Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Εγραψε ιστορία ο "μυθικός" Λευτέρης Πετρούνιας (video)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εγραψε ιστορία ο “μυθικός” Λευτέρης Πετρούνιας (video)

|

Mε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα και σπουδαία εκτέλεση ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε την Κυριακή το μεσημέρι το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, για να ανέβει σε ολυμπιακό βάθρο για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Ο Πετρούνιας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, και ενώ ο ίδιος είχε θέσει στόχο τους 15.300 βαθμούς, όπως είχε δηλώσει κατά τον προκριματικό, τελικά βαθμολογήθηκε στον τελικό με 15.100 πόντους.

Στο τρίτο ολυμπιακό βάθρο της καριέρας του ο Πετρούνιας-1
Πρόκειται πλέον για τον πρώτο Ελληνα γυμναστή στην ιστορία με μετάλλια σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα συνεχόμενους.

 

Ο Ελληνας πρωταθλητής δικαιώθηκε ως προς τον στόχο του, καθώς ο νικητής του αγωνίσματος, ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, πήρε το χρυσό μετάλλιο με βαθμολογία 15.300, ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήγε σε έναν άλλον Κινέζο, τον Ζινγκγιουάν Ζου, με 15.233 πόντους.

Πρόκειται για το πέμπτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και το τέταρτο χάλκινο.

Στο τρίτο ολυμπιακό βάθρο της καριέρας του ο Πετρούνιας-2

 

Μόλις βγήκε από την αγκαλιά της συζύγου του, Βάσως Μιλλούση είπε βουρκωμένος, «όλα καλά, ήρθα ακριβώς γι’ αυτό εδώ στη Γαλλία. Εχω δουλέψει πάρα πολύ αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το Τόκιο, γιατί ήταν τρία χρόνια, δεν ήταν τέσσερα. Μεσολάβησαν τρία ευρωπαϊκά [πρωταθλήματα] κι ένα παγκόσμιο κι ένα χειρουργείο… και πολλά πράγματα που συμβαίνουν πίσω στην Ελλάδα».

«Δεν είμαι 20 χρόνων, πλέον, είμαι 33, κι έχω υποχρεώσεις. Κι αυτό, όπως και να έχει, με κάνει χαρούμενο που βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το βάθρο. Ηρθαμε στοχεύοντας σε ένα μετάλλιο, δεν στοχεύαμε κάποιο συγκεκριμένο μετάλλιο. Στοχεύεις πάντα σε έναν τελικό την πρώτη θέση, αλλά είχε πρωταρχικό ρόλο στο μυαλό μου και το δικό μου και του Δημήτρη του Ράφτη να βρεθώ σε ένα από τα τρία μετάλλια διότι δεν έχει ξαναγίνει και αυτός ήταν ο πρωταρχικός σκοπός», είπε ο «άρχοντας των κρίκων», πάντα με δάκρυα στα χαμογελαστά του μάτια του.


«Εντόπισα τα λάθη μου»

«Τώρα εντόπισα κάποια λάθη πάνω στο πρόγραμμα, στις δύο κατακορύφους, μπορεί και ένα απλό μάτι να το καταλάβει, που ήταν 10 εκατοστά και άλλα 10 εκατοστά», είπε αναφερόμενος στα εκατοστά του ακέραιου βαθμού από τους κριτές. «Θα μπορούσε να είναι ισοβαθμία με τον πρώτο, και επειδή είχα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας θα ήμουν εγώ μπροστά. Δεν ήρθε, δεν πειράζει, είναι και πάλι βάθρο, είναι άξιοι αντίπαλοι και ο ένας ο Λιου Γιανγκ, και ο άλλος, ο Ζου. Είναι άξιοι αντίπαλοι και με κάνουν κι εμένα καλύτερο αθλητή», πρόσθεσε, δείχνοντας το μεγαλείο του ως αθλητής.

«Από κει και πέρα σίγουρα – και γι’ αυτό και ξέσπασα σε κλάματα – αν δεν είχα την οικογένειά μου, τη Βασιλική, τα παιδάκια μου, την ομάδα μου, τον Οδυσσέα τον Παξινό, την Ιβάνα τη φυσιοθεραπεύτριά μου, τον [Ελληνα διεθνή κριτή] Νίκο Προβιά που ήταν εδώ και έκλαιγε μαζί μου, και όλη την Ελλάδα, τίποτα δε θα ήταν τόσο εφικτό όσο ήταν σήμερα», τόνισε.

 

«Μπορώ μόνο να σας πω ότι τεχνικά ήμουν άρτιος όλον τον καιρό όσο ήμουν εδώ, αλλά σήμερα είναι η πρώτη προσγείωση που δεν κάνω βήμα, από όταν έχω προσγειωθεί στη Γαλλία. Αυτό είναι μία ένδειξη τού πόσο πολύ το ήθελα, και πόσο πάλεψα γι’ αυτό το πράγμα», είπε ο Πετρούνιας, υπογραμμίζοντας ξανά πόσο χαρούμενος και συγκινημένος είναι.

«Το απόλαυσα πάρα πολύ, χαίρομαι πάρα πολύ που τελειώνει με ένα μετάλλιο,» είπε κάνοντας αναφορά και στον Γάλλο συνάθλητή του που έμεινε και πάλι στην τέταρτη θέση, τονίζοντας πόσο άτυχος ήταν. «Βεβαίως κάθε συμμετοχή σε τελικό και γενικά η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πάρα πολύ τιμητική. Είναι απλώς θέμα στιγμής και ποιος το ήθελε περισσότερο εκείνη τη στιγμή», συμπλήρωσε.

«Ετσι εξελίχθηκε ο τελικός, έκανα κι εγώ δύο λάθη που με έφεραν από την πρώτη στην τρίτη θέση. Είμαστε χαρούμενοι και εγώ, και ο προπονητής μου και όλη η ομάδα. Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα και στα παιδάκια μου» επεσήμανε.

Σε ερώτηση εάν ήταν το «πιο μάγκικο μετάλλιο» που έχει κατακτήσει, ο Πετρούνιας απάντησε: «Ξεκάθαρα! Δεν έχω ξαναπροκριθεί, πολλά χρόνια τώρα, με έκτη θέση [στα προκριματικά], όπου ήθελε μια τρομακτικά καλή διαχείριση ψυχολογικά όλες αυτές τις μέρες αφενός, κι αφετέρου ενώ στοχεύαμε να προκριθώ με την πρώτη ή με τη δεύτερη θέση για να αγωνιστώ μπροστά από τον έναν Κινέζο, προκρίθηκε ήρθε με την έκτη όπου η κλήρωση ήταν έτσι ώστε να αγωνιστώ τρίτος, κι έπρεπε να κάνω μια άλλη διαχείριση, το πώς θα μπω με καλή ψυχολογία μετά από δύο πολύ υψηλά σκορ αμέσως μετά. Οπότε κάναμε ανάποδα όλη μας τη στρατηγική, να πάμε να κολλήσουμε όσο πιο κοντά γινόταν στους Κινέζους, ή ανάμεσά τους, ή και μπροστά τους, αναλόγως την εκτέλεσή τους ή τη δική μου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το μετάλλιο. Κι έτσι έγινε, ήταν πάρα πολύ κοντά το σκορ μου με του δεύτερου και του πρώτου», εξήγησε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι.

«Χαίρομαι που έκανα δύο λάθη γιατί μου δείχνει ότι μπορώ να το πάω και στο 15.300 και ακόμη καλύτερα», συμπλήρωσε.

Υπόσχεση και για το 2028

Σε σχέση με τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πετρούνιας είπε: «Οπωσδήποτε χρειάζομαι ένα καλό διάλειμμα για να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο που θα ήθελα στους ανθρώπους μου, όμως δεν σταματάει τίποτε εδώ», είπε, επικαλούμενος το παράδειγμα ενός 37χρονου Αρμένιου συναθλητή του που «θα μπορούσε να διεκδικεί και ακόμη καλύτερες θέσεις. Εγώ είμαι 33 και [στο Λος Αντζελες] θα είμαι 37. Σίγουρα θα κάνω ένα αγωνιστικό διάλειμμα για λίγους μήνες και θα επιστρέψω», υποσχέθηκε.

«Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου κατά καλή μου τύχη. Μειώνονται δύο ασκήσεις και όλα τα προγράμματα θα βγούνε πιο εύκολα, επειδή εγώ μεγαλώνω, οπότε θα μπορώ να κάνω τέλειο πρόγραμμα με οκτώ ασκήσεις έναντι 10», ανέφερε, πρακτικά υποσχόμενος μια ακόμη διάκριση το 2028.

Με πληροφορίες: Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι