Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΓήπεδα: Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα ...γήπεδα, οι προϋποθέσεις (video)

Γήπεδα: Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα …γήπεδα, οι προϋποθέσεις (video)

|

Η ώρα της επιστροφής έφτασε… Κάποιοι αναφέρουν ότι θα είναι μία από τα ίδια. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι όλα θα έχουν αλλάξει. Τι θα ισχύσει;

Το σίγουρο είναι ότι δύο μήνες μετά το κλείσιμο των κερκίδων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, που ακολούθησε τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, πλέον μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή των φιλάθλων στους αγώνες της Super League 1.

Κι αυτό που τονίστηκε χθες Τετάρτη (07/02) με σαφήνεια από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου οι οποίοι ξεκαθάρισαν το τοπίο εν όψει της επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα.

Στην ενημέρωση δόθηκαν τρεις ημερομηνίες, για την έναρξη και την ολοκλήρωση στη μετάβαση στη νέα εποχή.

Στις 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν για τον κόσμο και η μοναδική εμφανής αλλαγή δεν έχει να κάνει με τα γήπεδα, αλλά με το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη διεξαγωγή των αγώνων, καθώς στο κάδρο θα υπάρχει πλέον και η νέα ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας) η οποία θα έχει την αρμοδιότητα για να επιβάλλει ποινές σε όσες ομάδες δεν τηρούν όλα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.

Δηλώσεις για τα νέα μέτρα για την είσοδο στα γήπεδα και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών

«Σε περίπτωση που οποιοδήποτε επικίδνυνο αντικείμενο πεταχτεί στο γήπεδο ή έχουμε είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο τότε η ΔΕΑΒ έχοντας τις εκθέσεις όλων των αρμοδίων θα επιβάλλει αυτόματα τις ποινές οι οποίες θα προβλέπονται και θα αναφέρονται ρητα», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης αφού πρώτα είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο νόμος πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή και είχε την ευρεία πλειψηφία των ομάδων…

«Δεν επηρρέαζουμε το πρωτάθλημα, δεν επιβάλλουμε ποινές αφαίρεσης βαθμών, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των θεατών στα γήπεδα. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βρούτσης πριν περάσει στη δεύτερη κομβική ημερομηνία.

«Από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο της Super League 1 και της Basket League δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες… Κάμερες που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που οι ομάδες ξέρουν σε ποιους χώρους πρέπει να βρίσκονται και οι οποίες θα ελέγχονται τρεις φορές την εβδομάδα από την αστυνομία.», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αθλητισμού ξεκαθαρίζοντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση που έγινε ότι «το κόστος για την αγορά και τοπθέτηση των καμερών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες της Super Legue 1 και της Basket League.

Το τρίτο (και τελευταίο όσον αφορά αυτό το «σχέδιο» της κυβέρνησης για τον αθλητισμό) αφορά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι την ταυτοπροσωπία όσων εισέρχονται στα γήπεδα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου να δίνει το στίγμα: «Το ηλεκτρονικό εισιτήριο προϋπήρχε, ωστόσο δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία. Η λύση όμως τώρα έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας. Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά κατόπιν το εισιτήριο θα ‘μπαίνει’ στο govwallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες…».

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργίου έκανε και μία άμεση εφαρμογή της διαδικασίας η οποία κυριολεκτικά ήταν θέμα μισού λεπτού, ενώ άφησε ανοικτό παραθυράκι για μια ειδική εξαίρεση που έχει να κάνει με ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των smartphones… «Είμαστε κατά της οποιαδήποτε οριζόντιας εξαίρεσης, αλλά θα το δούμε το θέμα».

Όπως είπε επίσης: «Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω».

Πάντως αμφότεροι ρωτήθηκαν για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν νομοθετηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχουν αποτελέσματα με τους δύο υπουργούς να είναι σίγουροι ότι τώρα το σκηνικό θα αλλάξει.

«Ναι υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και παλαιότερα… Ο κ. Ορφανός το 2005 είχε νομοθετήσει για τις κάμερες, αλλά δυστυχώς εκείνς ο νόμος είχε κενά και παραλήψεις. Το 2015 ο κ.Κοντονής είχε προβλέψει την κάρτα φιλάθλου για την ταυτοπροσωπία αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Κι οι δύο είχαν σωστή σκέψη αλλά σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε και αυτό κάνουμε. Από τις 12 Φεβρουαρίου δεν ανοίγουν τα γήπεδα όπως έκλεισαν, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον και όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τους νέους κανόνες», τόνισε ο κ. Βρούτσης ενώ ο κ. Παπαστεργίου είπε από την πλευρά του: «Στην ταυτοπροσωπία δεν θα υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας… Δεν δίνει εύκολα κάποιος το κινητό του σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει και ένα παρελθόν. Επίσης στα τουρνικέ υπάρχουν και κάμερες που καταγράφουν το ποιος μπαίνει και τι ώρα μπαίνει στο γήπεδο».

Βρούτσης: Κλείσιμο γηπέδων σε ρίψη κροτίδας ή πυρσού

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν από τους δύο υπουργούς: «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα. Πήγαμε με ένα νομοθετικό σχέδιο και το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές ήταν με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Εκσυγχρονίζει και θωρακίζει τα γήπεδα κατ’ εξοχήν ποδοσφαίρου και ελπίζουμε όλα τα γήπεδα της χώρας.

Είχε προηγηθεί και μια συμμαχία όλων των ΠΑΕ. Συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1 και της Basket League. Συναντηθήκαμε και με την ΕΠΟ και δημιουργήσαμε συμμαχία.

Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, με μια νέα ΔΕΑΒ και με αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες, που προβλέπουν κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών. Κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου.

Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή και τότε αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Εχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι και να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους.

Δεν ανοίγουν τα γήπεδα που δεν έχουν σύστημα καμερών

Στις 6/3, ημέρα Τετάρτη, ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία, με την εγκατάσταση καμερών και αν δεν έχει τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Δώσαμε απαραίτητο χρόνο. Για πρώτη φορά τρία υπουργεία, με κλιμάκια επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και υπήρξαν ειδικές εκθέσεις. Από την Τετάρτη 6/3 και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν εξασφαλίζουν το αν θα ανοίξουν ή όχι τα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα έχει βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες. Αυριο στο ραντεβού μου με τον πρόεδρο της SUper League 1 και της Basket League θα δοθεί το φύλλο του ΦΕΚ.

Ολοι ειμαστε απέναντι στην βία γι αυτό κι η συνεννόηση που υπήρξε μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τρίτη 9/4, η μεγάλη θεσμική αλλαγή είναι η ταυτοπροσωπία, το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τέτοια πρωτοβουλία και έχει τέτοια συναίνεση. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα.

Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους. Όλοι θέλουμε να πάει ψηλα ο αθλητισμός».

Ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω gov.wallet

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε: «Μέσω του gov.wallet το εισιτήριο των γηπέδων. Θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΕΠ (εθνικό μητρώο επικοινωνίας). Σε λίγη ώρα θα λειτουργεί και το emep.gr Θα αγοράσουνε το εισιτήριο, το περνάμε στο wallet Οταν θα πηγαίνουμε στο γήπεδο θα έχουμε το barcode και το Qrcode. Θα βάζουμε και εισιτήριο για το παιδί. Τα παιδιά πάνω από 15 ετών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ. Δημιουργείται μαύρη λίστα με τα ΑΦΜ όσων δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Για τα διαρκείας τεχνικά μπορούμε να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο. Θα το κλείσουμε τις επόμενες μέρες».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.