Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑθλητικάΜήλος - ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων: Το πρόγραμμα υπαίθριου αθλητισμού στο πιάτο μας

Μήλος – ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων: Το πρόγραμμα υπαίθριου αθλητισμού στο πιάτο μας

|

Πάππας και Μαυρουδή αναλύουν στα “Μηλέικα Νέα” την σημασία του προγράμματος  SARU Sports Ambassadors for Rural Areas – Δ. Πάππας ” Στόχος να συνδυάσουμε το φαινόμενο του αθλητισμού που έχει πολλές προεκτάσεις και το φαινόμενο του τουρισμού που επίσης έχει πολλές προεκτάσεις”

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas.Το πρόγραμμα στοχεύει να προωθήσει τον αθλητισμό υπαίθρου σε μειονεκτούσες περιοχές, όπως είναι για την Ελλάδα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων καθώς και οι ορεινές περιοχές μεσαίων και μεγαλύτερων νησιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ανήκει στα προγράμματα Erasmus+ Sport

Στη Μήλο βρέθηκαν o Πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας, η συνεργάτης σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Άννα Μαυρουδή, καθώς και η εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, επικεφαλής και εμπνεύστρια του προγράμματος Eniko Ναgy που μίλησαν αποκλειστικά στα «Μηλέικα Νέα» και στην Φιλιώ Λούβαρη για το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas.

Δημήτρης Πάππας – Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων
«Με το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas αναβαθμίζεται ο ρόλος μια τοπικής αθλητικής ένωση η οποία πλέον δεν περιορίζεται στην διεξαγωγή αγώνων αλλά έχει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης, την εκπαίδευση, τον αθλητικό τουρισμό και άλλους τομείς, καθώς θεωρούμε ότι αυτό είναι το μέλλον των αθλητικών ενώσεων.
Επιλέξαμε με χαρτογράφηση 10 νησιά, βρήκαμε άτομα που ενδιαφέρονται σε κάθε νησί να διοργανώσουν υπαίθριες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα βασίζεται σε ποδηλασία και σε τρέξιμο, αλλά στο μέλλον μπορεί να αναβαθμιστεί και να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αθλητικές δραστηριότητες (ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, κτλ)
Αρχικά επιλέξαμε την Κίμωλο και την Ανάφη, νησιά που θεωρήσαμε ότι μειονεκτούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα, όπως πχ. νησιά που δεν έχουν στάδια.
Στόχος να συνδυάσουμε το φαινόμενο του αθλητισμού που έχει πολλές προεκτάσεις και το φαινόμενο του τουρισμού που επίσης έχει πολλές προεκτάσεις, να δούμε αν αυτά μπορούμε να τα “παντρέψουμε” ειδικά σε μία περιοχή όπως είναι οι Κυκλάδες που μεν η νησιωτικότητα είναι ελκυστική τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά το χειμώνα έχουμε τα προβλήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα που είναι μόνιμα προβλήματα λόγω των ιδιαιτεροτήτων μας»

Άννα Μαυρουδή – Συνεργάτης ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων / Ευρωπαϊκά Προγράμματα
«Το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas που πάνω σε αυτό δουλεύουμε και παρουσιάζουμε σήμερα έχει να κάνει με την προαγωγή του αθλητισμού υπαίθρου και της ενεργού αναψυχής στα πανέμορφα νησιά μας. Αυτό θα προσφέρει μια διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, θα προσφέρει μια προοπτική πραγματικής βιωσιμότητας αναφορικά με το πώς μπορούμε να έλξουμε αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες θα γίνουν και στις προστατευόμενες περιοχές Natura με ήπιο τρόπο, διαφοροποιώντας το προϊόν, τον ήλιο και την θάλασσα και φέρνοντας ανθρώπους που εκτιμούν πραγματικά τους πολύτιμους περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς που έχουν τα νησιά μας.
Εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές αφενός πιέζουμε για να γίνουν σωστές υποδομές και για τα παιδιά και για τους ενήλικες, αλλά δείχνουμε κι ένα άλλο πρόσωπο, ότι ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ο ενεργός τρόπος ζωής και μπορεί να υιοθετηθεί ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές. Αυτό μας το έδειξε η πανδημία πάρα πολύ έντονα!
Έχουμε φτιάξει λοιπόν ένα δίκτυο σε όλες τις Κυκλάδες και θα εκπαιδευτούν με αυτό πρόγραμμα άνθρωποι οι οποίοι θα κάνουν μικρές δραστηριότητες έως και μεγάλα αθλητικά events, με την βοήθεια της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Δραστηριότητες για τον αθλητισμό υπαίθρου
Το προσωπικό μου κίνητρο, και το έχω πει πολλές φορές και ως πρόεδρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ως εκπαιδευτικός, είναι να διατηρήσουμε τα μνημεία πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Η θέληση και η βούληση να κάνουμε όλοι πράγματα, τα οποία θα ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Θα τις αναπτύσσουν ισόρροπα, θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.»

Eniko Ναgy (φώτο) – Εκπρόσωπος Ουγγαρίας, επικεφαλής και εμπνεύστρια του προγράμματος
«Ο λόγος που επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο προτζεκτ ήταν η συγκέντρωση και μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας που έχει λόγω της ιδιομορφίας της ώστε να υποστηρίξει την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες θέλουν κι εκείνες να ξεκινήσουν την οργάνωση και εκτέλεση αθλητικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχή και την αύξηση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας τους.
Από κοινωνικής πλευράς το έργο αποσκοπεί να δημιουργήσει τοπικούς πόλους κοινωνικής ανάπτυξης και σε μη επαγγελματίες φορείς καθώς και στην ανάπτυξη εθελοντισμού σε κοινωνίες οι οποίες παρουσιάζουν μειονεκτήματα λόγω της τοποθεσίας τους ως απομακρυσμένες περιοχές όπως έγινε και σε προηγούμενα έργα»

Αναλυτικά το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas
Το πρόγραμμα έχει 4 εταίρους από 4 χώρες της Ε.Ε.: Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Καθένας από αυτούς είναι ενεργός στην οργάνωση αθλητικών δρώμενων και αγώνων στην ύπαιθρο (π.χ. ορεινή ποδηλασία, αγώνες ανώμαλου δρόμου, πεζοπορία υπαίθρου) Είναι φορείς με σημαντική επιρροή στις αντίστοιχες Περιφέρειες τους και φιλοδοξούν να προωθήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσα από τον αθλητισμό εκτός αστικών περιοχών.
Για την Ελλάδα, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων έχει επιλέξει αρχικά να απευθυνθεί σε νησιά με πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, όπως η Κίμωλος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Ίος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Φολέγανδρος, η Κέα, και οι ορεινές περιοχές της Άνδρου και της Νάξου. Στο πλάνο βρίσκεται και η Μήλος, η οποία εκτός από την φιλοξενία της παρουσίασης του προγράμματος βρίσκεται και στα πλάνα του ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων με πλάνο για την ποδηλασία.

Οι δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος επικεντρώνονται σε:
⦁ Την χαρτογράφηση 10 διαφορετικών νησιωτικών περιοχών των Κυκλάδων, αναφορικά με την δυνατότητα τους για αθλητικές διαδρομές και δρώμενα, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού τους πλούτου.
⦁ Την δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων στις παραπάνω περιοχές, ως υποψήφιοι Πρέσβεις του Αθλητισμού Υπαίθρου στο νησί τους
⦁ Την δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την διοργάνωση διαδρομών και αθλητικών δρώμενων σε κάθε τόπο με συγκεκριμένα κριτήρια καθώς και την κατάρτιση των υποψήφιων με σεμινάρια δια ζώσης και από απόσταση μέσω τηλε-εκπαίδευσης
⦁ τη σύνταξη Σχεδίων Δράσης Αθλητισμού Υπαίθρου και Δραστηριοτήτων Ενεργητικής Αναψυχής για κάθε νησί

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, ως ο θεσμικός εκπρόσωπος του κλασσικού αθλητισμού στις Κυκλάδες έχει ως πρώτιστο μέλημα της τη προώθηση του αθλητισμού με όρους ισότητας, συμμετοχής και συλλογικής ενδυνάμωσης. Για το λόγο αυτό, συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει τα εξής καινοτόμα χαρακτηριστικά:

1. επικεντρώνεται στον αθλητισμό υπαίθρου, μια τάση διαρκώς αυξανόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο,

2. βασίζεται για το σχεδιασμό στις εμπειρίες των συλλόγων και των κοινωνιών

3. στηρίζεται στην έννοια της κοινότητας υπαίθρου και των συλλόγων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται χωρικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)