Στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε χθες Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος , ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Νησιωτικών Περιφερειών για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι με τις μετακινήσεις τους, αλλά και τις αδικίες που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών .
Με την ιδιότητα του Προέδρου του Πανναξιακού Α.Ο. και αυτή του αν. Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πολυχρονάκος είχε πάρει την πρωτοβουλία να αναδείξει το πρόβλημα και έπειτα από συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες που έκανε να το φέρει στην επιτροπή, όπου χθες ως ομιλητής είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα θέματα που όπως είπε κάνουν τους νησιώτες να νιώθουν ότι τιμωρούνται που επέλεξαν να είναι κάτοικοι και να ζήσουν με τις οικογένειες τους στα νησιά.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονάκος στην ομιλία του, ζήτησε τη δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με τα πλοία της ακτοπλοΐας και κάλυψη αυτού του κόστους, κάτι που δεν είναι απαγορευτικό από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από τα έσοδα από το στοίχημα και σε συνεργασία των Υπουργείων Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών, όπως είπε.
Επίσης, ο Γιάννης Πολυχρονάκος επισήμανε ότι το οικονομικό κόστος είναι δυσβάστακτο για τα ερασιτεχνικά σωματεία που καλλιεργούν τον αθλητισμό, δίνουν διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά, στηρίζουν τη ζωή στα νησιά μας, όπου η αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση και την ενίσχυση της ζωής των κατοίκων τους.
Ο κ. Πολυχρονάκος έθεσε και το ζήτημα μιας εθνικής διεκδίκησης όπως είναι η κατοχύρωση της διπλής νησιωτικότητας, που θα δώσει στο Κράτος τη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για τη δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
Παράλληλα ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κυκλάδων τόνισε ότι είναι καιρός η χώρα να αποκτήσει ουσιαστική νησιωτική πολιτική, να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των νησιών.
Σταχυολογώντας, βασικά σημεία της ομιλίας, ο κ. Πολυχρονάκος, είπε:
«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακές πολιτικές, φορολογικά κίνητρα για τα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση των μικρών νησιών.
Με φορολογικά κίνητρα για νέους που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε αυτά τα νησιά, με ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο σε αυτά τα νησιά.
Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας των μεταφορών στα νησιά.
Μισθολογικά, φορολογικά, βαθμολογικά κίνητρα για τους γιατρούς, αφού οι δομές δημόσιας υγείας είναι υποστελεχωμένες στα νησιά μας.
Πρέπει να αρθούν αδικίες, όπως μια εξόφθαλμη αδικία εις βάρος των νησιών που δεν αποτελούν ίδιο Δήμο, αλλά μέρος μεγαλύτερου Δήμου ( π.χ η Δονούσα που ανήκει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων).
Τα νησιά αυτά δεν τυγχάνουν των ειδικών θεσμοθετημένων ευεργετημάτων των μικρών νησιωτικών Δήμων καθώς δεν είναι αυτόνομοι Δήμοι».
Η ομιλία του Γιάννη Πολυχρονάκου
Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να επισημάνω ότι είναι θετική η πρωτοβουλία σας να αναδείξετε το υψηλό μεταφορικό κόστος για τα αθλητικά σωματεία των νησιών.
Εκπροσωπώ ένα μεγάλο, ιστορικό σωματείο, τον Πανναξιακό, από τις Κυκλάδες όπου τα δεκάδες σωματεία του νομού διαθέτουν τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου με ανδρικά, παιδικά και εφηβικά τμήματα που για να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα σε μια πολυνησιωτική περιφέρεια όπως οι Κυκλάδες θα πρέπει να μετακινείται στα νησιά .
Το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο για ερασιτεχνικά σωματεία, γιατί αυτό ακριβώς είμαστε: ερασιτεχνικά σωματεία που στηρίζονται από τους γονείς και την τοπική αγορά.
Ερασιτεχνικά σωματεία που καλλιεργούν τον αθλητισμό, δίνουν διέξοδο σε δεκάδες παιδιά, στηρίζουν τη ζωή στα νησιά μας.
Γιατί η αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα στα νησιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση και την ενίσχυση της ζωής σε αυτά.
Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το μεταφορικό κόστος για όλα τα τμήματα μας ανέρχεται στο ποσό των 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε όμορα νησιά όπως στη Μήλο, την Ίο, την Σέριφο, την Σίφνο (όπου με το πρόβλημα του μητρώου δεν κατάφεραν να συμμετέχουν), την Σύρο θα μεταφέρω την αγωνία των ανθρώπων ενός άλλου ερασιτεχνικού σωματείου, όπως είναι ο Αίας Σύρου, τα τμήματα υποδομής του οποίου κάνουν 20 με 25 ταξίδια εκτός νησιού κάθε χρόνο με κόστος 500 ευρώ το ταξίδι, χωρίς τη διανυκτέρευση.
Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, τα κόστη αυτά έχουν αυξηθεί μετά την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια.
Το μεταφορικό ισοδύναμο , ξέρετε όλοι ότι δεν επαρκεί για να καλύψει αυτό το κόστος.
Υπάρχουν άμεσες αλλά και βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Άμεση λύση είναι η δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, των νέων αθλητών δηλαδή, με τα πλοία της ακτοπλοΐας και κάλυψη αυτού του κόστους, που δεν είναι απαγορευτικό από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από τα έσοδα από το στοίχημα και σε συνεργασία των Υπουργείων Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών.
Η βραχυπρόθεσμη λύση, σε βάθος χρόνου, συνδέεται με μια εθνική διεκδίκηση όπως πρέπει να είναι η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της διπλής νησιωτικότητας.
Μια αναγνώριση που θα δώσει στο Κράτος τη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για τη δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
Ένα μέτρο δηλαδή που αφορά όλη την κοινωνία στα νησιά, ένα ουσιαστικό μέτρο άσκησης νησιωτικής πολιτικής.
Πολύ πιο σύνθετο, στοχευμένο και ολοκληρωμένο.
Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του στις 7 Ιουνίου 2022 λαμβάνοντας υπόψη ότι η φυσική αποσύνδεση των νησιών και η απόσταση που τα χωρίζει από την ηπειρωτική χώρα δημιουργεί πρόσθετους περιορισμούς, σε σχέση μεταξύ άλλων με την αγορά εργασίας, τις βιώσιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις και την κινητικότητα, την πρόσβαση των νησιωτικών προϊόντων στις αγορές, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την επιχειρηματικότητα,
αναγνωρίζει τον νησιωτικό χαρακτήρα ως μόνιμο διαρθρωτικό μειονέκτημα και σημειώνει ότι γι’ αυτό πρέπει να διαμορφωθούν στρατηγικές ολοκλήρωσης που θα δώσουν στα νησιά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να υπερβούν τα εμπόδια που δημιουργεί ο νησιωτικός χαρακτήρας τους·
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι αυτή η επιτροπή πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και αξίζει να έχει σημαντικό ρόλο.
Δεν είναι μόνο για να αναδεικνύει προβλήματα, να προκαλεί συζητήσεις,
Θετικό είναι και αυτό.
Πρέπει όμως να έχει και δυνατότητα θεσμικής και νομοθετικής παρέμβασης, οι προτάσεις της να μετατρέπονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Γιατί όλοι μιλούν για τη νησιωτική πολιτική αλλά είναι καιρός η χώρα να αποκτήσει ουσιαστική νησιωτική πολιτική, να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των νησιών.
Γιατί χρειαζόμαστε αναπτυξιακές πολιτικές, φορολογικά κίνητρα για τα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση των μικρών νησιών.
Χρειαζόμαστε φορολογικά κίνητρα για τους νέους που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε αυτά τα νησιά, με ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο σε αυτά τα νησιά.
Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας των μεταφορών στα νησιά.
Μισθολογικά, φορολογικά, βαθμολογικά κίνητρα για τους γιατρούς, αφού οι δομές δημόσιας υγείας είναι υποστελεχωμένες στα νησιά μας.
Πρέπει να αρθούν αδικίες, όπως μια εξώφθαλμη αδικία εις βάρος των νησιών που δεν αποτελούν ίδιο Δήμο, αλλά μέρος μεγαλύτερου Δήμου ( π.χ η Δονούσα που ανήκει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων). Τα νησιά αυτά δεν τυγχάνουν των ειδικών θεσμοθετημένων ευεργετημάτων των μικρών νησιωτικών Δήμων καθώς δεν είναι αυτόνομοι Δήμοι.
Και πολλά άλλα, που πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα πεδίο ευρείας συναίνεσης.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σταθείτε πάνω στα προβλήματα αλλά και στις λύσεις που προανέφερα ώστε να σταματήσουμε οι νησιώτες να θεωρούμε πως μας τιμωρεί το κεντρικό κράτος επειδή διαλέξαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στα νησιά, να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά και κοινωνικά στις Κυκλάδες.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Δείτε το video της ομιλίας