Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΜπελιμπασάκη (Πανναξιακός ΑΟ): Μετάλλιο στο Βερολίνο, μία υπόσχεση που έγινε πράξη

Μπελιμπασάκη (Πανναξιακός ΑΟ): Μετάλλιο στο Βερολίνο, μία υπόσχεση που έγινε πράξη

|

Από το τρέξιμο στο σχολείο μέχρι το ασημένιο μετάλλιο του Βερολίνου, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ζωής της Μαρίας Μπελιμπασάκη. Σήμερα, η πεισματάρα Κρητικοπούλα απολαμβάνει τη δικαίωση των κόπων της.

Οι λέξεις τρέχουν γρήγορα από το στόμα της. Σαν να βρίσκονται και αυτές στα κουλουάρ των 400 μ. και να «καλπάζουν» για να φτάσουν στον τερματισμό. Ισως, για να σβήσουν τα χαμένα αθλητικά χρόνια, τότε που η Μαρία Μπελιμπασάκη, σκεπτόμενη συναισθηματικά, είχε «κολλήσει» σε επιδόσεις και αγωνίσματα που δεν της ταίριαζαν. Με λιγότερο από έναν χρόνο προπόνησης, η πεισματάρα Κρητικοπούλα, η οποία στο σχολείο νικούσε και τα αγόρια στο τρέξιμο, αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης σε ένα αγώνισμα που ποτέ η χώρα μας δεν είχε κατακτήσει κάποια διάκριση.

Της Σπυριδούλας Σπανέα (Καθημερινή

Το ταλέντο της όμορφης 27χρονης το εντόπισε ένα γυμναστής σε ένα πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων, στην Κρήτη. Η μικρή έτρεχε γρηγορότερα και από μεγαλύτερα αγόρια και, έτσι, την επέλεξαν και πήγε σε ακαδημία ταλέντων. Η ίδια, όμως, έβλεπε το τρέξιμο σαν παιχνίδι και στην ακαδημία δεν… έπαιζαν, γι’ αυτό και έφυγε. Το 2004, σε ηλικία 14 ετών, επέστρεψε στους στίβους. Την έβαλαν σε αγωνίσματα αντοχής και, μάλιστα, έχει έρθει τρίτη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. «Τα προβλήματα ήταν πολλά. Στη Σητεία δεν είχαμε γήπεδο και έπρεπε να πηγαίνω ή στον Αγιο Νικόλαο ή στην Ιεράπετρα. Καθημερινά έκανα 160 χιλιόμετρα για προπόνηση», μας λέει και η χροιά της φωνής της μας ταξιδεύει στα λασιθιώτικα όρη.

Η εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ έφερε τη Μαρία στην Αθήνα, αλλά «δεμένη» με τον τόπο της και τον πρώτο της προπονητή, συνέχισε να προπονείται… μέσω τηλεφώνου. «Το 2008 έκανα πανελλήνια ρεκόρ και, στη συνέχεια, τίποτα. Από το 2009 έως το 2011 δεν πέτυχα καμία καλή επίδοση, παρόλο που βρισκόμουν σε ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία για αθλητισμό. Το 2012 ήθελα να πάω στους Ολυμπιακούς. Ξαναγύρισα Σητεία για προπονήσεις και πήγα στο Λονδίνο και μετά πίσω στην πατρίδα. Το 2014 επέστρεψα στην Αθήνα για να τελειώσω τη σχολή μου. Χρωστούσα 30 μαθήματα και τα πέρασα σε δύο εξάμηνα, χωρίς να έχω καμία βοήθεια από τους καθηγητές, παρόλο που ήμουν αθλήτρια της εθνικής».

Και κάπου εκεί η αθλήτρια αποφάσισε να γίνει… μάνατζερ του εαυτού της. Παρακολούθησε τον τρόπο προπόνησης των προπονητών στον Αγιο Κοσμά και επέλεξε τον Κώστα Ηλία. «Ηταν μία επιλογή που με δικαίωσε. Η ψυχολογία μου άλλαξε τελείως. Μας πήρε ένα χρονικό διάστημα μέχρι να μάθει ο ένας τον άλλον. Αυτός ήταν και η αιτία που από τα 200 μ. πήγα στα 400 μ. Τώρα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και καλή χημεία. Ξέρει πότε να μου πει να σταματήσω. Βλέπει πότε κουράζομαι και δεν χρειάζεται να του το πω εγώ»,.

Στην ερώτηση εάν πίστευε ότι μπορούσε να πάρει μετάλλιο, παρόλο που ασχολείται λιγότερο από έναν χρόνο με τα 400 μ., η Μαρία είναι κάθετη: «Ναι το πίστευα. Το πίστεψα από το Παγκόσμιο κλειστού. Αγωνιζόμουν στα 400 μ. μόνο πέντε μήνες και μπήκα τελικό. Εκεί είπα δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρω μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό. Ηταν μία υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου».

Στο Ευρωπαϊκό της Γερμανίας, μέχρι τα τελευταία μέτρα η Μπελιμπασάκη ήταν πρώτη, τι ήταν αυτό που της στέρησε το χρυσό; «Στα τελευταία δύο μέτρα έριξα το σώμα μου μπροστά γιατί πίστεψα ότι τερμάτιζα. Εχασα την ισορροπία μου. Στο τέλος, ο προπονητής μού είπε “μπράβο Μαρία, έκανες μία εντυπωσιακή κούρσα”. Για εμένα είναι σαν να έχω πάρει το χρυσό».

Στο Βερολίνο, οι εκπρόσωποι της χώρας μας κατέκτησαν έξι μετάλλια. «Για τις εποχές που διανύουμε είναι ένα θετικό μήνυμα. Οι αθλητές έχουμε πολλά προβλήματα και περνάμε πολλά… ζόρια. Δεν υπάρχουν χορηγίες. Οι περισσότερες από τις επιτυχίες που βλέπετε βασίζονται στο φιλότιμο και στο ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Γι’ αυτό και πηγαίνουμε καλά».

Την αθλητρια του Πανναξιακού ΑΟ (σ.σ. εδώ κι έναν χρόνο αγωνιζεται με τα χρώματα της ομάδας της Νάξου) καλά θα κάνουμε να τη συνηθίσουμε στα 400 μ. Με λιγότερο από έναν χρόνο προπόνηση διαθέτει τη 12η επίδοση στον κόσμο. Το πείσμα που τη διακατέχει δεν τοποθετεί ταβάνι στα όνειρά της. Τώρα που άρχισαν να… ανατέλλουν, η δρομέας βάζει ως στόχο τους Ολυμπιακούς, στην Απω Ανατολή. Αυτή τη φορά όχι για απλή συμμετοχή. Ούτε για το ταξίδι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο