Το απόγευμα της Τρίτης (02/05) πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Νίκου Γκάλη σε επίτιμο διδάκτορα του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δεν αποτελεί μόνο πρότυπο αθλητή και τα όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο εντός των μπασκετικών γηπέδων. Έχει υπάρξει πρότυπο ήθους και από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες στην ελληνική κοινωνία διαγενεακά.
Και ακριβώς αυτή η συνολική προσφορά του τιμήθηκε μέσα από την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι μία από τις τιμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς είναι αυτή που τιμάει συνολικά την προσφορά του ως αθλητή και ως ανθρώπου στην ελληνική σφαίρα των υψηλών ιδανικών, στόχων και ιδεών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, ο GM της Εθνικής Ανδρών, Νίκος Ζήσης, και ο Νίκος Σταυρόπουλος.
“Όπως γνωρίζετε, με έχουν τιμήσει πάρα πολύ. Επειδή όμως μεγάλωσα και σπούδασα στην Αμερική, δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε ελληνικό σχολείο… Γι’ αυτό, λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη τιμή για εμένα. Μια τιμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με ξέρετε πως είμαι, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει το καλό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά και για τον κόσμο γενικά, το πώς να λειτουργεί σαν σωστός επαγγελματίας και πώς να κάνει σωστά τη δουλειά του. Θέλω να με θυμούνται τα παιδιά σαν έναν σκληρό εργάτη που έκανε σωστά τη δουλειά του στο παρκέ.
Η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν την αφήνω τη Θεσσαλονίκη, δεν πάω πουθενά! Ανδρώθηκα εδώ, μεγαλούργησα εδώ, όλη η ζωή μου ήταν εδώ. Την αγαπώ αυτή την πόλη και δεν θα την αφήσω ποτέ”, ανέφερε ο κ. Γκάλης στο περιθώριο των δηλώσεων που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου. Γελώντας δε ανέφερε “Έχω ενημερώσει όλους τους συγγενείς και φίλους μου να με φωνάζουν dr Nick!»
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, είπε στον χαιρετισμό του:
«Μετρημένος, ταπεινός, ένας συνδυασμός ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει τα πάντα, όμως δίνει στην κοινωνία άλλου είδους παραδείγματα και νομίζω ότι το πρότυπο αυτό είναι ένα πρότυπο που πρέπει να εισαγάγουμε στα νέα παιδιά, τους φοιτητές ότι όταν κάνεις έναν ωραίο αγώνα δικαιώνεσαι. Η αριστεία στο τέλος δεν είναι συγκεκριμένη για όλους, η ουσία είναι η διαδρομή και η διαδρομή του Γκάλη οδήγησε στην αριστεία».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, τόνισε:
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υποδέχεται σήμερα έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που το όνομά του είναι ταυτισμένο με το ελληνικό μπάσκετ και αναμφίβολα αποτελεί σπουδαιότερη φυσιογνωμία του αθλήματος, τον Νίκο Γκάλη. Απόψε τιμούμε τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του μπάσκετ στην Ελλάδα, την πατρίδα μας».
Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Τζέτζης, δήλωσε:
«Η αθλητική του απόδοση και η συμπεριφορά του αποτέλεσε σύμβολο επαγγελματισμού και πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες, όλων των ηλικιών και κυρίως τους νέους που στράφηκαν στον αθλητισμό και υιοθέτησαν τον αθλητικό τρόπο ζωής. Με τις επιτυχίες των ομάδων του και της εθνικής μας ομάδας ένωσε τους Έλληνες και τους έκανε να πιστέψουν στα θαύματα. Το πολυτιμότερο μάθημα της διαδρομής του ήταν ότι μας θύμισε ως έθνος ότι, παρότι η χώρα μας είναι μικρή, είμαστε ικανοί για όλα, αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τι πιο διαχρονικό μήνυμα για τον καθένα μας και για τη νέα γενιά στις μέρες μας».
ΚΑΕ Άρης: Συγχαρητήρια, Dr Νικ
Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την αναγόρευση του «γκάνκστερ» του ελληνικού μπάσκετ σε επίτιμο διδάκτορα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ ο Άρης, με την ΚΑΕ να σχολιάζει μέσω Facebook:
«Ο ανυπέρβλητος Νίκος Γκάλης έγινε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συγχαρητήρια Dr Νικ!»
Να σημειώσουμε ότι ο 65χρονος σήμερα σούπερ σταρ του μπάσκετ, το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ