Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑθλητικάΕλλάδα - Αυγενάκης: "Μετά τις γιορτές το άνοιγμα των πρωταθλημάτων"

Ελλάδα – Αυγενάκης: “Μετά τις γιορτές το άνοιγμα των πρωταθλημάτων”

|

Την σταδιακή άρση των περιορισμών σε όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, μόνο μετά έπειτα από έγκριση των αρμόδιων λοιμωξιολόγων και με όλα τα μέτρα προστασίας και σίγουρα μετά τις γιορτές, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης

Και ο Αυγενάκης το βιολί του.. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τον αρμόδιο για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη… Ο εν λόγω κύριος επιμένει να πετάει το μπαλάκι στους λοιμωξιολόγους για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος του αθλητισμού σε ερασιτεχνικό επίπεδο, την ώρα που από το Υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Επιτροπή λένε (βλ Σύψας) ότι δεν έχουν καμία πρόταση από τον Υπουργό για το άνοιγμα των πρωταθλημάτων.. Κάτι που σημαίνει ότι ένας εκ των δύο λέει ψέματα…  

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το πότε θα έχουμε έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων παραμένει αόριστο λόγω της ρευστότητας της υγειονομικής κατάστασης, πάντως η πεποίθησή του είναι πως αυτή θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα καθώς τα τωρινά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον TeamFM 102 και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό, για το πώς θα ανοίξουν ξανά τα πρωταθλήματα αλλά και για τα προγράμματα του υπουργείου που «νοικοκυρεύουν» το σύστημα και την καταπολέμηση του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων στη χώρα.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως η κατάσταση στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτήν την περίοδο που όλα τα πρωταθλήματα έχουν ανασταλεί πέραν των πρώτων κατηγοριών σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ανδρών, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορούμε ν’ αμφισβητούμε τους λοιμωξιολόγους που έχουν μία ειδίκευση και μία πλήρη εικόνα της πανδημίας. «Καταλαβαίνω τα προβλήματα και την αγωνία των αθλητών και αθλητριών όπως για παράδειγμα οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας του μπάσκετ που μου στέλνουν υπομνήματα ή αθλητές από την κολύμβηση, όμως οι αποφάσεις παίρνονται καθαρά καθ’ υπόδειξη των λοιμωξιολόγων»υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την επανέναρξη των εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων εξήγησε πως εφόσον δεν υπάρχει μηχανισμός τακτικού ελέγχου του κορωνοϊού για τους αθλητές όλων των κατηγοριών τότε επικρατεί αμφιβολία για το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι καλυτερέψει ο υγειονομικός ορίζοντας. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει επάρκεια στο απαραίτητο προσωπικό όσον αφορά τα σωματεία αλλά και τα γήπεδα ώστε να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα προστασίας σε όλες τις αθλητικές κατηγορίες ακόμη και στις μεγαλύτερες εξ’ αυτών. «Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα αλλά και οι διοργανώσεις των ατομικών αθλημάτων θα ξεκινήσουν σταδιακά και ύστερα από την έγκριση των λοιμωξιολόγων»είπε συγκεκριμένα ενώ η προσωπική του εκτίμηση είναι πως η επανέναρξη αυτή θα γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ηρακλειώτης υφυπουργός αναφέρθηκε στην βοήθεια των εργαζομένων που δουλεύουν στα σωματεία, τα γήπεδα και σε άλλες αθλητικές δομές με επιδόματα αναστολής εργασίας και παράλληλα στην στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Ερασιτεχνικών Σωματείων, με βοηθήματα που ξεκινούν από 2.500 ευρώ και άνω ανάλογα με τα ενεργά τους τμήματα.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου του ώστε να λύσει κάποιες βασικές δυσλειτουργίες του συστήματος αλλά και να καταπολεμήσειτηδιαφθορά στον αθλητισμό μέσα από τα παρακάτω προγράμματα:

Το σύστημα «Χίλων»

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε αρχικά στην εφαρμογή του συστήματος «Χίλων», ένα σύστημα που χρησιμοποιεί 63 δείκτες των ομοσπονδιών, εξετάζοντας τέσσερα κριτήρια (μέγεθος, δραστηριότητα, διακυβέρνηση και διακρίσεις) με τα οποία αξιολογούνται οι ομοσπονδίες και χρηματοδοτούνται ανάλογα. Το νέο αυτό πρόγραμμα του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι μια κίνηση διαφάνειας και νομιμότητας στο χώρο του αθλητισμού, η οποία διαμοιράζει τις κρατικές επιχορηγήσεις με βάση τις αποδόσεις των ομοσπονδιών όχι με βάση τη συμπάθεια του εκάστοτε υπουργού.

Η πλατφόρμα «Πέλοπας»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μία ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής των αθλητικών υποδομών της χώρας με το όνομα «Πέλοπας», σε συνεργασία με το ΚΕΔΕ και όλους τους δήμους της ελληνικής επικράτειας. «Με το πρόγραμμα αυτό θα καταγράφονται όλες οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, η κατάστασή τους, οι ανάγκες τους, τι αθλήματα εξυπηρετούν και έτσι θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα»δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις υποδομές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναδεικνύοντας άμεσα τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα.

Ο νόμος για το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»

Εκτεταμένη αναφορά έγινε και στον νόμο που προβλέπει το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», το οποίο αποτελεί την πρώτη καταγραφή των νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος του κάθε σωματείου θα χρειαστεί να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία(Στοιχεία φορέα, Αθλητές, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Αθλητική Δραστηριότητα, Οικονομικά και Φορολογικά στοιχεία) αφού έχει κάνει μια προεγγραφή στην ειδική πλατφόρμα των Αθλητικών Σωματείων για να πάρει την έγκριση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό από τις 5145 αιτήσεις που έγιναν, 1055 σωματεία πήραν την έγκριση. Εφόσον ένα ερασιτεχνικό σωματείο νομιμοποιηθεί μπορεί να λαμβάνει τις εκάστοτε επιχορηγήσεις από το κράτος.

«Σύμβαση Macolin»

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αυγενάκης, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των στημένων παιχνιδιών καθώς ήταν μόλις η τρίτη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που επικύρωσε μέσω της Βουλής τη «Σύμβαση Macolin» στο νομοθετικό της οπλοστάσιο. Η σύμβαση αυτή υποχρεώνει την εκάστοτε χώρα στη δημιουργία μιας πλατφόρμας σε εθνικό επίπεδο όπου θα βοηθά στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. ΗΕθνικήΠλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α) είναι πλέον γεγονός. «Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να φέρνει ταχύτητα αποτελέσματα διότι μέχρι σήμερα δυστυχώς είχαμε μηχανισμό παρακολούθησης και χειραγώγησης στημένων αγώνων», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Ολιστική Μελέτη»

Εκτός από τα παραπάνω ψηφίστηκε πρόσφατα και η «Ολιστική Μελέτη» της FIFA και της UEFAόπου φέρνει ριζικές αλλαγές στη δομή και στους θεσμούς των ομοσπονδιών στο ποδόσφαιρο (π.χ. Η Ολιστική Μελέτη αναφέρει πως θα πρέπει νομοθετικά να προβλεφθεί ότι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αλλά πριν από τη ξεκινήσουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες).

Ο υφυπουργός ακόμη τόνισε πως υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθούν επιτέλους οι ολυμπιακές υποδομές από τα σωματεία διαφόρων αθλημάτων, αναφέροντας το παράδειγμα της ΚΑΕ ΑΕΚ και το γήπεδο στα Λιόσια.

Για το νομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου που αφορά την Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε:«Πλέον η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με μεγαλύτερη ευελιξία και όχι ως κρατική προέκταση που ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της ΔΟΕ προς την ελληνική κυβέρνηση». Η ανεξαρτησία αυτή της ΟΕ σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη λύνει άμεσα πολλά χρονοβόρα ζητήματα καθώς πλέον δεν υπάρχει κρατική προέκταση στη λειτουργεία της.

Κλείνοντας έγινε λόγος και για το σχέδιο που συζητιέται για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Γάλλου, όπου υπάρχει αναμονή για την απαραίτητη μελέτη από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ώστε να το επεξεργαστεί το υπουργείο και να εγκρίνει τη χρηματοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής