O Μάλλης Αλφρέδος, Station Manager του « Ride with the Gods» κάνει λόγο για τις δράσεις του καμπ όσον αφορά τα θαλάσσια και καλοκαιρινά σπορ.. Και όπως τονίζει ” Βασική φιλοσοφία του πρότζεκτ μας είναι να προσφέρουμε μία μορφή τουρισμού που να αγκαλιάζει τη φύση και είναι φιλική προς το περιβάλλον”.
Στην όμορφη Νάξο, αυτό το καλοκαίρι, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό! Κάτι ενδιαφέρον που θα σε βοηθήσει να αποτινάξεις από πάνω σου το στρες του δύσκολου χειμώνα και φυσικά να περάσεις καλά στις διακοπές σου. Μόνος, με παρέα ή με την οικογένεια σου, μπορείς να κάνεις και φυσικά να μάθεις boardsports. H ομάδα του « Ride with the Gods» δυτικά της Νάξου, στην πανέμορφη παραλία Καστράκι θα σου μάθουν πως να σκίζεις το γαλάζιο της θάλασσας όπως οι «Θεοί». Τo «Ride with the Gods», εδώ και 3 χρόνια, έχει δώσει ενέργεια και ζωή στην παραλία. Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται απλά για watersports στη θάλασσα, αλλά για μια ιδιαίτερη εμπειρία που έχει πολλά να σου προσφέρει.
Και ο πολυτάλαντος Μάλλης Αλφρέδος, Station Manager του σταθμού απαντά χωρίς φόβο αλλά με πάθος στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από την ιστοσελίδα protothema.gr.…
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το όνομα «Ride With the Gods»;
Η ιδέα δημιουργήθηκε πριν 4 χρόνια με την βοήθεια ενός πρώην συνεργάτη μου. Όταν ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα brand identity που να περικλείει σε δυο λέξεις τη δραστηριότητά μας σε σχέση με κάτι χαρακτηριστικό της Νάξου και κατά προέκταση της χώρας μας. Θέλαμε να αποφύγουμε κάτι τετριμμένο όπως παραδείγματος χάριν το «όνομα του μέρους» συνοδευόμενο από “watersports”. Στοχεύαμε να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο και εύηχο το οποίο θα μπορούσε να επικοινωνήσει το προϊόν μας σε ένα ευρύτερο κοινό, σε μικρούς και μεγάλους, μυημένους surfers , αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν ήδη σχέση με τον χώρο αυτό. Η λέξη Ride στην Αργκό των boardsports σημαίνει καβαλάω, ιππεύω, το σανίδι μου και αποτελεί τον πιο δόκιμο όρο προκειμένου να επικοινωνήσεις ότι πας για σερφ, σκέιτ, σνόουμπορντ κ.α.
Θεωρήσαμε λοιπόν πως ήταν η κατάλληλα αναγνωρίσιμη λέξη για το μυημένο κοινό και ταυτόχρονα μια αναγνωρίσιμη λέξη στο ευρύτερο κοινό που δεν έχει ασχοληθεί με το σύμπαν της σανίδας.
Η επιλογή της φράσης «με τους θεούς» έγινε με τη λογική ότι η αρχαιοελληνική μυθολογία έχει συχνές αναφορές στο νησί της Νάξου καθώς πχ το όρος «Ζας» -σύμφωνα με τον μύθο- είναι η γενέτειρα του Δία. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της σχολής εξαρτώνται και από τον άνεμο, οπότε υπό μία έννοια χρειαζόμαστε την «εύνοια των θεών». Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μας περάσουν για δωθεκαθεϊστές (γέλια) αλλά θεωρούμε ότι ο συνδυασμός της τοπικης εθιμοτυπίας με μια «πιασάρικη» λέξη που περιγράφει το χώρο, μας δημιουργεί ένα αναγνωρίσιμο, σύγχρονο και ιδιαίτερο brand name.
Τι να περιμένει κάποιος τουρίστας ή Έλληνας που θα έρθει σε επαφή μαζί σας; Ποιο στόχο μπορεί να επιτύχει και ποιο θα είναι το όφελος για τον ίδιο;
Απευθυνόμαστε σε 2 είδους κοινά. Τους ανθρώπους που ήδη κάνουν windsurf ή sup και θέλουν να κάνουν ενοικίαση εξοπλισμού ώστε να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα, καθώς και σε αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν σερφ. Ο στόχος είναι αφενός ο επισκέπτης μας να περάσει όμορφα, να ζήσει μερικές στιγμές χαλάρωσης δίπλα στην θάλασσα καθώς και να εισαχθεί στην μαγεία των θαλάσσιων αθλημάτων. Οι πελάτες μας είναι συνήθως οικογένειες, αθλητές καθώς και ζευγάρια. Παρέχουμε ενοικίαση εξοπλισμού, φύλαξη καθώς και υπηρεσίες εκμάθησης. Ο χώρος μας είναι εξοπλισμένος με wifi, χώρο σκίασης, ντους, τουαλέτες και ότι άλλο χρειάζεται για να περάσει κάποιος την μέρα του κοντά μας. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν παραδοσιακά όμορφα ταβερνάκια καθώς και καταλύματα για όλα τα βαλάντια.
Βασική φιλοσοφία του πρότζεκτ μας είναι να προσφέρουμε μία μορφή τουρισμού που να αγκαλιάζει τη φύση και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Όταν το άθλημα μας εξαρτάται από την θάλασσα, τις καθαρές παραλίες και τον άνεμο, η φύση είναι εξ’ορισμού αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησής και του τρόπου ζωής μας, και όχι απλώς ένα επικουρικό κομμάτι στα πλαίσια της εταιρικής επικοινωνίας, όπως τα εταιρικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης (corporate social responsibility).
Δεν μας ενδιαφέρει ο μαζικός τουρισμός αλλά η δημιουργία μιας μπουτίκ μονάδας που θα απευθύνεται σε πελάτες που ψάχνουν κάτι πιο αυθεντικό: έναν σταθμό που θα τους αντιμετωπίζει με το ονοματεπώνυμό τους, προσωποποιημένα και σαν φίλους. Ο βιομηχανοποιημένος τουρισμός μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Ακόμη, θα ήθελα να προσθέσω ότι ο σταθμός μας διοργανώνει μέσα στη σεζόν Camps για Yoga, Fitness και Brazilian Jujitsu στα οποία αθλητές των προηγούμενων δραστηριοτήτων βρίσκουν σαν τόπο συνάντησης τον χώρο προπόνησης 60 τμ του σταθμού μας για τις δραστηριότητές τους συνδυάζοντας την εκγύμναση τους με θαλάσσια σπόρ. Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε το καινοτόμο μας ξύλινο deck με αγωνιστικά στρώματα προπόνησης λίγα μέτρα από την θάλασσα ώστε οι προπονήσεις να γίνονται όσο πιο κοντά γίνονται στην φύση. Για την διοργάνωση και του δικού σας camp μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω email.
Θα συστήνατε το windsurf και το sup ως «φάρμακο» κατά του στρες και της ρουτίνας;
Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γενικώς ο αθλητισμός βοηθά στο να καθαρίσει το μυαλό και ο οργανισμός μας από την πίεση της καθημερινότητας. Πόσο μάλλον η επαφή με την φύση, η καθημερινή τριβή με το υγρό στοιχείο, η δυνατότητα ταξιδιών λόγω του αθλήματος, το παρεϊστικο κλίμα καθώς και η οι ατελείωτες ώρες με τον εαυτό μας και την σανίδα μας που μας γαληνεύουν καθώς και μας ωριμάζουν.
Τι μπορεί να κάνει ή να μάθει κάποιος στο surf spot σας; Μπορεί να αποκτήσει κάποιο δίπλωμα;
Στο spot μας κάποιος μπορεί να μάθει Windsurf και Stand up Paddle με την καθοδήγηση διπλωματούχων εκπαιδευτών της Γερμανικής ένωσης σχολών θαλασσίων σπόρ VDWS.
Αν κάποιος είναι εντελώς αρχάριος μπορεί να σας… χτυπήσει την πόρτα;
Είναι η εξειδίκευσή μας. Ο σταθμός μας παρέχει πακέτα εκμάθησης αρχαρίων για όλες τις ηλικίες καθώς και για όλα τα επίπεδα. Συνήθως ένα παιδί ξεκινάει windsurf σε παιγνιώδη μορφή γύρω στα 5 χρόνια του. Έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό για αυτές τις ηλικίες και χρόνο με το χρόνο η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος πέφτει όλο και πιο πολύ καθώς ο εξοπλισμός γίνεται όλο και πιο φιλικός σε μικρότερες ηλικίες (ελαφρύτερα υλικά, φουσκωτά σανίδια κλπ). Ένα βασικό πακέτο εκμάθησης 6 έως 10 ωρών καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης με απότερο σκοπό στο τέλος του κύκλου διδασκαλίας ο ασκούμενος να μπορεί να πλέει αυτόνομα (υπο την επιτήρηση εκπαιδευτή) σε ένα εύρος συνθηκών αέρα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εισαγάγει τον αρχάριο στην θεωρία του ανέμου, τους κανόνες ασφαλείας και προτεραιότητας στην θάλασσα, την θεωρία εξοπλισμού, προσομοίωση σε εξομοιωτή ξηράς καθώς και αρκετή εκπαίδευση στην θάλασσα.
Ένας προχωρημένος ήδη χρήστης μπορεί να μάθει σε εμάς εξελιγμένες τεχνικές, τεχνικές γάντζου / πλαναρίσματος καθώς και βασικό Freestyle. Ένας έμπειρος αθλητής τέλος μπορεί να νοικιάσει εξοπλισμό ή να του παράσχουμε υπηρεσία φύλαξης του δικού του εξοπλισμού. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το άθλημα του Stand Up Paddle που συνεχώς κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών.
Θα ήθελα να τονίσω πως δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στο κομμάτι της ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό 2 σωστικά μέσα βρίσκονται συνεχώς on duty παρατηρώντας κάθε έναν εκμισθωτή, λουόμενο και ιδιώτη που βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο μας και επεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση. Ο σταθμός μας είναι εξοπλισμένος με πλήρη σταθμό πρώτων βοηθειών καθώς και τα μέλη της ομάδας μας έχουν γνώση ναυαγοσωστικής. Ταυτόχρονα έχουμε συνδράμει επίσημα (σε συνεργασία με το λιμεναρχείο) και ανεπίσημα (όταν διαπιστώσαμε κάποιον να δυσκολεύεται στην περιοχή εποπτείας μας) σε περιπτώσεις διάσωσης όποτε αυτό μας έχει ζητηθεί.
Για ποιο λόγο μια χώρα σαν την Ελλάδα (με εκπληκτικές παραλίες και ανέμους), είναι σχετικά πίσω στο windsurf;
Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας έχει ιδανικές συνθήκες για Windsurf. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα ταλέντα καθώς και πολλοί μας αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο με ποικίλες διακρίσεις. Μιλάμε άλλωστε για ένα ολυμπιακό άθλημα. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αλλά το windsurfing είναι ένα άθλημα απαιτητικό σε χρόνους προπόνησης, αρκετά ακριβό σε αγορά και συντήρηση εξοπλισμού καθώς και απαιτεί συνεχόμενα ταξίδια ώστε ένας αθλητής να έχει εύρος και συχνότητα συνθηκών προπόνησης. Είναι δύσκολο να συνδυαστούν όλα αυτά σε μια κοινωνία που προέχουν οι σπουδές, η αναζήτηση εργασίας κλπ. Οπότε ενώ υπάρχουν ταλέντα δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη (είτε από την πλευρά της πολιτείας, είτε από την πλευρά χορηγών) ώστε να κάνουν κάτι περισσότερο και συνήθως μένουν στο κομμάτι του χόμπι παρότι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Παρόλα αυτά υπάρχει νέα πολύ ταλαντούχα γενιά που τώρα ακμάζει και περιμένουμε να δούμε με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί.
Ποια ήταν η πρώτη επαφή που είχες με το wind surf και τι ήταν αυτό που σε έκανε να… κολλήσεις και να ασχοληθείς επαγγελματικά;
Η πρώτη μου επαφή με το νερό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Με το windsurf άρχισα να ασχολούμαι περίπου πριν 12 χρόνια και κόλλησα κατευθείαν. Είναι η επαφή με το νερό, η ατελείωτη ψυχοθεραπεία που παρέχει, τα όρια του που πάντα όσο και να εξελίσσεσαι σου δείχνουν πως πάλι είσαι στην αρχή, καθώς και το γεγονός πως μπορείς να καβαλάς την σανίδα μέχρι τα βαθιά γεράματα ήταν αρκετά για να με κάνουν να κολλήσω.
Θα το περιέγραφα σαν μικρόβιο ή εθισμό. Από τη στιγμή που μπεις στο παιχνίδι όλη σου η ζωή περιφέρεται γύρω από αυτό. Ζεις, ταξιδεύεις, δημιουργείς κοινωνικές επαφές πάνω του. Ως το 2012 ακολουθώντας την καριέρα των σπουδών μου εργαζόμουν για αρκετά χρόνια σε εταιρίες παραγωγής ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πάντα φλέρταρε στο μυαλό μου η ιδέα της αλλαγής χώρου και πάντοτε ανάμεσα στα εξοντωτικά ωράρια του τότε χώρου η καρδιά μου χτυπούσε για την θάλασσα. Όμως οι απολαβές, η θέση ευθύνης και οι καθημερινές απαιτήσεις ήταν τέτοιες που κάθε χρόνο ανέβαλα το μεγάλο project για το μέλλον. Όταν πλέον η κρίση επήλθε δυναμικά στον χώρο που εργαζόμουν και καταρράκωσε τις περισσότερες εταιρίες δεν μου άφησε ευκαιρία. Έτσι πήρα το ρίσκο να κατευθύνω την εργασία στο χώρο του έως τότε αθλήματος μου, σπουδάζοντας από την αρχή αυτή τη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο εργαζόμενος ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων για την κατάκτηση της εμπειρίας. Το 2015 ήταν η σεζόν που πλέον η ιδέα του Ride with the Gods ωρίμασε και έγινε πραγματικότητα κάνοντας τα πρώτα της βήματα. Σήμερα 4 χρόνια μετά νιώθω ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση.
Συνοψίζοντας πιστεύω πως η κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Αν έχεις κάποια καλή ιδέα και έχεις εξειδικευτεί σε μια παροχή υπηρεσίας νομίζω πως είναι η καλύτερη εποχή για να την αναπτύξεις. Με ένα μικρό κεφάλαιο, σκληρή δουλειά και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς.