Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης με άλμα στα 8,38 μ σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στο κόσμο – Ασημένιοι Παπαχρήστου (άλμα εις μήκος), Μπανιώτης (άλμα είς ύψος) – Απέτυχαν Δημητράκης και Στεργιούλης .
Με πολλές προσδοκίες πήγε η Ελλάδα στο 35ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στην Γλασκώβη και τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε η συλλογή μεταλλίων… Η αρχή έγινε το βράδυ του Σαββάτου με τον Κώστα Μπανιώτη που ανέβηκε στη 2η θέση του βάθρου στο άλμα εις ύψος με επίδοση 2.26 μέτρα… Παράλληλα, είχαμε την 4η θέση του μικρού, του Εμμανουήλ Καραλή στο άλμα επί κοντώ (νοκ άουτ έμεινε ο Φιλιππίδης) ενώ ο Κώστας Ζήκος (ο πρώτος Ελληνας σε τελικό μετά από 19 χρόνια) στα 60 μέτρα έμεινε 5ος αν και έως τα 45 μέτρα ήταν στα μετάλλια λόγω σύσπασης και αποχώρησε τραυματίας….
Και την Κυριακή, είχαμε δύο ακόμη μετάλλια (αν και η μέρα δεν έχει τελειώσει καθότι έχουμε το δίδυμο των κοριτσιών στο επί κοντώ), με την Βούλα Παπαχρήστου να είναι 2η (ασημένιο) στο άλμα εις τριπλούν με 14.50 μέτρα από το πρώτο της άλμα.. Πανηγύρισε έτσι το δεύτερο μετάλλιο της στη διοργάνωση μετά το χάλκινο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στο Βελιγράδι. Η Παπαχρήστου επιβεβαίωσε τον τίτλο της αθλήτριας των μεγάλων αγώνων αφού για πέμπτη διαδοχική χρονιά είναι μέσα στα μετάλλια! Αυτό ήταν συνολικά το τρίτο μετάλλιο της χώρας μας στο τριπλούν αφού πέρα από εκείνο της Παπαχρήστου στο Βελιγράδι είχαμε ακόμα ένα χάλκινο με την Όλγα Βασδέκη το 1996 στην Στοκχόλμη.
Χρυσός Τεντόγλου
Το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας ήρθε από τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος. Ο 20χρονος πρωταθλητής Ευρώπης του ανοικτού στίβου διατήρησε το στέμμα του και στον κλειστό κάνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο και την δεύτερη καλύτερη στην Ελλάδα μετά το 8,66μ. του Λούη Τσάτουμα. Το άλμα του; Στα 8.38 μ. και κανείς δεν μπόρεσε να τον κοιτάξει στα μάτια.. «Έχω ως στόχο το πανελλήνιο ρεκόρ», έλεγε στους φίλους του ο Μίλτος Τεντόγλου πριν αναχωρήσει για τη Γλασκώβη. Το είπε και το έκανε. Με τα 8,38 μ. πέτυχε την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί στο αγώνισμα από το 2009 και το 8,71 μ. του Σεμπάστιαν Μπάγερ, αλλά και την τρίτη καλύτερη επίδοση νικητή στην ιστορία της διοργάνωσης.
«Ήμουν έτοιμος να κάνω μια καλή επίδοση και να βρεθώ στην κορυφή της Ευρώπης. Ήξερα ότι ο Νίλσον ήταν ικανός να πάει μακριά, όμως, εγώ σήμερα έδειξα πως μπορώ να πάω ακόμη μακρύτερα. Στα πρώτα άλματα ήθελα να βρω τον ρυθμό μου. Δεν αγχώθηκα που στα πρώτα άλματα δεν βρήκα την επίδοση που ήθελα, είχα σιγουριά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Έμεινα ψύχραιμος στον αγώνα και κατάφερα να πετύχω μια σπουδαία διάκριση και ένα σπουδαίο άλμα», δήλωσε ο 20χρονος. Η διάκριση του Μίλτου είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας στο αγώνισμα, ενώ συνολικά οι αθλητές μας έχουν κατακτήσει τέσσερα. Ο πρωταθλητής μας βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ (8,23 μ.) που μοιραζόταν με τον Λούη Τσάτοουμα. Επίσης είναι και πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 23 ετών (το προηγούμενο το είχε ο Τσάτουμας από το το 2003 με 8,34 μ.)
Τι έκαναν Δημητράκης – Στεργιούλης
Να σημειώσουμε ότι οι δύο αθλητές που φορούν τα χρώματα του Πανναξιακού ΑΟ, ο Ανδρέας Δημητράκης και ο Μάκης Στεργιούλης δεν τα πήγαν καλά… Ο Ανδρέας Δημητράκης εκπροσώπησε τη χώρα μας στα 1.500 μ. των Ανδρών, ωστόσο δεν μπόρεσε να πάει όσο καλά θα ήθελε. Ο αθλητής μας έτρεξε στη τρίτη σειρά όπου τερμάτισε σε 3.50.94, επίδοση που του έδωσε την όγδοη θέση στη σειρά του και την 22η στο σύνολο. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ κλείστηκε σε μεγάλο μέρος της κούρσας κι έτσι έχασε το ρυθμό του. “Θεωρητικά η τρίτη κούρσα είναι και η γρηγορότερη. Αυτό που δεν ήθελα να συμβεί ήταν να πάει σε ρυθμό τακτικής, όπως κι έγινε. Θα ήταν λάθος μου και ρίσκο να μπω μπροστά, έτσι έκατσα πίστεψα στις δυνάμεις μου και δεν μπόρεσα να πάρω αυτό που ήθελα. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία μου. Ίσως αν δεν είχε προηγηθεί ο τραυματισμός, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά”, είπε ο αθλητής.
Ο Μάκης Στεργιούλης στην τρίτη του συμμετοχή στη διοργάνωση στα 60 μέτρα, τερμάτισε σε 6.91, και έβδομος στη σειρά του των προκριματικών, ωστόσο στα τελευταία μέτρα τραυματίστηκε στο δικέφαλο και αναγκάστηκε να ρίξει το ρυθμό του και να αποχωρήσει κουτσαίνοντας.. .Το παράδοξο; Και στις τρεις συμμετοχές του δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του.. Τη πρώτη συμμετοχή του το 2005 στα ημιτελικά τραυματίστηκε, δέκα χρόνια αργότερα είχε άκυρη εκκίνηση και τώρα, εκ νέου τραυματισμός
Συνολικά η χώρα μας έχει κατακτήσει 32 μετάλλια εκ των οποίων τα 6 χρυσά, τα 15 ασημένια και τα 11 χάλκινα. Χρονικά τα πρώτα μετάλλια ήρθαν το 1972 στη διοργάνωση της Γκρενόμπλ από τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο στα 1500μ. και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στα 50 μ.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα segas.gr – φωτογραφία eurokinnisi