Αντιπροσωπεία διεθνών διαιτητών ποδοσφαίρου, με την παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, δέχθηκε στο γραφείο του, ύστερα από αίτημά τους, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διεθνείς διαιτητές Ανδρέας Γκάμαρης και Τάσος Παπαπέτρου, εναντίον των οποίων συνέβησαν θλιβερά περιστατικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι Βασίλης Φωτιάς και Βαγγέλης Μανούχος, οι διεθνείς βοηθοί Τρύφωνας Πετρόπουλος και Ανδρέας Φωτόπουλος, καθώς και οι Σταύρος Μάνταλος, Αντώνης Καρατζίκας και Ελένη Λαμπαδαρίου, εκ μέρους της ΚΕΔ.
Οι εν ενεργεία διαιτητές κατέθεσαν την αγωνία τους για φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, με κυρίαρχο αυτό της προστασίας τους στα γήπεδα και της εφαρμογής του νόμου για την επαγγελματική διαιτησία.
Ο κ. Βρούτσης τους ενημέρωσε αναλυτικά για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία ικανοποιεί αρκετά από τα πάγια αιτήματά τους, όπως αυτό της τοποθέτησης καμερών υψηλής ευκρίνειας στους διαδρόμους των αποδυτηρίων τους, αλλά και του ελέγχου της εύρυθμης λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας από τα αστυνομικά όργανα.
Στο μείζον θέμα της υλοποίησης της επαγγελματικής διαιτησίας, ο Υπουργός ζήτησε τις προτάσεις τους, μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, κάτι που είχε αιτηθεί και από τη Super League στη συνάντηση τους προ τεσσάρων μηνών.
«Η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας αποτελεί νόμο της Πολιτείας και οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του. Τον πρώτο λόγο στο πώς θα λειτουργήσει η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι διαιτητές και οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Ειδικά οι διαιτητές που έχουν και τη διεθνή εμπειρία, δύνανται να βοηθήσουν τα μέγιστα σε αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης και επισήμανε:
«Σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που δικαιολογημένα τους προβληματίζουν, τους διαβεβαίωσα ότι το νέο νομοθετικό μας πλαίσιο θα είναι ορθολογικό, σαφές και εν τέλει απαρέγκλιτα εφαρμόσιμο.
Ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους ντρέπομαι για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα εναντίον τους. Πρέπει να γίνει σε όλους πεποίθηση ότι οι Έλληνες διαιτητές είναι άνθρωποι και εργαζόμενοι, οπότε ακόμα και στην περίπτωση του λάθους ουδείς νομιμοποιείται να απειλεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους».