Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΚάλυμνος, η "Βασίλισσα" της Ορειβασίας

Κάλυμνος, η “Βασίλισσα” της Ορειβασίας

|

Το περιοδικό Climbing κάνει αφιέρωμα στην Κάλυμνο, στο διάσημο «νησί των σφουγγαράδων», που αποτελεί σύμφωνα με το δημοφιλές περιοδικό τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο για αναρρίχηση

Μπορεί ένα ελληνικό νησί του Αιγαίου να φέρει τον χαρακτηρισμό «Βασίλισσα της Ορειβασίας»; Ναι γιατί όχι… Άλλωστε κακά τα ψέματα τα περισσότερα από τα νησιά μας έχουν βουνά και μάλιστα αρκετά εκ των οποίων είναι απόκρημνα και σου δίνουν τη δυνατότητα της αναρρίχησης. Η Κάλυμνος έως πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστή ως το «Νησί των σφουγγαράδων» Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της ήταν δεινοί δύτες και συλλέκτες σφουγγαριών. Όμως, το εμπόριο αυτό αποτελεί παρελθόν, τα συνθετικά σφουγγάρια έχουν πάρει τη θέση των γνήσιων και η Κάλυμνος από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έχει αποκτήσει ένα δεύτερο προσωνύμιο: «Η Βασίλισσα της ορειβασίας». Νονός; Ένας ιταλός ορειβάτης. Ο Andrea Di Bari που βρέθηκε το 1996 στο νησί, μαγεύτηκε από τις ομορφιές του και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Κάλυμνος αναδείχθηκε σε παγκόσμιο δημοφιλή προορισμό για όσους ασχολούνται με το σπορ της αναρρίχησης, ένα άθλημα όχι τόσο αγαπητό στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό… Μάλιστα, αριθμεί περίπου 2.500 διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποίων στο δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, που προσφέρονται για συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους πιο προχωρημένους στο άθλημα. Εντύπωση, πέραν από την άγρια ομορφιά του τοπίου, προκαλούν και οι ονομασίες των τομέων που βρίσκονται, όπως Belgian Chocolates, E.T., Hotel California, Je T’Aime, Jurassic Park και Local Freezer.

Και βέβαια πάμε στην βασική ερώτηση «τώρα τη θυμηθήκαμε;» Απλά στην ιστοσελίδα Ellines.com η Αμερικανίδα φωτογράφος Julie Ellison από την Αλαμπάμα εδώ και δέκα χρόνια έχει κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Αθλήτρια αναρρίχησης και δημοσιογράφος στο περιοδικό Climbing ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τον σκύλο και τον σύντροφό της, κάνει το αγαπημένο της σπορ και φωτογραφίζει τα καλύτερα μέρη για αναρρίχηση στον κόσμο. Και βρέθηκε πρόσφατα στην Κάλυμνο και όπως ήταν λογικό δημοσίευσε το οδοιπορικό της.. Υμνεί δε πραγματικά την Κάλυμνο, τους φιλόξενους κατοίκους της, που όπως η ίδια αναφέρει, παρά την οικονομική κρίση που από το 2008 περνάει η χώρα, οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και δεν παρέλειψαν να προσφέρουν στην Αμερικανίδα αναρριχήτρια και την παρέα της, λουκουμάδες, φρέσκο ψωμί και καφέ φραπέ!

Πάρτε μία γεύση…

«Ήταν η τέλεια απόδραση. Δώδεκα ημέρες σε ονειρικά σπήλαια από ασβεστόλιθο, ένδοξη κουζίνα, καθώς και μια ηλιόλουστη ακτογραμμή, η αγία τριάδα δηλαδή του ταξιδιού για τους ορειβάτες με ανέμενε στο ελληνικό νησί της Καλύμνου. Πρέπει να είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη.

Πατώντας πάνω στην πίστα του αεροδρομίου Καλύμνου μετά την αναχώρησή μου από το Ντένβερ 30 ώρες πριν, ένιωσα τη Μεσόγειο να μου δίνει μια ζεστή και ελαφρώς ιδρωμένη αγκαλιά.

Η Κάλυμνος είναι το απόλυτο σημείο διακοπών για τους ορειβάτες, και το εννοώ όταν μιλάω για διακοπές. Ατελείωτες παραλίες, φρέσκο ψωμί με ελαιόλαδο, ασβεστόλιθοι. Παρά την ατελείωτη ηλιοφάνεια και τον ανέμελο τρόπο ζωής, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα της αναταραχής στη χώρα, και αυτό το νησί 42 τετραγωνικών μιλίων δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά την κατάρρευση της Wall Street το 2008, το οικονομικό χάος έφθασε στην Ελλάδα το 2009».

Και στον επίλογο

«Ο ήλιος φιλά την ακτογραμμή της Καλύμνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ellison και τονίζει ότι όποιος βαρεθεί να κάνει αναρρίχηση μπορεί να επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο, το ναυτικό μουσείο και το μουσείο θαλάσσιας ζωής του νησιού. Η Αμερικανίδα αθλήτρια επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του νησιού Πόθια, γεύτηκε το καλό ελληνικό φαγητό, ήπιε δροσερή μπύρα, μίλησε με τους ντόπιους και συνιστά στους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Κάλυμνο, όχι μόνο για αναρρίχηση, αλλά γενικά για διακοπές. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο