Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑθλητικάΣτοίχημαΣτοίχημα: Το παιχνίδι των πιθανότητων και οι μεταβολές τους

Στοίχημα: Το παιχνίδι των πιθανότητων και οι μεταβολές τους

|

Απορίες και απαντήσεις.. Πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα σε έναν αγώνα; Μέσα από την σελίδα της Foxbet.gr έχεις απαντήσεις 

Βλέποντας ένα παιχνίδι σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι πιθανότητες να πάρει μια ομάδα το προβάδισμα ανάλογα με την εικόνα του αγώνα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, όπως φυσικά και τις πιθανότητες που έχει μια ομάδα να κρατήσει το προβάδισμα ή να το χάσει.

Πως μεταβάλλονται οι τζιροι στοιχηματων

Με βάση τα προαναφερθέντα μια εύλογη απορία θα ήταν το πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα σε ένα παιχνίδι κι αν θα πρέπει να ακολουθείς απλά το ένστικτό σου όταν αποφασίζεις να ποντάρεις κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Όλες οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και χρήσιμα στοιχεία θα τα βρεις στο παρόν άρθρο.

Κατανοώντας τις πιθανότητες

Καθημερινά στη ζωή μας, τις πιο πολλές φορές ασυναίσθητα καλούμαστε να υπολογίσουμε τις πιθανότητες, από το εάν θα πάρουμε ομπλρέλα φεύγοντας από το σπίτι, μέχρι την τοποθέτηση ενός στοιχήματος σε έναν αγώνα. Τις περισσότερες φορές το ένστικτό μας τείνει να μας παραπλανά, ωστόσο έχουμε έναν πολύ δυνατό σύμμαχο στο πλευρό μας που δεν είναι άλλος από την στατιστική.

Ας υποθέσουμε ότι 2 ικανότατοι και ισάξιοι παίχτες κοντράρονται στο σνούκερ. Πόσες φορές πιστεύεις ότι θα αλλάξει το προβάδισμα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι αλλαγές αυτές εξαρτώνται και από την διάρκεια του αγώνα ή όχι;

Από την στιγμή που δεχόμαστε την ισάξια ικανότητα μεταξύ των 2 παιχτών, τότε η πιο αξιόπιστη μέθοδος εύρεσης πιθανοτήτων είναι το γύρσιμα ενός νομίσματος, όπου ο ένας θα πάρει την κορώνα και ο άλλος τα γράμματα. Αν γυρίσουμε το νόμισμα 6 συνεχόμενες φορές, είναι εύκολα αντιληπτό πως πολύ δύσκολα να δούμε και τις 6 φορές να έρχεται κορώνα. Στην πραγματικότητα 6 γυρίσματα μπορούν να δώσουν 64 διαφορετικούς πιθανούς συνδυασμούς. Η πιθαντότητα να έρθουν 6 φορές συνεχόμενες κορώνα ή γράμματα είναι μόλις 2/64, ήτοι 3%. Είναι επίσης εύκολα αντιληπτό, ότι παρότι μιλάμε για 50-50 πιθανότητες, το να έρθει 3 φορές το ένα αποτέλεσμα και 3 το άλλο συγκεντρώνει και πάλι μικρό ποσοστό εμφάνισης, το οποίο είναι 20/64, ήτοι 31%.

Υπολογίζοντας τις πιθανότητες

Η ερώτηση που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι, για ίσο αριθμό γυρισμάτων ποιες είναι οι πιθανότητες να δούμε κορώνα και ποιες να δούμε γράμματα.

Σε κάθε στάδιο τις διαδικασίας οι πιθανότητες εμφάνισης είναι ακριβώς οι ίδιες. Για να έχεις ισότητα σε κάθε σειρά θα πρέπει ο αριθμός των γυρισμάτων να είναι ζυγός αριθμός δηλαδή 2,4,6,8, 10.Ο νόμος του μέσου όρου, αναφέρει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα τόσο περισσότερο θα πλησιάζουμε προς τον μέσο όρο εμφάνισης, άρα και στην πραγματική αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υιοθετούμε την αντίληψη ότι μια μέρα με λιακάδα θα ακολουθήσει μια σειρά ημερών με δυνατές μπόρες.

Από στατιστικής πλευράς βέβαια η παραπάνω αντίληψη είναι τελείως λάθος, μιας και οι πιθανότητες να συνεχιστεί η βροχή είναι ίδιες με αυτές να έχουμε λιακάδα. Το ένστικτό μας όμως είναι αυτό που μας ωθεί να πιστέψουμε ότι θα ακολουθήσει μια ηλιόλουστη μέρα.

Το ίδιο συμβαίνει αν το καλοσκεφτείς και με το κόκκινο/μαύρο στη ρουλέτα. Ωθούμαστε να πιστέψουμε ότι μετά από μια ακολουθία με συνεχόμενα μαύρα, το επόμενο θα είναι κόκκινο. Όμως η ρουλέτα δεν έχει μνήμη για να θυμάται τα προηγούμενα αποτελέσματα, έτσι οι πιθανότητες παραμένουν ίσες για τα 2 ενδεχόμενα ανεξάρτητα από τα προηγούμενα αποτελέσματα.

Πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα σε ένα παιχνίδι;

Με βάση τα παραπάνω η ερώτηση που προκύπτει είναι πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα σε ένα παιχνίδι ίσων πάντα αντιπάλων; Αν λοιπόν γυρίσουμε το νόμισμα 101 φορές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στο 68% των γυρισμάτων το προβάδισμα δεν αλλάζει περισσότερο από 4 φορές. Στο 27% το πορβάδισμα δεν αλλάζει περισσότερο από 5-9 φορές, ενώ το προβάδισμα αλλάζει από 10 φορές και πάνω μόνο σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4-5%.

Εφαρμόζοντας την σοφία του νομίσματος στο αθλητικό στοίχημα

Η στατιστική έχει δείξει ότι σε ένα παιχνίδι σνούκερ ανάμεσα σε 2 ισάξιους παίχτες αν ένας παίχτης προηγείται στα πρώτα 16 frames τότε θα προηγείται σε ποσοστό 50% μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Το ερώτημα είναι αν αυτό ισχύει και για το ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι πως το γύρισμα του νομίσματος είναι ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού πιθανοτήτων ανάμεσα σε 2 ενδεχόμενα με ίση αξία, ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Ο λόγος είναι ότι ένα πρωτάθλημα αποτελείται από ομάδες με διαφορετικές ικανότητες και αξία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε 2 ενδεχόμενα αλλά τρία, καθώς στα πιθανά αποτελέσματα είναι και η ισοπαλία.

Επιπλέον, σε ένα αθλητικό γεγονός όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας δεν παίζει ρόλο μόνο η αξία των ομάδων, καθώς και άλλοι παράπλευροι παράγοντες που δεν είναι του παρόντος να αναληθούν. Όπως και να χει η μέθοδος του flipcoin μας προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού πιθανοτήτων όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 2 ενδεχόμενα που έχουν την ίδια αξία-τιμή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη