Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λευτέρης Πετρούνιας – Κέρδισε στην Ντόχα (Κατάρ) τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στους κρίκους έχοντας αντίπαλο μόνο τον εαυτό του
Φτιαγμένος από ατόφιο χρυσάφι… Συγκλονιστικός ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάφερε το .. απίστευτο. Αν και αντιμετώπιζε πρόβλημα με το χέρι του, αν και η προετοιμασία του δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αν και σε κάθε αιώρηση ένιωθε μαχαιριές στον ώμο… Ο Λευτέρης ήταν εκεί. Αγωνίστηκε για την Ελλάδα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Ντόχα του Κατάρ κατακτώντας την πρώτη θέση. Και έγραψε ιστορία… Κατέκτησε για 3η συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, νικητής το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, πρώτευσε με 15,366 βαθμούς και στην Ντόχα, παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον αριστερό ώμο και το οποίο θα τον οδηγήσει την προσεχή Δευτέρα στο χειρουργείο.
Ο 27χρονος εξπέρ των κρίκων επιβεβαίωσε την κυριαρχία του και με 15.366 βαθμούς έφτασε στην κορυφή. Μπήκε ως ο καλύτερος από τα προκριματικά και στον τελικό, η βαθμολογία και η εκτέλεση του ήταν τέτοια (6.300 βαθμός δυσκολίας και +9.300 ο βαθμός εκτέλεσης) που παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε πρώτος το οποίο θεωρητικά αποτελεί μειονέκτημα, ο Λευτέρης έκοψε τα φτερά στους αντιπάλους του και έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου χρυσού μεταλλίου του.
Η τελική κατάταξη του τελικού
Λευτέρης Πετρούνιας 15.366 βαθμούς
Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι (Βραζιλία) 15.100
Μάρκο Λοντάντιο (Ιταλία) 14.900
Αρτούρ Τοβμασιάν (Αρμενία) 14.766
Νικίτα Ναγκόρνι (Ρωσία) 14.733
Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14.733
Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14.266
Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 14.133
Ο Πετρούνιας των Ρεκόρ
Μπήκε στο «τοπ 3» των κορυφαίων στους κρίκους στα 115 χρόνια ιστορίας του θεσμού:
Με δύο χρυσά μετάλλια (Γλασκόβη 2015 και Μόντρεαλ 2017), ο Πετρούνιας κατέχει ήδη μία θέση στο «τοπ 10» των κορυφαίων στους κρίκους, με τον θρίαμβό του στην Ντόχα μπήκε στην καλύτερη τριάδα όλων των εποχών. Μόλις δύο αθλητές-θρύλοι μετρούν περισσότερους από δύο τίτλους στο αγώνισμα, στα συνολικά 47 παγκόσμια πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από το 1903: Ο Ιταλός Γιούρι Κέκι με πέντε νίκες και μάλιστα συνεχόμενες (1993, 1994, 1995, 1996, 1997) και ο Κινέζος Τσεν Γιμπίνγκ με τέσσερις (2006, 2007, 2010, 2011).
Παράλληλα, με τη νίκη του ο Έλληνας πρωταθλητής κυνηγά το απίστευτο ρεκόρ ρεκόρ του Κέκι με τους πέντε διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους, το οποίο μοιάζει απλησίαστο για οποιονδήποτε σημερινό αθλητή. Κάτι παρόμοιο ίσχυε, όμως, και με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ρεκόρ του Ιταλού, το οποίο ο Πετρούνιας κατόρθωσε να ισοφαρίσει πρόσφατα, πανηγυρίζοντας στη Γλασκόβη για τέταρτη χρονιά στην σειρά.
Έφτασε τον Βλάση Μάρα και έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης:
Στο στάδιο “Aspire Dome” ο Λευτέρης Πετρούνιας έφτασε σε συγκομιδή μεταλλίων και ξεπέρασε σε παγκόσμιους τίτλους τον συναθλητή του και πολυνίκη Έλληνα στα χρονικά του θεσμού, τον εξπέρ του μονόζυγου Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει στην συλλογή του δύο χρυσά μετάλλια (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) και ένα χάλκινο (Άαρχους 2006).
Παρέτεινε το νικηφόρο σερί στις μεγάλες διοργανώσεις και το αήττητο των δυόμισι τελευταίων ετών:
Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη κατέκτησε το ένατο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2015 και μετά, αφού στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους τίτλους (2015, 2017) προστίθενται οι τέσσερις νίκες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018), η επικράτηση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το αήττητο σερί του σε όλες τις διοργανώσεις, το οποίο φτάνει πλέον τα δυόμισι χρόνια, περιλαμβάνοντας ήδη εννέα αλλεπάλληλες νίκες σε διεθνείς αγώνες μετά τον Απρίλιο του 2016. Την τελευταία διετία, μάλιστα, είναι μονίμως πρώτος ακόμα και στους προκριματικούς…
Έγινε ο πρώτος σπεσιαλίστας με τρεις συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο:
Κανείς σπεσιαλίστας δεν έχει κατακτήσει τρεις διαδοχικούς τίτλους σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο, αλλά ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο πρώτος που πέτυχε ένα τέτοιο «θρι-πιτ». Τόσο ο Μαξ Γουίτλοκ στον πλάγιο ίππο όσο και ο Κένζο Σιράι στις ασκήσεις εδάφους που διεκδικούσαν στην Ντόχα το τρίτο σερί χρυσό δεν τα κατάφεραν, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία και την σπανιότητα του εγχειρήματός του.
Με πληροφορίες από το sdna.gr