Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΓ. Βρούτσης: "Η Βουλή τίμησε τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες μας"

Γ. Βρούτσης: “Η Βουλή τίμησε τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες μας”

|

Mία πολύ ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Προωθώντας την Ασφάλεια, την Ακεραιότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη στον Αθλητισμό», που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας πρόεδρος είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Στους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, στους Αγώνες «Παρίσι 2024», απονεμήθηκε το μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που απεικονίζει τη Σφραγίδα Ελευθερίας, αντίγραφο σφραγίδας της Επανάστασης του 1821, συμβολίζοντας τα ιδεώδη που ενέπνευσαν τον αδιάκοπο αγώνα των Ελλήνων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό και εξόχως τιμητικό που σήμερα εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Αθλητισμό ως κινητήρια δύναμη εξέλιξης των κοινωνιών και να βραβεύσουμε τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες μας.
Στην Ελλάδα, τη χώρα που χάρισε τη Δημοκρατία, ανέδειξε τον Αθλητισμό και γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της πατρίδας μας και όλα όσα οι πρόγονοί μας έδωσαν στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Οφείλουμε να είμαστε πάντα πρωτοπόροι, να προωθούμε, να ενθαρρύνουμε την εξέλιξη σε όλους τους τομείς.

Ο ευεργετικός ρόλος του αθλητισμού στηρίζεται στις έννοιες

  • Της ακεραιότητας,
  • Της ισότητας,
  • Της συμπερίληψης.

Θέλουμε έναν αθλητισμό μακριά από σκιές, απαλλαγμένο από παθογένειες που αμαυρώνουν την εικόνα του.
Δουλεύουμε συστηματικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Μεθοδικά αναπτύσσουμε το σχέδιο μας για την

  • Καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Με την ισχυροποίηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ), τη σωστή εγκατάσταση και χρήση των εποπτικών μέσων (κάμερες), το ηλεκτρονικό εισιτήριο που εξασφαλίζει και ταυτοπροσωπία και βέβαια την άψογη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ούτως ώστε η εικόνα των ελληνικών γηπέδων είναι εφάμιλλη πλέον των ευρωπαϊκών.
  • Εξάλειψη των φαινομένων κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενόχλησης. Το κίνημα «Μe too» ξεκίνησε στην Ελλάδα από την συγκλονιστική όσο και γενναία ομολογία της Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου σε εκδήλωση του προγράμματος “Start to talk”, συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • Προστασία από τους χειραγωγημένους αγώνες και το ντόπινγκ αλλά και την
  • Αντιμετώπιση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στους αθλητικούς οργανισμούς.

 

Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αλλάζουν άρδην το αθλητικό τοπίο, όπως:

1. Τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-Kouros», της πρώτης και πλήρης καταγραφής όλων των στοιχείων του αθλητισμού, με απόλυτα νούμερα από την καταγραφή και νομιμοποίηση όλων των αθλητικών σωματείων όπως και τον αριθμό των αθλητών, των αθλητριών, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των προδιαγραφών της λειτουργίας τους.
Πολύ σύντομα όλοι οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλη αυτή την πληροφορία από το κινητό τους, μέσω της εφαρμογής My Kouros App, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη νομιμότητα σε κάθε επίπεδο.

2. Την προώθηση της ισότητας σε διοικητικές θέσεις, με την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης κατά 1/3 τουλάχιστον από εκπροσώπους του ενός φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

3. Την θέσπιση διάταξης που προβλέπει, υποχρεωτικά, τον ορισμό μεταξύ των εκλεγμένων μελών των Δ.Σ.  των Ομοσπονδιών

  • Υπευθύνου Σχολικού και Πανεπιστημιακού Αθλητισμού
  • Υπευθύνου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e–Kouros)
  • Υπευθύνου Αθλητικής Ακεραιότητας

 

4.  Την ενίσχυση του νομικού μας πλαισίου, με διατάξεις που έρχονται και προτείνονται άμεσα από τους φορείς του αθλητισμού και καλύπτουν νομοθετικά κενά που υπήρχαν χρόνια.
Σύντομα ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας και η δημιουργία ενός νέου αθλητικού Νόμου πλήρως σύγχρονου και ολοκληρωμένου που θα αντικαταστήσει τον Ν. 2725/1999.

5. Τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Αντιμετώπισης του Ντόπινγκ, ΕΟΑΚΑΝ, που εκεί που ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» του WADA, από το 2021 η χώρα μας έχει συγκλίνει με τις προηγμένες χώρες και ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ λειτουργεί πλέον με αναβαθμισμένη εικόνα. Ήδη καλύπτει ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού με τη διενέργεια ελέγχων ακόμα και στα σχολικά πρωταθλήματα.

6. Τη σύμπλευση με την Ευρώπη σε κοινό πλαίσιο πολιτικών, και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία προβλέψεων των διεθνών συμβάσεων Saint Denis για την Ασφάλεια (Safe guarding) και Macolin για τη Ακεραιότητα (Integrity).
Να υπενθυμίσω εδώ ότι το πρώτο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κύρωση της Σύμβασης
Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων και η δημιουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) της οποίας προεδρεύει ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και επιτελεί ήδη τεράστιο έργο στην προσπάθεια καταπολέμησης των χειραγωγημένων αγώνων.

7.Την εκπαίδευση των ανθρώπων του Αθλητισμού, σε στενή επαφή με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, με σκοπό να εντοπίζουμε τα σημεία που πρέπει να επέμβουμε για να δημιουργήσουμε έτσι ένα νέο περιβάλλον στον Αθλητισμό που θα καταφέρει να τον κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων».

Τέλος, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κυβέρνησης για πλήρη προσβασιμότητα στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας, αλλά και στο μεγαλόπνοο έργο της ανέγερσης σύγχρονου αθλητικού Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, από την Περιφέρεια Αττικής, που βαίνει προς υλοποίηση.

Ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ως πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέπτυξε τις Κυβερνητικές πολιτικές για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού.

O κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της χειραγώγησης αγώνων που δεν γνωρίζει σύνορα και τις αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να είναι μόνο σε διεθνές επίπεδο.
Τόνισε τον ρόλο που παίζει η Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης (του πιο επιδραστικού όπως ανέφερε διακυβερνητικού οργανισμού για τον Αθλητισμό), καθότι προσφέρει το πλαίσιο και το δίκτυο για διεθνείς αλλά και εγχώριες συνεργασίες μεταξύ κρατικών φορέων και του αθλητικού κινήματος.
Ανέφερε, επιπλέον, τα σύγχρονα εργαλεία που αναπτύσσονται και κάλεσε τους βουλευτές των χωρών να προτείνουν στις κυβερνήσεις τους να κυρώσουν την Σύμβαση, ώστε οι 12 χώρες που έχουν ως τώρα κυρώσει να αυξηθούν και να πολλαπλασιαστεί η ισχύ της συγκεκριμένης σύμβασης παγκοσμίως.

Χαιρετισμό, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απηύθυναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελάκης, ενώ εκ μέρους των Ολυμπιονικών και των Παραολυμπιονικών μίλησαν η Ευαγγελία Πλατανιώτη και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, αντίστοιχα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία