Συγκινητική και θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο λιμάνι της Σίφνου οι κάτοικοι κατά την άφιξη του Σπαρταθλητή Κώστα Μαμιδα που επέστρεψε στο νησί του μετά την ολοκλήρωση του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Ο αγγειοπλάστης από την Σίφνο κατάφερε μόνος του να τρέξει και να τερματίσει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, πράγμα που για μερικούς φαίνεται ακατόρθωτο.
Μόλις βγήκε από το CHAMPION JET2 το περίμεναν η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη με τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Νίκο Χρυσίνη, τους αντιδημάρχους Νικο Βενάκη και Γιάννη Ραφελέτο και το δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης, ο εκπρόσωπος του Πανσιφναϊκού Κωστας Μάρκου, ο πρωην Δήμαρχος και συμπαράσταση του Δημότη Σίφνου Γιάννης Γεροντής, ο διευθυντής του Γυμνασίου Λυκείου Νίκος Μπελιός, ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου Καμαρών Η ΜΕΡΟΠΗ Κώστας Καμπουράκης και πλήθος κόσμου.
Ο καπετάν Κώστας ο Νικολάου απο το πλοίο σφύραγε ενώ του έδωσαν τη σημαία της Σίφνου ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς και μια μπλούζα του Πανσιφναϊκού.
Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» είναι ένας διεθνής αγώνας υπερ-αποστάσεων που αναβιώνει την προσπάθεια του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη.
Το 490 π.Χ. ο Φειδιππίδης ξεκίνησε από την Αθήνα για την Σπάρτη προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια των Σπαρτιατών για την επικείμενη μάχη του Μαραθώνα.
Ήταν μία απέλπιδα προσπάθεια των Αθηναίων πριν από την μεγάλη μάχη του Μαραθώνα.
Οι Σπαρτιάτες, τελικά, δεν έστειλαν βοήθεια στους Αθηναίους, αλλά οι τελευταίοι κατάφεραν με την βοήθεια λιγοστών συμμάχων να νικήσουν τον στρατό της μεγάλης αυτοκρατορίας.
Στα βήματα του Φειδιππίδη έτρεξε ο μεγάλος Σιφνιός δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο Κώστας ο Μάμιδας.
Σίφνος – Σπάρταθλον: Τερμάτισε και έγραψε ιστορία ο Κώστας Μάμιδας (video)
Ο Κώστας ο Μάμιδας κατάφερε να τερματίσει για πρώτη φορά στην ζωή του σε αυτόν τον πολύ δύσκολο αγώνα.
Διένυσε την απόσταση των 245 χιλιομέτρων και τριακοσίων μέτρων σε 35 ώρες, 46 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.
Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία που λίγοι Έλληνες αθλητές το έχουν καταφέρει.
Ο Κώστας ο Μάμιδας ξεκίνησε να τρέχει εδώ και επτά χρόνια.
Έχει συμμετάσχει σε πολλούς Μαρωθωνίους και Υπερ-Μαραθωνίους, όπως τον Δρόμο των Αθανάτων (142 χιλιόμετρα), το Sparta City Ultra (182 χιλιόμετρα), τον αγώνα «Στα χνάρια των ηρώων» (102 χιλιόμετρα), τον αγώνα για Ψάθα-Αλεποχώρι (100 χιλιόμετρα), τoν Μαραθώνιο του Ολύμπου και άλλους πολλούς αγώνες.
Από τους 34 Έλληνες που τερμάτισαν φέτος, οι 12 είχαν τερματίσει ξανά.
Οι 22 τερμάτισαν για πρώτη φορά και ανάμεσά τους ήταν και ο Κώστας ο Μάμιδας.
Ο αγγειοπλάστης από την Σίφνο έτρεχε από τις επτά το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 18:45 το απόγευμα της Κυριακής.
Συνολικά ο αγώνας κράτησε για τον Κώστα τον Μάμιδα 35 ώρες, 46 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.
Είχε ξαναπάει στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», αλλά δεν είχε τερματίσει για 19 χιλιόμετρα.
Ο αγώνας έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι υψομετρικές διαφορές είναι μεγάλες.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.
Τι μπορεί να πει κανείς για τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα που μπορεί να έχει ένας αθλητής για να τερματίσει σε αυτόν τον υπερ-αγώνα.
Δείτε ενδεικτικά πλάνα στο παρακάτω βίντεο:
Με πληροφορίες από τη σελίδα kaipoutheos.gr