Με μεγάλη επιτυχία, στo πλαίσιo της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη κουζίνα της Νάξου. Συμμετείχαν γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά, θεματοφύλακες των παραδόσεων και της τοπικής κουζίνας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην παραλία Βίντζι στη Γρόττα με κεντρικό θέμα «Τα τοπικά προϊόντα και η παραδοσιακή κουζίνα στην καθημερινότητα της Νάξου».
Αντιπροσωπευτική ήταν η συμμετοχή παραγωγών με επικεφαλής την δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου με αντίστοιχη προβολή προϊόντων και προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες. Οι σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Στέλιος Κορρές μαγείρεψαν το κατσίκι κοκινιστό γιαχνί, χαρακτηριστικό φαγητό των γάμων, την πατάτα κυδωνάτη (τηγανιτή), παραδοσιακή συνταγή, ενώ παράλληλες ήταν η παρασκευή σεφουκλωτής , από το χωριό Κόρωνος από τη νεαρή Χριστίνα Χουζούρη, κρέας με προβάτσες (άγρια χόρτα) από την κα Μαρία Κατσούλη, εκπρόσωπο του Συλλόγου Σαγκρίου “οι Πνοές” και ρόστο (ψητό κατσαρόλας) από τη κα Μαριέττα Γαλάνη από το χωριό Απείρανθος.
παρουσιάστηκαν οι κατ΄εξοχήν παρασκευές της Ναξιώτικης κουζίνας, κομμάτι της καθημερινότητας από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού, σε κάθε σπίτι. Μίλησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κος Ιάκωβος Βαλέρης για τα προϊόντα και την παραγωγή του νησιού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων κος Στέλιος Μανιός για την παραγωγή μελιού στη Νάξο και ο κάθε παραγωγός ή βιοτέχνης για τα προϊόντα του. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της γαστρονομίας με έμφαση στο ρόλο της μητέρας στην εξέλιξη και διάδοση της παραδοσιακής κουζίνας. Η κα Μαρία Βερυκόκου διαιτολόγος διατροφολόγος αναφέρθηκε στην Αιγαιακή διατροφή και στα οφέλη της για την ανάπτυξη των παιδιών.
Η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου «Ο ΖΕΥΣ». Το χορευτικό σύνολο, ξεσήκωσε τον κόσμο και έδωσε παλμό και κέφι στον κόσμο. Την οργάνωση ανέλαβε η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ, praxis plus. Χορηγός ήταν o φούρνος και το Korres events & catering Naxos, υποστηρικτές ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η ΓΑΙΑ, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019, είναι η Aegean Airlines.
Βίντεο: Πέτρος Τσακωνιάτης