Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήVideoΝάξος: Ο "Ερμής" επέστρεψε στο ... σπίτι του

Νάξος: Ο “Ερμής” επέστρεψε στο … σπίτι του

|

Καλά νέα… Ευχάριστες ειδήσεις. Το έχουμε ανάγκη… Και όπως μας αναφέρει μέσα από την ιστοσελίδα του στα social media, ο Σύλλογος “Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου”, ο “Ερμής”, η θαλάσσια χελώνα που περιέθαλψε με την αρωγή των κατάλληλων εθελοντών, εδώ και δύο ημέρες είναι ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον… Ας δούμε πως μας μεταφέρει την όλη ιστορία του “Ερμή”… 

Ηταν 24 Ιουνίου όταν ο Manos Vorrisis μας ενημέρωσε οτι υπάρχει μια θαλάσσια χελώνα που “επιπλέει” σε παραλία της Σύρου. Βάση των μαρτυριών, η συμπεριφορά της θεωρήθηκε μη φυσιολογική και δώσαμε οδηγίες για την άμεση απομάκρυνση της από την θάλασσα και μεταφορά της στη Νάξο.

Μετά απο λίγες ώρες, παραλάβαμε μια νεαρή αρσενική πράσινη θαλάσσια χελώνα (Chelonia mydas) μήκους 47 εκ. (καβούκι) και βάρους μόλις 6,6 κιλών σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, αφυδατωμένη, υποσιτισμένη και με εμφανές πρόβλημα στα μάτια.

Σε επικοινωνία με το “Αρχέλων” κρίθηκε ότι η μεταφορά της στην Γλυφάδα ήταν πολύ πιθανό να αποβεί μοιραία για την χελώνα και έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια σωτηρίας του “Ερμή” στον σταθμό μάς.

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διατροφική υποστήριξη, τα σοβαρά προβλήματα ξεπεράστηκαν και σε μια βδομάδα έδειξε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.
Έτσι ένα μήνα μετά 10,8 κιλά πλέον (από 6,6) υγιής, δυνατός, γεμάτος ενέργεια και με τα διακριτικά (tags) στα πτερύγια, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον.

Ίσως ζήσαμε την πιο συγκινητική στιγμή στην πορεία του συλλόγου και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece και τον κτηνίατρο Δημήτρη Ποσάντζη για τις πολύτιμες συμβουλές και την βοήθεια στην σωτηρία του Ερμή μας…

English version 

It was the 24th of June when Manos Vorrisis informed us that a sea turtle was floating at a beach on the island of Syros. Assessing witnesses’ reports, the sea turtle’s behaviour was judged unnatural and, after giving instructions, the creature was removed from the sea and transported to Naxos.
A few hours later, we received a young green turtle (Chelonia mydas) with carapace 47 cm in length and weight 6.6 kg. He was in a bad condition, dehydrated, malnourished, and had a serious infection in his eyes.
While in contact with “ARCHELON”, it was mutually decided that his transportation to Glyfada would probably be fatal for his weak body, and this resulted to our efforts to save “Hermes”.
With the appropriate medical treatment and nutritional support, his health overcame danger and showed signs of improvement within a week.
Today, one month later, Hermes is 10.8 kg heavy (from 6.6), healthy, strong and full of energy! He wears identification tags on his front flippers and the time has come that he returns back to his natural environment.
This might be the most touching moment of Naxos Wildlife Society’s work, and we would like to give our sincerest thanks to ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece and the vet Dimitris Posatzis for ther valuable advice and help on saving our little Hermes.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Συνεδρίαση (16/09) με επίκεντρο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Στην ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα όπως η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, προμήθειες για σχολεία και υπηρεσίες, αλλά και αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Δημήτρης Μπορούσας: «Το απόλυτο αντρικό wellness είναι μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή»

Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος μιλά για τις νέες προκλήσεις της ανδρικής υγείας, τη σημασία της πρόληψης και τον ρόλο της σεξουαλικής ζωής στην ισορροπία σώματος και ψυχής.

Αλυκό Νάξου: Σε αναμονή έναρξης για τη κατεδάφιση του ξενοδοχείου-«φαντάσματος»

Μετά από μισό αιώνα εγκατάλειψης, το αυθαίρετο συγκρότημα των 8.800 τ.μ. κηρυγμένο κατεδαφιστέο από το 2022, μπαίνει σε τροχιά κατεδάφισης – Προβλέπεται αναδάσωση και αποκατάσταση του τοπίου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα προσθήκη ο 27χρονος γκαρντ Τζανής Ταφίλη

Η ομάδα της Νάξου ολοκλήρωσε τις μεταγραφές της με τον έμπειρο γκαρντ, που έχει αγωνιστεί σε Πεύκη, Πικέρμι, Κηφισιά και Ολυμπιακό.

ΕΝΦΙΑ – Κυκλάδες: Τι ισχύει για τους οικισμούς σε Σαντορίνη και Μύκονο …

Από το 2026 οι κάτοικοι σε χωριά έως 1.500 κατοίκους θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50% και από το 2027 πλήρη απαλλαγή. Τι ισχύει για Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αντίπαρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Παρασκευή Σαλαβγιά στα Κατάπολα: «Τέλος στο τέλειο, υποδοχή στην αποδοχή»

Η νεαρή σύμβουλος αναπηρίας και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος, δύο όψεις» μιλά στις 16 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων για τη δύναμη της διαφορετικότητας.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αίτημα για ειδική ποσόστωση μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σύλλογοι Γονέων, Διδασκόντων και η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων ζητούν δίκαιη μεταχείριση για τους μαθητές που επλήγησαν από απώλειες διδακτικών ωρών λόγω παρατεταμένων σεισμικών φαινομένων.

Συνταγή της ημέρας: Γεμιστοί κεφτέδες με ξινομυζήθρα Νάξου Πιτταρά και σάλτσα κύμινου διά χειρός Γαλάνη

Μια γευστική πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη, με ρίζες από την Απείρανθο και τη Μικρά Ασία, που παντρεύει την παράδοση με τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου.

Ρήγμα Ανύδρου: Σεισμός 3.9 R λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας (15/09)

Η δόνηση καταγράφηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί με επίκεντρο 14 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου