Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΝάξος: Το windsurf χάρη στα μελτέμια προσελκύει επισκέπτες και ανοίγει περισσότερο η...

Νάξος: Το windsurf χάρη στα μελτέμια προσελκύει επισκέπτες και ανοίγει περισσότερο η σεζόν

|

Η Νάξος αναδεικνύεται διαχρονικά ως ένας από τους ιδανικούς προορισμούς στον κόσμο για windsurf, με τα κυκλαδίτικα μελτέμια να σπρώχνουν τα πανιά μιας μορφής θεματικού τουρισμού που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κείμενο του Γιώργου Λαμπρόπουλου στην dealNews

Σύμφωνα με τη γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα airinfo.org, κι όπως επιβεβαιώνουν πολλοί έμπειροι φίλοι των θαλάσσιων σπορ, η Νάξος βρίσκεται στο top-5 των κορυφαίων προορισμών για windserf παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, “το μαργαριτάρι των Κυκλάδων” αποτελεί έναν από τους διασημότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τα γαλαζοπράσινα νερά της και τα μελτέμια του Αιγαίου να σαγηνεύουν τους φίλους του θαλάσσιου σπορ από όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας ή Νάξος βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα προορισμών για ιστιοσανίδα, μαζί με “παραδεισένιους” προορισμούς σαν τη Χαβάη, την ισπανική Ταρίφα, την Κόστα Ρίκα και τις Κανάριες Νήσους.

Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του νησιού, με κομμάτια στεριάς και θάλασσας να “μαλώνουν” για αιώνες για το μερίδιο τους κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο, διαμορφώνουν ουκ ολίγες παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού που προσφέρονται για windsurfing. Πιο γνωστή είναι η κοντινή στη Χώρα παραλία του Άγιου Γιώργη, με τους κολπίσκους που δημιουργεί δίπλα στον ξεχωριστό υγροβιότοπο της Λαγκούνας. Πρόκειται για μια παραλία που θεωρείται ιδανική επιλογή για εκείνους που τους αρέσει το freestyle, καθώς oι ύφαλοι Κλεφτονήσια και η βραχονησίδα Μαντώ μπροστά από τις αμμουδιές δημιουργούν ένα προστατευόμενο από τα κύματα θαλάσσιο σημείο κατάλληλο για αυτό το είδος surfing. Άλλες γνωστές παραλίες για surfers είναι η Μικρή Βίγλα και η Πλάκα, που επίσης προσφέρουν ήρεμες συνθήκες, καθιστώντας τις ιδανικές για αρχάριους και για όσους θέλουν να κάνουν εξάσκηση στα αναπτυσσόμενα είδη του kitesurf (όπου ο αθλητής πέρα από το σκάφος είναι συνδεδεμένος και με έναν αετό -kite) και του wind foil (όπου πέραν της σανίδας υπάρχει κι ένα φτερό (foil) τοποθετημένο κάτω από τη σανίδα και ένα κατάρτι με πανί). Πιο προχωρημένους serfers που δεν φοβούνται να δαμάσουν τα άγρια κύματα (wave riding) μπορείς να συναντήσεις και στον Αμίτη στη βόρεια πλευρά.

Πάρος
Πάρος

Πραγματοποιώντας ρεπορτάζ για τη δυναμική του αθλήματος στην τουριστική οικονομία του νησιού, η Dealnews μίλησε με δύο ιδιοκτήτες αθλητικών κέντρων για windsurf στην παραλία του Άη Γιώργη κι ένα στην παραλία της Μικρής Βίγλας. Ο Σταμάτης Προμπονάς λάτρης των extreme sports από την εφηβεία του, είναι εκπαιδευτής ιστιοσανίδας και ιδιοκτήτης των Laguna Beach Park και του Laguna Naxos surf μας πληροφορεί ότι η παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεώργιου στη Λαγκούνα της Νάξου συνδυάζει 4 διαφορετικά σημεία διαφορετικής εξάσκησης σε ένα μέρος. “Είναι ένα μοναδικό σημείο στον κόσμο για windsurf, καθώς ο ύφαλος εμποδίζει τα κύματα, ενώ ο αέρας που τροφοδοτεί τη σανίδα συνεχίζει να φυσά. Οπότε είναι ιδανικό σημείο για εξάσκηση του είδους freestyle που δε θέλει πάρα πολύ μεγάλα κύματα, και ταιριάζει τόσο για αρχάριους, όσο και για κάποιον μεσαίου επιπέδου”, αναφέρει.

Τα προτερήματα της συγκεκριμένης παραλίας μας τα επιβεβαιώνει και ο Μανώλης Ορφανός, ιδιοκτήτης της πιο παλιάς και γνωστής σχολής θαλάσσιων σπορ του νησιού, της Flisvos Watersports 1974, που φέτος κλείνει 50 χρόνια δραστηριοποίησης. “Στον Άγιο Γεώργιο έχουμε δύο μέρη που είναι και κοντά στη Χώρα, το wave spot που είναι το κύριο σημείο για έμπειρους αθλητές και τη Λαγκούνα που έχει πολύ καλές συνθήκες για αρχάριους”, δηλώνει. Για την παραλία της Μικρής Βίγλας, ο Αλφρέδος Μάλλης από τη σχολή Ride with the Gods μας αναφέρει επίσης ότι λόγω των πλευρικών ανέμων, που διατηρούν επίπεδη τη θάλασσα σε μια αμμώδη και ρηχή παραλία, αυτή είναι ιδανική για μικρές ηλικίες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο windsurf, το kitesurf και το wind foil.

Windsurfers απ’ όλο τον κόσμο

Όλοι όσοι μιλήσαμε μας επιβεβαιώνουν ότι η Νάξος με τα προτερήματα της είναι αρκετά γνωστή στους λάτρεις του surf στο εξωτερικό. Και τα τρία κέντρα έχουν αρκετούς σταθερούς πελάτες που έρχονται πολλές φορές οδικώς από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με την Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία να συγκαταλέγονται σίγουρα στους λαούς που αγαπάνε το άθλημα και ακολουθούν Ιταλία, Αγγλία και Αυστρία. Για τον Στ. Προμπονά το προφίλ του windsurfer είναι αυτό που καλύπτει το πακέτο εξάσκησης μιας οικογένειας, με την παραλία του Αη Γιώργη να βοηθά “να μάθουν το πρωί τα παιδιά κι να εξασκηθεί αργότερα στη μέρα ο σύζυγος, που μπορεί να είναι μεσαίου επιπέδου”.

Το ίδιο μας αναφέρει και ο Αλφρ. Μάλλης που η σχολή του δραστηριοποιείται 8 χρόνια στη Μικρή Βίγλα, ότι πρόκειται για ένα άθλημα που ενώνει τα δύο ηλικιακά άκρα, με πολλούς μαθητές από 6-7 χρονών ως 14 να εξασκούνται στα ήρεμα και γαλανά νερά του νησιού μαζί με τους ηλικιωμένους πατεράδες τους, που μπορεί να ήταν παλιοί campers και serfers τις δεκαετίες του 80-90, όταν «η Νάξος δεν είχε τίποτα». «Είμαστε χαρούμενοι που μεταλαμπαδεύουμε τις γνώσεις μας για ένα ολυμπιακό άθλημα ειδικά στις μικρότερες ηλικίες», μας δηλώνει ο κ. Μάλλης.

SURF_1

Σίγουρα, επίσης, πρόκειται κατά πλειοψηφία για κόσμο της μεσαίας τάξης καθώς το άθλημα δεν είναι φθηνό: για αγορά εξοπλισμού ιστιοσανίδας κάποιος χρειάζεται τουλάχιστον 2.000-2.500 ευρώ, με τα συνολικά έξοδα να προσεγγίζουν πολλές φορές και τα 5.000 ευρώ. Μια ώρα ατομικού μαθήματος, δε, κατά μέσο όρο κοστίζει 50-70 ευρώ. Ο συνδυασμός οικονομικής ευρωστίας μαζί με την αφοσίωση που χρειάζεται το άθλημα και τα προτερήματα που προσφέρει η Νάξος, συνεπάγεται την γενική ενίσχυση της τοπική οικονομίας, πέραν της τουριστικής βιομηχανίας. Για τον κ. Μάλλη δεν είναι μυστικό ότι «από τα θαλάσσια σπορ ζει όλη η νοτιοδυτική Νάξος», καθώς οι serfers κυρίως «θέλουν να φάνε και να κοιμηθούνε καλά».

Όπως μας πληροφορεί δε ως ντόπιος ο Μ. Ορφανός “το 60% όσων αγοράζουν σπίτια από το εξωτερικό στο νησί κάνουν surf”, γιατί θεωρούν ότι “αυτό είναι το μέρος τους”. Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για ένα μη μηχανοκίνητο σπορ, οι serfers χαρακτηρίζονται συνήθως από περιβαλλοντική συνείδηση, γιατί “έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να σέβονται τη θάλασσα, θέλουν να είναι καθαρή η παραλία”. Ο κος Μάλλης θωρεί άλλωστε ότι το νησί, παρά τις ελλείψεις υποδομών, έχει καταφέρει να προσεγγίσει ένα τέτοιο προφίλ ποιοτικού τουρισμού (που δεν ενδιαφέρεται τόσο για πάρτυ και νυχτερινή ζωή), λόγω της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Επέκταση της τουριστικής σεζόν

Το windsurf είναι επίσης μια αθλητική δραστηριότητα που βοηθάει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν. “Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να ασχοληθείς, να μείνεις τουλάχιστον 10 μέρες με 2 εβδομάδες, καθώς δεν είναι στάνταρ ότι θα φυσήξει. Οπότε πρόκειται για ένα target group που χαρακτηρίζεται από μεγάλα διαστήματα παραμονής”, αναφέρει ο κ. Ορφανός. Ο κ. Προμπονάς επιβεβαιώνει ότι “ ο σερφίστας θα έρθει και με ψύχρα τον νοιάζει περισσότερο ο αέρας κι όχι η θερμοκρασία”, γι αυτό άλλωστε και “ πολλοί κοιτάνε τον καιρό πριν έρθουν”. «Την πρώτη σαιζόν ανοίξαμε ενάμιση μήνα, τώρα λειτουργούμε έξι μήνες, που αυτός είναι κι ο στόχος συνολικά για το νησί», μας πληροφορεί ο κος Μάλλης.

kite-surf
kite-surf

Με συνεχή αύξηση τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια (πέραν του διαστήματος covid) «φέτος πάμε πολύ δυνατά», υποστηρίζει ο ίδιος για τη φετινή σαιζόν. Πιο συγκρατημένα αισιόδοξος, ο κ. Ορφανός αναφέρει ότι ο φετινός Μάιος (παρά τ’ ότι το Πάσχα έπεσε αργά) ήταν καλύτερος σίγουρα, ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος (ίσως και λόγω Euro) δεν πήγε και τόσο καλά συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.

Η σχολή του, Flisvos Watersports, πάντως περιμένει αρκετούς λάτρεις του αθλήματος τον Οκτώβριο (16-20/10), όταν και θα αναλάβει την τελική διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ιστιοσανίδας EFPT Freestyle Pro Tour, στην οποία μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο είναι ο Ναξιώτης με Γερμανίδα μητέρα Λέναρτ Νοϊμπάουερ, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

«Η Νάξος κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερους φίλους των θαλάσσιων σπορ, των καταδύσεων, της πεζοπορίας και της ποδηλασίας. Οι θεματικές μορφές τουρισμού συμβάλλουν στην επιμήκυνση της σεζόν και στην προσέλκυση ταξιδιωτών με περιβαλλοντικές ανησυχίες και αποτελούν το μέλλον τη Νάξου», δήλωσε για το ίδιο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Αμοργός: Δεμένος στα Κατάπολα ο “Σκοπελίτης” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστο το σημερινό (22/02) δρομολόγιο του Express Skopelitis λόγω καιρικών συνθηκών - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Αμοργός: Ο Δήμος ενημερώνει για τηλεφωνικές απάτες εις βάρος δημοτών

Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες - Ποια είναι η παρότρυνση από το Δήμο Αμοργού προς τους δημότες

Σαντορίνη: Δυστύχημα 19χρονου κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 19χρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από χώματα στη διάρκεια εργασιών

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ