Ο Μίλτος Τεντόγλου με το τελευταίο άλμα του προσγειώθηκε στα 8,41μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έφερε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μετά τον Στέφανο Ντούσκο, ήταν η σειρά του τρομερού Έλληνα πρωταθλητή να μας στείλει στον… έβδομο ουρανό, κατακτώντας την κορυφή στον τελικό του μήκους.
“Η Ελλάδα πανηγυρίζει το 2ο ΧΡΥΣΟ μετάλλιο της στους φετινους Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρη στον Μιλτιάδη Τεντογλου, που “πέταξε” στα 8.41μ. στο 6ο και τελευταίο του άλμα κι έκλεψε την πρώτη θέση από τον έως την τελευταία στιγμή πρώτο Κουβανό Ετσεβαρια!
«Δεν το περίμενα να κερδίσω με αυτό το τρόπο. Σήμερα ήμουν τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες μου, ήταν χάλια». Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο Κουβάνο που η αλήθεια είναι πως ήταν καλύτερος από εμένα σήμερα. Στην τελευταία μου προσπάθεια προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι, απ’ αυτά που έχω συνηθίσει να κάνω. Στις προηγούμενες μάλλον το σκεφτόμουν περισσότερο και δεν μπορούσα να το βρω». Οι πρώτες του δηλώσεις στην ΕΡΤ… και χωρίς να μπορεί ακόμη να το πιστέψει
Ο Κουβανός είχε επίσης καλύτερο άλμα στα 8.41μ. και “οδηγούσε” για ώρα τον αγώνα, αλλά είχε χειρότερη επίδοση στο σύνολο των αλμάτων από τον Ελληνα νέο χρυσό Ολυμπιονίκη.
Ακόμα κι ο Μίλτος Τεντογλου χρειάστηκε λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσει ότι πήρε την πρωτιά από το δίδυμο των Κουβανών Ετσεβαρια και Μασσο (που μέχρι πριν το τελευταίο άλμα πανηγύριζαν προκαταβολικά την 1η και 2η θέση αντίστοιχα, πριν “μιλήσει” την τελευταία στιγμή ο Έλληνας πρωταθλητής)!
Ήταν οι πανηγυρισμοί του προπονητή του Γκεόργκι Πομασκι και λιγοστών ακόμα Ελλήνων στις εξέδρες που “έπεισαν” τον Μίλτο Τεντογλου ότι ήταν ο αδιαφιλονίκητα χρυσός νικητής του τελικού στο άλμα εις μήκος!
Τότε μόνο έβαλε την ελληνική σημαία στους ώμους του κι άρχισε να πανηγυρίζει (μάλλον αμήχανα και συγκρατημένα), μην πιστεύοντας καλά καλά το θαύμα που πέτυχε!
Για κάποια ώρα ο Έλληνας αθλητής “μπαινοβγαινε” στα μετάλλια, καθώς “έπαιζε” μεταξύ 3ης και 5ης θέσης με άλματα στα 8.11, 8.10 και 8.15μ. (είχε και δύο άκυρες προσπάθειες). Όμως φύλαγε το καλό για το τέλος, όταν έκανε το “τέλειο άλμα”, πατώντας υποδειγματικά στον βατήρα (αντίθετα με τις προηγούμενες προσπάθειες του, που πατούσε πολύ πίσω κι έχανε πολύτιμα εκατοστά στα άλματα του) και πέφτοντας με εξαιρετικό τρόπο στην “προσγείωση”.
Μετά το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία (απλό σκιφ) προχθές από τον Στέφανο Ντούσκο και το πρώτο σημερινό από τον Μιλτιάδη Τεντογλου, είναι άραγε αλαζονικό να περιμένουμε σε λίγες ώρες (από τις 11π.μ. ώρα Ελλάδας) άλλο ένα χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα από το αστέρι μας στη Γυμναστική, τον χρυσό στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τον Λευτέρη Πετρουνια;
Θρίλερ
Το πρώτο άλμα του έλληνα αθλητή ήταν στα 8,11 μέτρα, ωστόσο τον πέρασε ο Κουβανός Μάσο, που έφτασε τα 8,21μ. Με δύο άκυρα στη συνέχεια έμεινε τρίτος, καθώς τον ξεπέρασε και ο δεύτερος Κουβανός Ετσεβαρία, που πήδηξε επίσης στα 8,41.
Με 8,10 στο τέταρτο και 8,15 στο πέμπτο, ο Τεντόγλου βρέθηκε στην πέμπτη θέση, καθώς τον ξεπέρασαν τόσο ο Αμερικανός Χάρισον, όσο και ο Ισπανός Κάσερες.
Παράλληλα, ο Σουηδός Μόλντερ πέτυχε μεγάλη επίδοση στην έκτη του προσπάθεια, ωστόσο πάτησε για λίγο τη βαλβίδα και ακυρώθηκε.
Οι δύο Κουβανοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους με αποτέλεσμα ο Μάσο να κάνει μόλις δύο προσπάθειες και ο Ετσεβαρία τέσσερις (πέντε με την τελευταία που δεν ολοκλήρωσε).
Η τελευταία προσπάθεια…
Ο Τεντόγλου είχε μοναδική ευκαιρία στην τελευταία του προσπάθεια για ν’ ανέβει στο βάθρο και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά πετώντας στα… 8,41 μέτρα πήρε και το χρυσό μετάλλιο.
Παρότι και ο Ετσεβαρία έκανε 8,41, βάσει των κανονισμών ο έλληνας αθλητής πήρε το χρυσό μετάλλιο και ο Κουβανός το ασημένιο, καθώς η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν στα 8,15 για τον Τεντόγλου και στα 8.09 για τον Ετσεβαρία.
Η τελική κατάταξη
1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.41 – Χρυσό μετάλλιο2. Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.41 – Αργυρό μετάλλιο
3. Μέικελ Μάσο (Κούβα) 8.21 – Χάλκινο μετάλλιο 4. Εουσέμπιο Κάσερες (Ισπανία) 8.18 5. Τζούβεν Χάρισον (ΗΠΑ) 8.15 6. Γιούκι Χασιόκα (Ιαπωνία) 8.10 7. Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.08 8. Φιλίπο Ραντάτσο (Ιταλία) 7.99