Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στο μπάσκετ, Εβίνα Μάλτση βραβεύτηκε χθες, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου για την “Αθλητική Προσφορά και Ήθος” από τον ΠΣΑΤ και ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί και σε συλλογικό επίπεδο, βάζοντας μια και καλή το σορτσάκι και τα παπούτσια στο ντουλαπάκι …
Οτι κι εάν πει κανεις για την Εβίνα Μάλτση είναι λίγο… Χωρίς δεύτερη κουβέντα αποτελεί την κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια στο μπάσκετ και μία από τις καλύτερες στην σύγχρονη εποχή του Ευρωπαίκού μπάσκετ, δεινή σκόρερ και ένα παιδί που λάτρεψε ότι κανεις την Εθνική Ελλάδα. Ομως, ο χρόνος είναι ανίκητος… Και η Εβίνα όταν και βρέθηκε στη γιορτή των Κορυφαίων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), κι αφού παρέλαβε το βραβείο “Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους” από τον Θοδωρή Παπαλουκά, έριξε το τρίποντο, όμως κανείς δεν πανηγύρισε….
Κατά την ομιλία της, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση και σε συλλογικό επίπεδο, λίγο καιρό μετά από την ανακοίνωσή της (το περασμένο καλοκαίρι) ότι σταματά από την Εθνική σε ηλικία 41 ετών. Η Εβίνα Μάλτση είναι η κορυφαία αθλήτρια μπάσκετ, η οποία τίμησε το άθλημα και την Εθνική Γυναικών, της οποίας υπήρξε αρχηγός επί σειρά ετών και έχοντας 3.215 πόντους σε 214 συμμετοχές με τα γαλανόλευκα.
Η δήλωσή της μετά την παραλαβή του βραβείου της:
“Ευχαριστώ πολύ το ΔΣ του ΠΣΑΤ για την τεράστια τιμή που μου κάνει με τη βράβευση μου, αλλά και για τη δυνατότητα που μου δίνει να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον που εδώ παραλαμβάνω το βραβείο μου από έναν αθλητή, τον Θοδωρή Παπαλουκά, με τόσο τεράστια προσφορά που με ενέπνευσε και αποτέλεσε πρότυπό μου δείχνοντας μου το δρόμο επιβεβαιώνοντας τη πεποίθηση μου: όπου κοιτάς εκεί θα πας. Και μπροστά στο παιδικό μου ίνδαλμα και πρώτο σκόρερ της εθνικής ανδρών, τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία πως με βραβεύετε για το ήθος μου και την προσφορά μου στον αθλητισμό. O αθλητισμός για μένα σημαίνει ήθος. Ο αθλητισμός διδάσκει αξίες και ιδανικά. Πολύ πριν όμως ο αθλητισμός μπει στη ζωή μου, η οικογένεια μου ήταν αυτή που με γαλούχησε με αυτά τα ιδανικά. Θα ήθελα λοιπόν σ’ αυτό το σημείο να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που δικαιωματικά του ανήκει. Στον άνθρωπο που με δίδαξε αυτές τις αρχές και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα: στη μητέρα μου Πασχαλινά που βρίσκεται απόψε εδώ ανάμεσα μας. Μαμά σε ευχαριστώ!
Δράττοντας την ευκαιρία της βράβευσης μου, ανακοινώνω σε αυτήν εδώ την εκδήλωση της γιορτής των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, την ολοκλήρωση του κύκλου μου στην ενεργό δράση ΚΑΙ σε συλλογικό επίπεδο. Κάθε φορά που ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ξεκινά.
Έτσι, έχοντας υπηρετήσει την εθνική μας ομάδα επί 20 και πλέον χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για 13 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας, πέρα από τιμή και υπερηφάνεια αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη και θεωρώ χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με σκοπό να δούμε περισσότερους Έλληνες πρωταθλητές και Ελληνίδες πρωταθλήτριες που θα δοξάσουν τη χώρα μας, αλλά κυρίως περισσότερους Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες δημιουργώντας υγιή πρότυπα για την κοινωνία μας.
Ο αθλητισμός είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι ήθος και πρέπει να είναι ο πιο υγιής καθρέφτης της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι να τον προασπίζουμε! Σας ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές και υγεία σε όλους”.
Ποια είναι η Εβίνα Μάλτση
Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1978 στην αγαπημένη της Γουμένισσα του Κιλκίς. Το μπάσκετ μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα, μόλις στα 12 της χρόνια μέσω του ΑΟΚ Γουμένισσας, για να ακολουθήσει μια αλυσίδα με τους κρίκους να γράφουν Μέγας Αλέξανδρος, ΜΕΝΤ, Παναθηναϊκός, Θέλτα Βίγο, Σαραγόσα, Μπουρζ, Κονέκτικατ Σαν, Θιουδάδ Ρος Κασάρες, USK Πράγας, Πολκοβίτσε, Καϊσερί, Χόμεντ Αντάκια Μπελεντίγε, Άδανα Σπορ, Ολυμπιακός και ΖΤΕ ΝΚΚ.
Κατάκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας το 2000 με τον Παναθηναϊκό και πανηγύρισε το νταμπλ και με τη φανέλα του Ολυμπιακού το 2017 και το 2018. Οι τίτλοι στο εξωτερικό ουκ ολίγοι: Κυπελλούχος Γαλλίας (2007), Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ισπανίας (2008), Πρωταθλήτρια Τσεχίας (2009, 2011), Κυπελλούχος Τσεχίας (2010, 2011), SuperCup Ισπανίας (2007).
Από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της η παρουσία της στο WNBA με την ομάδα Κονέκτικατ Σαν. Σε 26 αγώνες είχε μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ κάνοντας την καλύτερή της εμφάνιση απέναντι στις Λος Άντζελες Σπαρκς (7/7/2005) με 23 πόντους με 5/5 τρίποντα. Για την ίδια το σημαντικότερο ήταν πάντα η Εθνική Ομάδα.
Το 2009 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, κάτι πολύ σπάνιο, αν αναλογιστεί κανείς πως η Εθνική Γυναικών τερμάτισε στην πέμπτη θέση, ενώ ήταν ακόμη πρώτη σκόρερ και πρώτη στα κλεψίματα! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα ήταν δεύτερη σκόρερ της διοργάνωσης με 20.9 πόντους ανά αγώνα και πέμπτη ριμπάουντερ με 8 μ.ο. και στο Παγκόσμιο του 2010, τρίτη σκόρερ. Έχει πάρει μέρος στα Ευρωμπάσκετ 2005, 2007, 2009, 2011, 2017 και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 2010 και 2018. Ήταν στην καλύτερη πεντάδα στα Ευρωμπάσκετ του 2009 και του 2017.
Η πρώτη της εμφάνιση με την Εθνική Γυναικών έγινε στις 25 Απριλίου 1998 σε ένα φιλικό με τη Ρουμανία με την Ελλάδα να επικρατεί 73-55. Η συνέχεια γράφτηκε το 1999 με μια σειρά φιλικών και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2001. Το δικό της παραμύθι, η δική της σχέση αγάπης είχε αρχίσει και θα συνεχιζόταν για 21 ακόμη χρόνια! Μια σχέση που σφραγίστηκε από στιγμές λύπης, αλλά και από τους πανηγυρισμούς με την ελληνική σημαία πάντα στα χέρια της!”
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ – Φωτο από την προσωπική της ιστοσελίδα στα social media