Ο πάουερ φόργουορντ του Πανναξιακού ΑΟΝ, Νίκος Μυλωνάς, συνεχίζει τις διακοπές του στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και στη Σχοινούσα βρέθηκε απέναντι στους Σπανούλη, Ζήση και με απλότητα τους χάρισε αυτόγραφο με αφιέρωση που του ζήτησαν..
Οσοι ξέρουν την ιστορία των Νίκου Ζήση και Βασίλη Σπανούλη γνωρίζουν ότι μεγάλωσαν έχοντας πάνω από το κρεβάτι τους την αφίσα του πάουερ φόργουορντ του Πανναξιακού ΑΟΝ, Νίκου Μυλωνά. Ενός χαρισματικού σκόρερ, με …πλαστικές κινήσεις που θύμιζαν περισσότερο γκαρντ και λιγότερο το κλασικό βαρύ ψηλό που παίζει με πλάτη στο καλάθι, σκρινάρει τους κοντούς και παλεύει για την διεκδικηση των ριμπάουντ…
Αμφότεροι μεγάλωσαν στη …σκιά του και το κυριότερο ήθελαν όταν μεγαλώσουν να του μοιάσουν… Δυστυχώς, η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι.. Οι δύο φίλοι έμειναν … κοντοί (με το ζόρι πέρασαν το 1.90μ.) αναγκάστηκαν να κατέβουν … θέσεις και να αγωνιστούν ο μεν ένας (Ζήσης) ως πόιντ γκαρντ ο δε άλλος (Σπανούλης) ως σούτινγκ γκαρντ. Και το χειρότερο; Ποτέ δεν φόρεσαν τη φανέλα του ιδάλματός τους, του Πανναξιακού ΑΟΝ. Αντίθετα, φόρεσαν φανέλες όπως της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ενώ η μοναδική στιγμή που τους έκανε να αισθανθούν κάπως όμορφα ήταν ότι φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.
Ομως, το αποθυμένο, αποθυμένο… Και μάλιστα στο πέρασμα των χρόνων οι διόσκουροι του ελληνικού μπάσκετ, έκαναν απέλπιδες προσπάθειες να συναντήσουν τον παίκτη, τον αθλητή που τους ώθησε να ασχοληθούν με την πορτοκαλι θεά… Και φέτος το καλοκαίρι μετά από χρόνια έρευνας στην μικρή Σχοινούσα το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα… Το βλέπετε άλλωστε και στη φωτογραφία που ανέβασαν. Μαυρισμένοι, γυμνασμένοι μέσα από τις …κακουχίες της πάλης, βρήκαν μπροστά τους τον Νίκο Μυλωνά. Τον αναγνώρισαν άμεσα (σ.σ. εικάζεται ότι είχαν φωτογραφία του από την εποχή που ο Μυλωνάς παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Βαγγελίτσα) και αμέσως έπεσαν πάνω του.. Και ο Νίκος μας, ο σταρ του Πανναξιακού ΑΟΝ δεν τους χάλασε χατήρι. Δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, τους έδωσε και αυτόγραφο (σ.σ. λέγεται ότι έγραψε… στους μικρούς μου θαυματές Νίκο και Βασίλη) και μετά χάθηκε στην αφάνεια της μικρής Σχοινούσας..
Και οι Ζήσης, Σπανούλης στάθηκαν και κοίταξαν το αυτόγραφο.. Το Ιερό Δισκοπότηρο που αναζητούσαν χρόνια τώρα είχε φτάσει στα χέρια τους. Και ευλαβικά τοποθετήθηκε (σ.σ το αυτόγραφο) στη μικρή τους συλλογή από τρόπαια, φανέλες και διακρίσεις… Εχοντας την πιο σπουδαία θέση…
Σ.σ ευχαριστούμε τον Νίκο Μυλωνά που μοιράστηκε μαζί μας την μικρή αυτή ιστορία λίγο αφού ξύπνησε έχοντας λιποθυμήσει στη θέα των Σπανούλη – Ζήση οι οποίοι τον συνάντησαν στην Σχοινούσα…