Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Pet therapy πήρε χρυσό μετάλλιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Pet therapy πήρε χρυσό μετάλλιο!

|

Ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ με το όνομα Beacon έχει γίνει πρώτο θέμα στις ΗΠΑ. Αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος, αλλά μέρος ειδικού προγράμματος. Μην πάει ο νους σας στο κακό.

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr) 

Η θεραπεία με κατοικίδια είναι πια must και στον αθλητισμό: Ο Beacon είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας που αναγνωρίστηκε στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού. Μέσω της Pet therapy υποστηρίζει τις αθλήτριες της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας. Πάντως, είναι ο μεγάλος απών από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Παρά το γεγονός ότι τέθηκαν σε εφαρμογή διαδικασίες για να μεταφερθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, υλικοτεχνικά προβλήματα εμπόδισαν την παρουσία του. Αυτό δεν εμπόδισε τα κορίτσια της γυμναστικής να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στον ομαδικό γυναικείο αγώνα και να σαρώσουν όλες τις πρωτιές. Η αρχηγός και σούπερ σταρ Simone Biles, μαζί με όλη την ομάδα του αφιέρωσαν τη νίκη.

Beacon: Σκύλος θεραπείας και… influencer

O Beacon έχει και προφίλ στο ίνσταγκραμ με χιλιάδες ακολούθους που αναδεικνύουν τη θεραπεία με κατοικίδια. Χάρη στη φιλική τους φύση και την ικανότητά τους να συνδέονται με τους ανθρώπους, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ χρησιμοποιούνται συχνά σε προγράμματα pet therapy, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα.

Όλα ξεκίνησαν από μια υιοθεσία. Μια τεράστια χειρονομία που έσωσε τη ζωή ενός τετράχρονου Γκόλντεν Ριτρίβερ και ταυτόχρονα άλλαξε την καθημερινή αθλητική ζωή μιας από τις ισχυρότερες ομάδες στον κόσμο. Ο Beacon και οι Αμερικανίδες αθλήτριες, ο πρώτος σκύλος θεραπείας που αναγνωρίστηκε ως τέτοιος στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού και τα χρυσά κορίτσια με επικεφαλής το φαινόμενο Biles έχουν γίνει μια ξεχωριστή ιστορία.

Ένα πλάσμα που συνόδευε τα κορίτσια στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια παρουσία που εξασφάλιζε άνευ όρων υποστήριξη χωρίς να ζητά αντάλλαγμα. Η θεραπεία με κατοικίδια εφαρμόζεται με επιτυχία και στον αθλητισμό.

Κανένα μυστικό, μάλλον πηγή έμπνευσης. Ο Beacon δεν αφήνει ποτέ τους γυμναστές μόνους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Συνεχίζει την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας αθλητές σε όλη τη χώρα. Σχεδόν 40.000 τον ακολουθούν στο Instagram και είναι σύμβολο της ψυχοσωματικής ευεξίας των αθλητών. Οι Simone Biles, Suni Lee, Jordan Chiles, Jade Carey και Hezly Rivera τον χαιρέτισαν με τέσσερις λέξεις πριν φύγουν για το Παρίσι: «Σε ευχαριστούμε για τη βοήθειά σου». Λίγο μετά τον θρίαμβό του αφιέρωσαν τη νίκη.

Από τότε που επινοήθηκε ο όρος «θεραπεία με κατοικίδια» (το 1964), τα επιστημονικά στοιχεία είναι ικανά να αποδείξουν τη δυνατότητα της εγγύτητας των ζώων συντροφιάς σε οποιονδήποτε χρειάζεται να μετριάσει τις επιπτώσεις του άγχους και της σωματικής και ψυχολογικής έντασης. Η pet therapy στην πραγματικότητα προκαλεί μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την απόκριση στο στρες, και αυξάνει αυτά των ενδορφινών, της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.

Οι σκύλοι στην «υπηρεσία» των ανθρώπων – Ποιους βοηθούν

Οι σκύλοι θεραπείας είναι εκπαιδευμένα ζώα που προσφέρουν υποστήριξη και ανακούφιση σε άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές δυσκολίες. Είναι διαφορετικοί από τους σκύλους υπηρεσίας, καθώς δεν εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά παρέχουν άνεση και συντροφιά.

Υπάρχουν Σκύλοι Θεραπείας σε Νοσοκομεία και Κλινικές: Αυτοί οι σκύλοι επισκέπτονται ασθενείς σε νοσοκομεία και κλινικές, βοηθώντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, βελτιώνοντας τη διάθεση και προσφέροντας συναισθηματική υποστήριξη.

# Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Σχολεία βοηθούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες αναπηρίες, προάγοντας την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση.

# Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Γηροκομεία παρέχουν συντροφιά σε ηλικιωμένους, βοηθώντας στη μείωση της μοναξιάς και στην ενίσχυση της γενικής ευημερίας.

# Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Καταστάσεις Κρίσης χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων κρίσεων για να προσφέρουν άνεση και συναισθηματική υποστήριξη στα θύματα.

Τα οφέλη από τους «Σκύλους Θεραπείας» δεν είναι λίγα σύμφωνα με τις αντίστοιχες έρευνες:

# Συναισθηματική Υποστήριξη: Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

# Φυσική Υγεία: Η παρουσία των σκύλων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία.

# Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, ειδικά σε άτομα που νιώθουν απομονωμένα.

# Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης: Ιδιαίτερα σε παιδιά, η αλληλεπίδραση με τους σκύλους μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Οι σκύλοι θεραπείας πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση για να είναι κατάλληλοι για τον ρόλο τους και συνήθως αξιολογούνται για τη φιλική και ήρεμη συμπεριφορά τους.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση του να είναι υπάκουοι, κοινωνικοί και να παραμένουν ήρεμοι σε διάφορα περιβάλλοντα.

Είναι αναγνωρισμένοι και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές χώρες και περιβάλλοντα, αποτελώντας έναν πολύτιμο πόρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι