Αθλητικές υποδομές… Το κλειστό στη Νάξο που έφεραν οι “εξωγήινοι”, το κλειστό στο Φιλώτι που …χάνεται και η ρεαλιστική λύση που ακούει στο όνομα “μικρά κλειστά” και … κουρτίνες
Τρίτη βράδυ, Δημοτικό Συμβούλο Νάξο και Μικρών Κυκλάδων…
Κι ενώ όλοι έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της Λαγκούνα και του εξώδικου από το Δήμο, το 8ο θέμα που είχε σχέση με τη χρήση αύλιων χώρων από τις ομάδες στις σχολικές μονάδες, έβγαλε ειδήσεις… Και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσες…
Τι μάθαμε; Οτι το κλειστό που έχουμε στη Νάξο το έφεραν οι …εξωγήινοι. Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός τονίζοντας ” η τότε δημοτική αρχή δεν φρόντισε να παραληφθεί τυπικά το έργο με τις μελέτες του. Δεν υπάρχει φάκελος του έργου για το συγκεκριμένο. Λες και ήρθε κάποιος εξωγήινος και το ακούμπησε εκεί”.
Παραδέχτηκε επίσης ότι χάθηκε χρόνος και πόροι (λόγω πανδημίας) για το κλειστό στο Φιλώτι… Τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι ο αθλητισμός για τα παιδιά αλλά πάντα υπάρχουν προτεραιότητες και αναζητούνται πόροι μέσω του Υπουργείου. Αλήθεια η Περιφέρεια γιατί βγήκε από το παιχνίδι;
Και ήρθε η πρόταση από τον Βασίλη Βρούτση, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” να βάλει ..φωτιά.. Τι εννοούμε; “Το κλειστό στο Φιλώτι και η μελέτη που έχει γίνει, αφορά ένα κλειστό δύο εκατομμυρίων. Η άποψή μας είναι ότι αυτό το κλειστό είναι πολύ μεγάλο και δεν χρειάζεται για το Φιλώτι, το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αν γινόταν καλώς να γινόταν.
Το χειρότερο είναι δεν θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνει, το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο. Η άποψή μου είναι, ότι υπάρχουν κλειστά με κερκίδες των 180 θέσεων, τα οποία κοστίζουν με τις εκπτώσεις γύρων στα 530 χιλιάρικα. Αυτό που λέω στην ουσία είναι ότι μπορεί να γίνουν δύο κλειστά τα οποία έχουν όλες τις προδιαγραφές να γίνουν και προπονήσεις και αγώνες, τα πάντα”.
Το είχαμε αναφέρει πρόσφατα. Ενα νέο κλειστό δεν δίνει ουσιαστική λύση. Προσφέρει προοπτική για το μέλλον, αλλά η ανάγκη για άμεση λύση είναι δεδομένη…
Βέβαια υπάρχει και η πρόταση για κατασκευή φουσκωτών θόλων σε ανοιχτά γήπεδα με μικρό κόστος όπως έγινε στη Μυτιλήνη. Αλλά και στη Μεταμόρφωση πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή γηπέδου με αέρο-υποστηριζόμενο θόλο… Γήπεδο σε προαύλιο γυμνασίου το οποίο θεωρείται μικρής κλίμακας (όσον αφορά την άδεια), δεν θεωρείται μόνιμη κατασκευή και μπορεί να είναι έτοιμο σε μάξιμουμ 3 μήνες. Λύσεις υπάρχουν εν έτη 2022… Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και στη Νάξο;
Διαβάστε τις τοποθετήσεις και γιατί πέφτει και πάλι η πρόταση για …κουρτίνα που μπορεί να χωρήσει το υπάρχον γήπεδο σε περισσότερα…
Β. Βρούτσης: «Ναι μεν αλλά… – Δύο κλειστά μέχρι 180 θέσεις»
Αν και για το εν λόγω θέμα υπήρξε ομόφωνη απόφαση να εγκριθεί, εντούτοις φαίνεται ότι δεν θα λύσει σε μεγάλο βαθμό, το συνωστισμό των ομάδων και των ωρών προπονήσεων αυτών, στο “Δ. Περιστεράκης”, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει την αθλητικοί κοινωνία του νησιού.
Ο Βασίλης Βρούτσης τοποθετήθηκε επ’ αυτού, τονίζοντας πως, ναι μεν θα δοθεί μία προσωρινή λύση, αλλά δεν θα μπορέσει να είναι μόνιμη, αφού σε λίγες ημέρες η καλοκαιρία θα αφήσει τη θέση της στα μποφόρ, το κρύο και τις βροχές, καθιστώντας αδύνατη πολλές φορές, τη διεξαγωγή προπονήσεων σε εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε για το κλειστό γυμναστήριο του Φιλωτίου, έργο το οποίο δεν έχει προχωρήσει. «Η άποψή μας είναι ότι και το κλειστό στο Φιλώτι να γίνει, πάλι θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο κλειστό της Χώρας. Εγώ θα κάνω πρόταση και εδώ, την έκανα και στην Οικονομική Επιτροπή. Το κλειστό στο Φιλώτι αργεί. Να μπει η κουρτίνα στο κλειστό, που μαζεύεται και ανοίγει. Υπάρχει σε πολλά κλειστά, μπορεί να γίνει και εδώ. Δύο τμήματα ακαδημιών, μπορούνε να μοιραστούνε τη σάλα του κλειστού αυτή τη στιγμή και να προστεθούνε κάποιες ώρες προπονήσεων. Δεύτερον. Το κλειστό στο Φιλώτι και η μελέτη που έχει γίνει, αφορά ένα κλειστό δύο εκατομμυρίων. Η άποψή μας είναι ότι αυτό το κλειστό είναι πολύ μεγάλο και δεν χρειάζεται για το Φιλώτι, το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αν γινόταν καλώς να γινόταν. Το χειρότερο είναι δεν θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνει, το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο. Η άποψή μου είναι, ότι υπάρχουν κλειστά με κερκίδες των 180 θέσεων, τα οποία κοστίζουν με τις εκπτώσεις γύρων στα 530 χιλιάρικα. Αυτό που λέω στην ουσία είναι ότι μπορεί να γίνουν δύο κλειστά τα οποία έχουν όλες τις προδιαγραφές να γίνουν και προπονήσεις και αγώνες, τα πάντα. Η Νάξος έχει ανάγκη από δύο κλειστά γυμναστήρια, όχι από ένα. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, αυτό είναι το ενδεδειγμένο και που θα δώσει λύση για δεκαετίες».
Λ. Χατζηανδρέου: «Φέρτε πίσω τις επιτροπές αθλητισμού και πολιτισμού»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου συμφώνησε στην παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων στα σωματεία, ωστόσο υποστήριξε πως δεν γίνεται να μην υπάρχει σε θέματα τόσο του αθλητισμού, όσο και του πολιτισμού, μία ολοκληρωμένη εισήγηση, που να προέρχεται από την αρμόδια αθλητική επιτροπή, η οποία θα είναι εκλεγμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και οι φορείς. Αυτή η επιτροπή σύμφωνα με τον κ. Χατζηανδρέου θα μπορεί να βγάλει ένα πρόγραμμα κατανομής ωρών και χώρων προπονήσεων των συλλόγων. «Δεν μπορούμε να πούμε όχι, π.χ. να πάνε «Τα Φανάρια» να κάνουν προπόνηση σε ένα σχολείο, ωστόσο δεν ξέρουμε το συνολικό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε μια σφαιρική άποψη επί του θέματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε: «Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της θητείας της. Πότε θα δημιουργήσει επιτροπές αθλητισμού και πολιτισμού, μετά τη διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ; Φέρτε λοιπόν τις επιτροπές ξανά στο προσκήνιο, για να είναι ορθότερη η κρίση του συμβουλίου».
Δημήτρης Λιανός: «Αυτά τα έχουμε πει χρόνια πριν»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάξου υποστήριξε πως αυτά που είπε ο κ. Βρούτσης, τα έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων χρόνια πριν. Όσον αφορά το κλειστό του Φιλωτίου, το θέμα αυτό πήγε πίσω, εξαιτίας του κορονοϊού, που είχε σαν αποτέλεσμα τα χρήματα που δόθηκαν την συγκεκριμένη εποχή από τις Περιφέρειες, να δοθούν στις δομές υγείας. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να κατασκευαστεί το κλειστό στο Φιλώτι.
«Το 1ο Γυμνάσιο συμφωνούμε, έπρεπε να έχει πολυχώρο. Είναι ιστορικό κτίριο», τόνισε ο κ. Λιανός και συνέχισε:
«Όσον αφορά το κλειστό του νησιού, δεν είχε στατική επάρκεια. Εμείς δημοπρατήσαμε και δεσμεύσαμε 385 χιλιάδες ευρώ, γιατί κακώς η τότε δημοτική αρχή δεν φρόντισε να παραληφθεί τυπικά το έργο με τις μελέτες του. Δεν υπάρχει φάκελος του έργου για το συγκεκριμένο. Λες και ήρθε κάποιος εξωγήινος και το ακούμπησε εκεί.
Η χώρα στερείται γηπέδου ανοιχτού, έχει γίνει η μελέτη, έχει ολοκληρωθεί από το Δήμο και αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και θεωρώ ότι Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα έχουμε νέα.
Ακούστε. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων γιατί έχουμε συγκεκριμένους πόρους και συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό. Το κλειστό, κανονικά έπρεπε να ήταν κλειστό, κλειδωμένο εννοώ, δεν έχει άδεια λειτουργίας, άσχετα πως λειτουργεί. Έγινε παράλειψη σοβαρή. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.
Ο Δήμος λοιπόν και επειδή το προβλέπει ο νόμος, διερευνά για να κάνει μελέτη κατασκευής, μέσα στο 1ο Γυμνάσιο, ενός μικρού πολυχώρου, ούτε 180 θέσεων. Εμείς ενδιαφερόμαστε. Στο 4ο Δημοτικό φτιάξανε ένα γηπεδάκι, βάλανε τα φώτα, τα σβήσανε τα φώτα. Εδώ έξω από το Δημοτικό Μέγαρο, βάλανε ιστούς, μετά από λίγο καιρό κόψανε τους ιστούς. Πείτε μου λοιπό, γιατί η τότε Δημοτική Αρχή έκοβε τους ιστούς. Δηλαδή δεν είχε προτεραιότητα τον αθλητισμό; Τα παιδιά δεν θα μπορούσανε να αθληθούν; Τα συζητάμε λοιπόν όλα αυτά, όχι για να αναζητήσουμε ευθύνες, αλλά διότι δεν υπήρχε μια σειρά».
Θα έχει οφέλη η κουρτίνα στο κλειστό;
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα τοποθέτησης κουρτίνας στο κλειστό γυμναστήριο, φάνηκε να έχει θετικό αντίκτυπο, ωστόσο τόσο ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, όσο και ο Ηλίας Ορφανός, εξέφρασαν την ερώτηση, αν και εφόσον η κουρτίνα θα έχει οφέλη στην τοποθέτησή της.
«Προσφορές έχουμε πάρει από πέρυσι για την εν λόγω κουρτίνα. Το θέμα είναι να αυτό είναι ενδεδειγμένη λύση, ή μπορούμε να βρούμε μία καλύτερη για τα σωματεία», τόνισε ο κ. Λιανός, ενώ συμπλήρωσε πως η Υπηρεσία του αθλητισμού στο νησί, θεωρεί πως η τοποθέτηση κουρτίνας, δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος, ως προς την εξυπηρέτηση των σωματείων.
Η. Ορφανός: «Οι προπονητές χρειάζονται όλο το γήπεδο»
Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Ορφανός, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την διαδικασία προπόνησης των παιδιών, τόνισε πως οι προπονητές δεν θα συμφωνήσουν στην τοποθέτηση κουρτίνας, καθώς οι προπονητές δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε μισό χώρο. Θα κάνει τεχνική, θα κάνει φυσική κατάσταση, δεν γίνεται αυτό σε μισό χώρο. «Η κουρτίνα δεν είναι πρακτική, δεν θα βοηθήσει».
Βαγγέλης Κατσαρας: «Διαφορετικές οι απόψεις για την τοποθέτηση κουρτίνας»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Βαγγέλης Κατσαράς, ο οποίος τόνισε πως στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία, για την τοποθέτηση κουρτίνας, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. «Θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενδεχομένως οι μικρότερες κατηγορίες, αλλά και πάλι το να πηγαίνουν δύο διαφορετικά σωματεία, δεν ήταν και τόσο αποδεκτό. Είναι κάτι που κοιτάμε από πέρυσι, όπως είπε και ο Δήμαρχος, μιλάω και με τον Τάσο Βάβουλα που έχει μαζέψει τις προσφορές. Θα κάνουμε άλλη μία συνάντηση, αν τα σωματεία πιστεύουν ότι θα το χρησιμοποιήσουν και θα είναι αποτελεσματικό, εννοείται, δεν είναι και μεγάλο το κόστος και μπορούμε εύκολα να το κάνουμε».
Με πληροφορίες από τη σελίδα Kykladiki.gr