίες σε μία. Δύο αντιλήψεις για την οικονομία και την ανάπτυξη. Δύο για τον πολιτισμό και τη δημιουργία. Δύο για τη θρησκεία και την ανεκτικότητα. Δύο για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα. Δύο για την εθνική και την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Δύο για την παράδοση και την εξέλιξη. Εν ολίγοις, δύο και για την καθημερινότητα. Για την ίδια τη ζωή. Η Τουρκία παραμένει χωρισμένη στα δύο ακόμη και στο… καμάρι της. Η Κωνσταντινούπολη χωρίζεται από τον Βόσπορο στο ασιατικό και το ευρωπαϊκό κομμάτι της. Και είπαμε. Η Φενέρ εκπροσωπεί το ένα και η Γαλατά το άλλο. Και η κόντρα τους κρατάει 113 χρόνια. Και δεν φαίνεται να μειώνεται, όσο υπάρχουν δύο διαφορετικοί οργανισμοί σε ένα ενιαίο σώμα…