Από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2020… Δώδεκα χρόνια συζήτησης, φημολογίας, υποσχέσεων… και το όραμα των κατοίκων της Ορεινής Νάξου για κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μένει όραμα… Η επιλογή της κατασκευής προπονητηρίου στο χώρο του Γυμνασίου Νάξου προκαλεί ερωτηματικά… (δείτε το video)
“…. ο υφιστάμενος σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Φιλώτι έχει κολλήσει και ότι πλέον αναζητούνται κι άλλες επιλογές, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση που θα βοηθήσει στο πρόβλημα των αθλητών από την ορεινή Νάξο.. …Θα βρεθεί τελικά λύση, αφού υπάρχει η βούληση της δημοτικής αρχής και τις περιφέρειας στο να κατασκευαστεί και δεύτερο κλειστό γυμναστήριο στο νησί της Νάξου. …. Γίνονται κινήσεις για την κατασκευή κλειστού που μάλλον θα είναι περισσότερο προπονητήριο, αλλά ο τόπος της κατασκευής του θα αποφασιστεί ανάλογα που είναι πιο ώριμες οι συνθήκες και δεν θα απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες….”
Ποιος το λέει αυτό και που; Ο λόγος για τον αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού, Βαγγέλη Κατσαρά, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή ”Κυκλάδες και Αθλητισμός” της ιστοσελίδας sportcyclades.gr, με το σχετικό video να υπάρχει και στο τέλος του άρθρου, όπου και ο κος Κατσαράς αναφέρεται στο κλειστό (ή αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων) στο Φιλώτι, που εδώ και δώδεκα χρόνια περίμενε από την υπόσχεση να γίνει πράξη και όπως όλα δείχνουν ναυαγεί… Οριστικά; Θα δείξει ο χρόνος…
Η ουσία είναι ότι η κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Φιλώτι, που είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Παιδείας Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, όταν και επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Νάξου τον Οκτώβριο του 2008 μένει .. υπόσχεση… Και ας έχουν γίνεται δεκάδες βήματα από τότε έως σήμερα… Ποια ήταν αυτά; Με βάση κείμενο που είχε στείλει ο πρώην Δήμαρχος Δρυμαλίας, Νίκος Βασιλάκης προς την διοίκηση του ΑΜΣ Φιλωτίου τον Δεκέμβριο του 2014….
Από τον Δ/ντή του σχολείου κ. Κυριακίδη και τον καθηγητή κ. Παππά τέθηκε το αίτημα για κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο ΕΠΑΛ, το οποίο και αποδέχθηκε προφορικά ο υπουργός. Ακολούθησε έγγραφο από τον Δ/ντή κ. Κυριακίδη προς την αρμόδια επί του θέματος σύμβουλο του υπουργού κ. Ελευθεριάδη η οποία στην απαντητική της επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων « … Το αίτημα σας θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Γκάνου, ο οποίος και θα το εισηγηθεί στο Υπουργείο για περαιτέρω ενέργειες. Βέβαια, αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση της απαραίτητης έκτασης από τον Δήμο, κάτι για το οποίο αυτός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Εφόσον η γη παραχωρηθεί από τον Δήμο τότε … κλπ »
Στις 28-11-2008 εκδίδεται η απόφαση με αριθμό 154119/ΣΤ1 του υπουργού Παιδείας με την οποία εγκρίνεται κατ’ αρχήν η κατασκευή του έργου και η ανάθεση στον ΟΣΚ των διαδικασιών για τη μελέτη και κατασκευή, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Κυκλάδων και το Δήμο Δρυμαλίας. Τον Ιούνιο του 2009 ο ΟΣΚ εγκρίνει τη κατασκευή δύο κλειστών Αιθουσών Πολλαπλών Χρήσεων, μια με το ποσό των 2.060.000 στο Φιλώτι και μια με το ποσό των 2.170.000 στη Μάρπησσα Πάρου. (σ.σ. ουσιαστική διαφορά; Η Πάρος είχε έτοιμη μελέτη, η Νάξος όχι)
Μετά από όλα αυτά και επειδή η τότε δημοτική αρχή, που ήταν αποκλειστικά αρμόδια για την εύρεση του χώρου κατασκευής του έργου, δεν είχε κάνει καμιά ενέργεια, ο Δντής του ΕΠΑΛ έστειλε στο Δήμο το με αριθμό 463/2-6-2009 έγγραφο, όπου αναφέρει. «Εν’ όψη της λήξης της σχολικής χρονιάς 2008-2009, θα επιθυμούσαμε να μας πληροφορήσετε για τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο της κατασκευής του κλειστού Γυμναστηρίου στο ΕΠΑΛ, καθώς και για το χώρο στον οποίο θα γίνει η ανέγερση του, εάν αυτός έχει οριστεί. Εάν δεν έχει οριστεί ακόμα θα ήταν προτιμότερο να γίνει πλησίον του σχολείου.»
2017 και δωρεά Δεμενόπουλου
Επόμενη αναφορά που βρήκαμε για την κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Φιλωτίου, είναι περίπου δέκα χρόνια αργότερα και στο γραφείο του Επάρχου Νάξου, Ιωάννη Μαργαρίτη. Κι εκεί βλέπουμε γνωστά πρόσωπα. Εκτός από τον οικοδεσπότη; Τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Λιανό, τον μηχανικό του προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου Δημήτρη Γρυλάκη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φιλωτίου Βασίλη Κρασσά, τον νυν πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Ημελλο και τους αγαπημένους φίλους Αντώνη Μανιό και Βασίλη Γρατσία εκ μέρους του Συλλόγου Φιλωτιτών. Ο λόγος της παρουσίας τους; Η απόφαση της οικογένειας Δεμενόπουλου να παραδώσει μελέτη για την κατασκευή του γηπέδου ή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.. Και η δουλειά της Περιφέρειας Νάξου ήταν ουσιαστικά να πατήσει πάνω σ’ αυτήν ώστε να «τρέξει» το θέμα … κλειστό γυμναστήριο ή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα «μετά από συντονισμένες προσπάθειες και μεγάλη συμβολή της οικογένειας Δεμενόπουλου, που προσφέρει ανιδιοτελώς στο τόπο καταγωγής της στο Φιλώτι, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έργο να μπει στην διαδικασία υλοποίησης, με τα επόμενα βήματα πλέον να ανήκουν στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που μετατρέπεται στο φορέα που θα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της μελέτης, θα την εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να πάρει τη σκυτάλη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό (ή μη) πρόγραμμα χρηματοδότησης…
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, αφού αναγνώρισαν τη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Δεμενοπούλου, στη συνέχεια αποφάσισαν τις συντονισμένες δράσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει το ταχύτερο κάποιο αποτέλεσμα σε αυτό το έργο που θα δώσει αθλητική πνοή στην ορεινή Νάξο και θα ελαφρύνει σημαντικά το φόρτο ου παρατηρείται στο κλειστό στην Χώρα της Νάξου. Να σημειωθεί ότι το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 2.000.000 ευρώ και θα έχει προδιαγραφές με παρόμοια έργα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας».
Απορίες
Και φτάνουμε στο σήμερα… Όπου ο κος Κατσαράς λέει ότι το η υπόθεση “κλειστό” παίρνει άλλη τροπή και θα πάμε σε προπονητήριο και δη στη χώρα της Νάξου.. Ο προτεινόμενος χώρος; Ο προαύλιος χώρος στο Γυμνάσιο Νάξου…
Μάλιστα… Απίστευτο. Ένα έργο που το 2009 είχε την έγκριση του ΟΣΚ να γίνει στο Φιλώτι με ποσό της τάξης των 2 εκατ ευρώ (στη Πάρο το αντίστοιχο έργο παραδόθηκε το 2017. Άργησε σχεδόν δέκα χρόνια αλλά παραδόθηκε και το αναφέρω γιατί υπάρχει η δικαιολογία ότι καταργήθηκε ο ΟΣΚ στο μεσοδιάστημα), που το 2017 είχε μελέτη για να γίνει, μέσα από δωρεά γνωστής οικογένειας, το 2020 “χάθηκε”
Και μαλιστα “χάνεται” μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να προχωρήσει το έργο και να περάσει στη φάση της υλοποίσης με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που είναι άλλωστε αυτή που “βάζει” τα χρήματα μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων…
Και αφού δεν κοιτάμε αλλού, που αλήθεια; Και γιατί προπονητήριο; και που; Στο Γυμνάσιο Νάξου. Αλήθεια σε ποιο χώρο; Εκεί που έγινε πριν από δύο χρόνια η δεντροφύτευση για να γίνει λίγο ανθρώπινη η όλη εικόνα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά;
Στο χώρο που είναι το Ειδικό Σχολείο και ακόμη περιμένει εάν και πότε θα φύγει από εκεί;
Σε ποιο αλήθεια σημείο; Και με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε να έρθει στη Νάξο όταν ενδεχομένως θα εξυπηρετήσει το κλειστό τις υποχρεώσεις που έχουν δύο εκ των πέντε ομάδων που έχουν ακαδημίες με παιδιά σε αθλήματα σάλας;
Μήπως κάποιος ή κάποιοι να δώσουν απαντήσεις γι αυτή την τροπή των εξελίξεων;