Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΕλλάδα: Ιπποδρομίες τέλος, ξεμείναμε από αναβάτες (!!!)

Ελλάδα: Ιπποδρομίες τέλος, ξεμείναμε από αναβάτες (!!!)

|

Εκατό χρόνια μετά.. τέλος.

Το τέλος των ιπποδρομιών στην Ελλάδα, μετά από πολλές δεκαετίες, ανακοίνωσε η Ιπποδρομίες ΑΕ, ενώ το ιπποδρομιακό στοίχημα θα συνεχιστεί με τις διεθνείς ιπποδρομίες.

Τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών ανακοίνωσε η Ιπποδρομίες ΑΕ μετά τις 30 Ιανουαρίου, καθώς όπως αναφέρει οι εγγεγραμμένοι ιππείς στα μητρώα είναι κάτω από 300 για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοινώνει τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024, καθώς – όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης – ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία ασκεί το συμβατικό δικαίωμα της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών.

Η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της Ιπποδρομίες Α.Ε. από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε €100,3 εκατομμύρια.

Επενδύσεις 32 εκατ. από το 2026

Η Ιπποδρομίες Α.Ε., σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλοντας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από το 2016, η εταιρία επένδυσε περισσότερα από €32 εκατομμύρια για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής προϊοντικής πρότασης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε διάφορους τομείς.

Μεταξύ άλλων, η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και ανέλαβε πλήρως τη συντήρηση τους. Επί σειρά ετών, παρείχε αυξημένα έπαθλα ιπποδρομιών, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της, καθώς και πλήθος κινήτρων για την αγορά ίππων από τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ίππων και δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ακόμη, θέσπισε διαδικασίες και υιοθέτησε διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, με γνώμονα την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ιπποδρομιών. Επίσης, εκσυγχρόνισε το στοιχηματικό προϊόν και το έκανε διαθέσιμο σε όλο το εύρος του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠΟΠΑΠ -0,62%, ενώ υλοποίησε εκτενείς δραστηριότητες marketing, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων και προώθησης, ώστε να βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών ιπποδρομιών και να προσελκύσει νέα κοινά και πελάτες.

Μόλις 172 οι ενεργοί δρόμωνες

Δυστυχώς, οι ελληνικές ιπποδρομίες και η στοιχηματική δραστηριότητα γύρω από αυτές συνέχισαν να φθίνουν σημαντικά, επιφέροντας μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, γεγονός που επίσης αναδεικνύεται από τη δραματική μείωση του ενεργού ιππικού πληθυσμού. Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλου φτάνει τους 172. Συνεπώς, εκλείπουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διοργάνωσης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ιπποδρομιών.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους της και τους επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα με τις ελληνικές ιπποδρομίες (ενεργοί αναβάτες και αναβάτες προπόνησης), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 75 άτομα, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα μεριμνήσει για τον περιορισμό του αντίκτυπου των εξελίξεων σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους της Ιπποδρομίες Α.Ε., η εταιρεία θα υλοποιήσει μια σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασης τους (μόνιμη ή μερική απασχόληση). Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης, η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσεις που θα αντανακλούν τις δραστηριότητες τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για έναν χρόνο.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου παραμένει προτεραιότητα για την εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν παραμονής των ίππων στους στάβλους για ένα μήνα. Επιπλέον, όσον αφορά τη μεταφορά των ίππων σε άλλες ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε ίππους.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις θα κοινοποιηθούν από την εταιρεία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εν ευθέτω χρόνω.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις όλους τους εταίρους που εμπλέκονται με τη Σύμβαση Παραχώρησης, τη Σύμβαση Μίσθωσης και τις ελληνικές ιπποδρομίες. Για τους πελάτες και τους πράκτορες της εταιρείας, διευκρινίζεται ότι η παροχή αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για τις ξένες ιπποδρομίες (από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Νότιο Αφρική) συνεχίζεται κανονικά μέσω του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠΟΠΑΠ -0,62%.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας