Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣτην Κω χτυπάει η καρδιά του κλασικού αθλητισμού

Στην Κω χτυπάει η καρδιά του κλασικού αθλητισμού

|

Ξεκινούν σήμερα (27/09) οι 27οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου στο στάδιο «Ανταγόρας» της Κω με τη συμμετοχή αθλητών από τα τρία σωματεία (Πανναξιακός, Ναξιακός και ΑΜΣ Φιλωτίου) της Νάξου – Ποιοι συμμετέχουν, ποιο είναι το αγωνιστικό πρόγραμμα 

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στο Αιγαίο είναι γεγονός. Και δεν είναι άλλο από τους 27ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 27 – 28 Σεπτεμβρίου στο στάδιο «Ανταγόρας» στη Κω, από το Υπουργείο Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον ΣΕΓΑΣ, το Δήμο Κω.

Στους αγώνες αναμένεται να δώσουν το παρών περίπου 400 αθλητές από 33 σωματεία του Αιγαίου, αλλά και αθλητές της κατηγορίας ΑμεΑ από τα αντίστοιχα σωματεία και ειδικά σχολεία. Οι αθλητές προέρχονται από 15 νησιά, και συγκεκριμένα Λήμνο, Μυτιλήνη, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Μήλο, Σύρο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη και Κω. Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1927 στη Μυτιλήνη. Το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινό Υπουργείο Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο ΣΕΓΑΣ, αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. Από το 1986 μέχρι σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο κυκλικά σε μία από τις τέσσερις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ του Αιγαίου πελάγους: Λέσβου – Λήμνου, Χίου – Σάμου – Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, έτσι ώστε κάθε χρόνο να διεξάγονται σε διαφορετική ΕΑΣ και ει δυνατόν σε διαφορετικό νησί.  Πριν από δύο χρόνια έγιναν στην Νάξο, πέρυσι στη Λέσβο και φέτος πήρε σειρά η Κως και είναι η 3η φορά καθώς έχουν προηγηθεί οι αγώνες το 1998 και το 2006.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτών των αγώνων είναι ότι έγιναν αιτία να δημιουργούνται στο νησί που διεξάγονται κάθε χρόνο, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμός των παλαιών) που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου. Ανάμεσά τους τα γήπεδα σε Κω και Νάξο που φιλοξένησαν τα τελευταία χρόνια τους αγώνες. Πριν από την έναρξη των αγώνων θα παραλάβουν τα διπλώματα τους οι μικροί μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της Κω που πήραν μέρος στους αγώνες μέσω του προγράμματος «KidsAthletics» για Δημοτικά σχολεία, αγώνες που ξεκίνησαν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται σήμερα.

Ποιες είναι οι συμμετοχές από την πλευρά των τριών σωματείων της Νάξου; Πέρυσι ο Πανναξιακός είχε τερματίσει στην 5η θέση και φέτος κατεβαίνει με αποστολή που αποτελούν οι: Δημήτρης Μανδηλαράς (400μ., 4χ100, 400μ. εμπ.), Νίκος Λαγός (Μήκος, Σφαίρα), Ευθυμία Μπαϊράμη (μήκος, 100μ.), Κώστας Αναστασίου (4χ100, 400,μ., 400μ. εμπ.), Θανάσης Παγουλάδης (800μ., 3000μ.), Κωνσταντίνα Λιανού (μήκος), Οδυσσέας Σπέγγος (80μ., μήκος), Χρήστος Κόκλας (400μ. 400μ εμπ.), Βασίλης Λαρετζάλης (100μ. 200μ., 4χ100), Βασιλείου (100μ. και 4χ100), Πέτρος Κυριακόπουλος (80μ. και μήκος), Εβελίνα Τουλούπη (80μ. και μήκος), Θανάσης Φίλιος (800μ. 3000μ.) και ο Νίκος Καπίρης (Σφαίρα, 150μ.).

Ο Ναξιακός είχε τερματίσει στην 10η θέση και η αποστολή της ομάδας αποτελείται από τους Ανδρέας Μαζαυλής (200μ., σφαίρα), Μάριος Καραγιάννης (σφαίρα, μήκος), Κλάιντι Χίντρις (1000μ.), Αγαπητός Χωριανόπουλος (1000μ.), Ειρήνη Μουστάκα (3000μ. και 3000μ. βάδην), Αιμιλιάν Μπούλαρης (σφαίρα), Μαρία Λεγάκη (100μ., μήκος και 4χ100), Αγγελική Δέτση (200μ. και ύψος), Εσμεράλντα Ρέσκα (μήκος και 4χ100), Καλλίτσα Σάββα (μήκος και 4χ100), Τζένη Ρέσκα (μήκος) και Αλεξάνδρα Κόντε (80μ. και 4χ100) ενώ ο ΑΜΣ Φιλωτίου (ήταν 21ος) θα έχει μόνο έναν τελικά αθλητή, τον Γιώργο Μουστάκη στους Παίδες που θα αγωνιστεί στα 1000 μέτρα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των αγώνων

Σάββατο (27/9)

17.00    100 μ.  (Γ), ΜΗΚΟΣ (ΠΚ Α΄)  , ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (Α),  ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ (Π)

17.10    100 μ.    Α με Α (Γ)    

17.20    100 μ.    (Α)

17.30    100 μ.    Α με Α (Α)

17.40    1.000 μ.    (ΠΚ Α΄)    

17.50    1.000 μ.    (ΠΠ  Α΄)

18.00    60 μ.    (ΠΚ Β΄), ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (ΠΚ Β΄), ΜΗΚΟΣ   (ΠΠ  Α΄)

18.15    ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ    (Κ)

18.20    60 μ.    Α με Α (ΠΠ – ΠΚ)    

18.40    60 μ.    (ΠΠ Β΄)    

18.50    ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (Π)

18.55    800 μ.    (Κ)

19.00    ΜΗΚΟΣ    Α με Α (Α – Γ)    

19.05    800 μ.    (Α)   

19.15    300 μ.    (ΠΚ  Α΄)    

19.30    300 μ.    (ΠΠ Α΄), ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ    (Α)

19.45    1.000 μ.    (ΠΚ Β΄),  ΜΗΚΟΣ    (ΠΠ Β΄)

20.00    1.000 μ.    (ΠΠ  Β΄), ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (Γ)

20.15    400 μ.    (Γ)

20.25    400 μ.    (Α)

20.40    3.000 μ.    (Γ)

Κυριακή (28/9)

09.45    3.000 μ.  ΒΑΔΗΝ    (Γ)

10.00    ΥΨΟΣ    (Γ),     ΜΗΚΟΣ    (Α), ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (ΠΠ Β΄), ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ    (Γ),  ΜΠΑΛΑΚΙ    Α με Α (ΠΠ-ΠΚ)

10.15    400 μ. ΕΜΠΟΔΙΑ    (Α)

10.30    80 μ.    (ΠΚ Α΄)

10.45    80 μ.    (ΠΠ  Α΄), ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (ΠΠ  Α΄),  ΜΗΚΟΣ    Α με Α (ΠΠ)

11.05    150 μ.    (ΠΚ Β΄)

11.20    150 μ.    (ΠΠ  Β΄)

11.30    ΥΨΟΣ    (Α),  ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (ΠΚ Α΄),  ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    Α με Α (Α – Γ), ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ    (Α),  ΜΗΚΟΣ    (Γ), 11.40    200 μ.    (Κ),  11.55    200 μ.    (Π)

12.10    ΜΗΚΟΣ    Α με Α (ΠΚ)

12.15    1.500 μ.     (Π)

12.30    1.500 μ.    (Γ),  ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ    (Κ)

12.45    3.000 μ.    (Α)

12.50    ΜΗΚΟΣ    (ΠΚ Β΄)

13.10    4 Χ 100 μ.    (Γ)

13.30    4 Χ 100 μ.    (Α)

Πηγή: Κυκλαδική 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σχέδια δόμησης στην Πολύαιγο καταγγέλλει η ΕΛΛΕΤ Μήλου – «Όχι άλλο τσιμέντο στις Κυκλάδες»

Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικοδόμηση στο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας.

ΕΟΔΥ: Δεν οφείλεται στο νερό η γαστρεντερίτιδα στην Τζια

Καθαρά τα δείγματα ύδρευσης – Ο ιός μεταδόθηκε εύκολα λόγω καλοκαιρινού συγχρωτισμού, αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής

Μείωση στην ακτοπλοΐα: Λιγότεροι επιβάτες και οχήματα στο Αιγαίο το 2025

Πτώση 5% στους επιβάτες και 11% στα ΙΧ – Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των συμβατικών πλοίων

Ευχαριστήριο Συλλόγου Καρκινοπαθών Κυκλάδων για τη νέα Ογκολογική Μονάδα στη Σύρο

Η συγκινητική επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον δωρητή Αντώνη Κομνηνό και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός ονείρου για τους ασθενείς των Κυκλάδων.

Νέα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – Στη λίστα και η Νάξος

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ιδρύει ΣΔΕΥ σε όλα τα νησιά ευθύνης της, με στόχο έγκαιρη στήριξη μαθητών και σχολείων.

Σαντορίνη: Αστυνομικός έσωσε πολίτη με ΚΑΡΠΑ επί 20 λεπτά

Συγκλονιστικό περιστατικό έξω από το Επαρχείο – Ένας αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη κράτησε στη ζωή συμπολίτη μας μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Σύρος – Νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε η νέα Ογκολογική Μονάδα, η δωρεά Κομνηνού και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων

Μια νέα σελίδα για τη Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες με την Ογκολογική Μονάδα του «Βαρδακείου και Πρώιου», αλλά και παράλληλες φωνές ανησυχίας για την υποστελέχωση.

Αμοργός – Θολάρια: Η «Ανεφωτάρα» (31/08) αποχαιρετά το καλοκαίρι

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αμοργού συναντιούνται στα Θολάρια για να αναβιώσουν το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ανεφωτάρας, με φωτιά, χορό και παραδοσιακή μουσική.

Αντώνης Πιτταράς: Ζητά διαφάνεια στη χρήση των δημοτικών οχημάτων στη Νάξο

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λειτουργία του Γραφείου Κίνησης – Ερωτήματα για καταγγελίες περί ιδιωτικής χρήσης μηχανημάτων του Δήμου.

Το Naxos Medical στηρίζει τη 4η Πανελλήνια Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών στη Νάξο

Μια πράξη ζωής και ελπίδας: Στις 17 Σεπτεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου φιλοξενεί την εθελοντική δράση «Οι Νοσηλευτές Δίνουν Όραμα Ελπίδας».

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.