Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣτοίχημαΣτοίχημα: Ποια ομάδα στη Γερμανία είχε το προσωνύμιο «Judeklub»;

Στοίχημα: Ποια ομάδα στη Γερμανία είχε το προσωνύμιο «Judeklub»;

|

Ο Νίκος Μποζιονέλος μας ταξιδεύει στη Γερμανία και δη αυτή της εποχής όπου ο Χίτλερ και οι Ναζί ήταν παντοδύναμος… Μας εξηγεί τη σχέση των Ναζί με το ποδόσφαιρο, την μοναδική φορά που ο Χίτλερ παρακολούθησε αγώνα ποδοσφαίρου και την ιστορία του Λαντάουερ, του προέδρου της αντικαθεστωτικής Μπάγερν

Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο και την εξάπλωση του διαδικτύου, έχει ξεκινήσει κουβέντα περί ναζισμού και ποδοσφαίρου (περί αθλητισμού, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων το ’36, είναι, πάνω κάτω, γνωστά). Φερ’ ειπείν, για την εύνοια προς τη Νυρεμβέργη. Ναι με το στάδιό της μεν χρησιμοποιήθηκε για τις εθνικοσοσιαλιστικές παρελάσεις και ομιλίες αλλά η ίδια η ομάδα ελάχιστα ωφελήθηκε – αφού από το 1933 έως το 1944 κατάκτησε μόνο ένα τίτλο.

Η Μπάγερν, η συντηρητική ομάδα του Μονάχου δεν στηρίχτηκε από τους ναζί αφού είχε πρόεδρο… Εβραίο: λογικό, βάση της εμετικής φιλοσοφίας των ναζί. Ειρήσθω εν παρόδω ο Κουρτ Λαντάουερ ανέλαβε πρόεδρος το 1913 και γεύτηκε την επιτυχία του πρώτου πρωταθλήματος του 1932 (και έμελλε να περάσουν 25 πέτρινα χρόνια μέχρι τον επόμενο). Κατά τη διάρκεια των ναζιστικής εποχής όμως, την αποκαλούσαν «Judeklub», δηλαδή ομάδα των Εβραίων – τέτοιος ήταν και ο προπονητής της, Ρίτσαρντ Κον. Μάλιστα ο Λαντάουερ μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στις 10 Δεκεμβρίου 1938 και τα πογκρόμ κατά των Εβραίων σε όλη τη χώρα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Νταχάου, όπου παρέμεινε για δύο μήνες. Κατόπιν, ύστερα από πιέσεις, αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι το τέλος του πολέμου έζησε εξόριστος στην Ελβετία και τον διαδέχθηκε ο Ζίγκφριντ Χέρμαν, επίσης αντικαθεστωτικός.

Αλλά και η Μόναχο 1860 (παλιά… γνωστή μας από το οπαπ πάμε στοίχημα), που στηρίχτηκε από τους ναζιστές, ελάχιστα ωφελήθηκε αφού δεν πήρε τίτλο. Όσο για τη, Σάλκε, που πήρε έξι πρωταθλήματα στο εν λόγω διάστημα, εκτός του ότι ήταν η ομάδα των ανθρακωρύχων, ήταν τόσο αδιάφορη στον Αδόλφο Χίτλερ που δεν πήγε ούτε σε έναν τελικό από αυτούς που έπαιξε στο Βερολίνο. Για την ακρίβεια, ο Χίτλερ όχι μόνο δεν πήγε σε κανένα τελικό του πρωταθλήματος Γερμανίας αλλά το μόνο ματς που παρακολούθησε ήταν το Γερμανία – Νορβηγία 2-0 στους Αγώνες του ‘36 στο Βερολίνο. Δεν του άρεσε το ποδόσφαιρο – όπως άλλωστε και σε όλους τους εθνικοσοσιαλιστές που, από τα κοντόσωμα στραβοκάνικα ανθρωπάκια που κλωτσούσαν μια μπάλα, προτιμούσαν τους ξανθούς άρειους που έτρεχαν στα δάση στις ταινίες της σκηνοθέτιδας Λένι Ρίφενσταλ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.