Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑθλητισμός: Μέτρα για την επανένταξη ανηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία

Αθλητισμός: Μέτρα για την επανένταξη ανηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία

|

Tην αξιοποίηση του Αθλητισμού, ως ισχυρού αντίδοτου στην παραβατικότητα των ανηλίκων, βάσει του νέου αναμορφωτικού μέτρου (ν.5090/2024), παρουσίασαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται για καινοτόμα δράση, μέρος της δέσμης των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, όπου επιλέγεται η ένταξη ανηλίκων 12-18 ετών, με ήπια παραβατικότητα, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με Κοινή τους Απόφαση οι δύο Υπουργοί (ΦΕΚ Β’ 6831, 13/12/2024) καθόρισαν σε 14 άρθρα κάθε λεπτομέρεια για το πλαίσιο εφαρμογής «του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και συμμετοχής των ανηλίκων σε αθλητικά σωματεία», το οποίο ήδη υλοποιήθηκε στο Λασίθι.

Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και Δικαστής ανηλίκων, Γιάννης Ευαγγελάτος, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά από τη Νεάπολη Λασιθίου, έχει επιβάλλει τις τελευταίες ημέρες –σε συνεργασία με την εκεί Επιμελήτρια ανηλίκων, Αλεξάνδρα Μαυρομμάτη- το νέο μέτρο σε έξι παιδιά με ήπια παραβατικότητα.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ευχαρίστησε όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Αθλητισμού και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλους όσοι συνέβαλαν και θα εξακολουθούν να συμβάλουν, ώστε να εφαρμοστεί αυτή την καινοτόμα πολιτική για την κοινωνία μας και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μόνο ο Αθλητισμός, με τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, μπορεί να διδάξει σε όλα τα παιδιά, στη νέα γενιά, Αξίες όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συνεργατικότητα, η πίστη, η αυτοεκτίμηση και η αφοσίωση στη συνεχή αυτοβελτίωση.

Άλλωστε, ο Αθλητισμός, όπως είναι παγκοσμίως αποδεκτό, με τις Αξίες και τα Ιδεώδη του, λειτουργεί ως κοινωνικό εργαλείο θετικών προτύπων συμπεριφοράς, ενσωμάτωσης, συμπερίληψης, ίσης μεταχείρισης, άρσης των ανισοτήτων και εξάλειψης των διακρίσεων.

Ξεκινάμε πιλοτικά σε πέντε Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά και Λασίθι, τις οποίες επισκεφθήκαμε, αλλά και διοργανώσαμε διήμερο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους προπονητές των κατά τόπους σωματείων), προτού εκκινήσει η καθολική εφαρμογή του μέτρου από το δικαστικό έτος 2025-2026.

Καθορίσαμε τις αυστηρές προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν τα σωματεία, τα οποία δηλώνουν εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τις λεπτομερείς διαδικασίες από την ώρα επιβολής του αναμορφωτικού μέτρου, την απαιτούμενη συνεργασία με τους Επιμελητές κλπ

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ανταπόκριση των αθλητικών σωματείων, που καλλιεργούν ατομικά και ομαδικά αθλήματα, ήταν ενθουσιώδης.

Συμφώνησαν απολύτως στον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν, αλλά και για την ευκαιρία που θα παράσχουν σε παιδιά ήπιας παραβατικότητας, προκειμένου εκείνα να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα που προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό, σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον», καταλήγοντας «κάθε παιδί, που θα επανεντάσσεται μέσω του Αθλητισμού, θα αξίζει περισσότερο και από τα κύπελλα και από τα μετάλλια”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε ότι στον Ποινικό Κώδικα νομοθετήσαμε τρία πρωτοποριακά αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους παραβάτες:

Το πρώτο είναι ότι ο δικαστής ανηλίκων μπορεί να επιβάλλει το αναμορφωτικό μέτρο της ένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από την πρώτη στιγμή ο κ. Βρούτσης αυτό το ενστερνίστηκε, το αγκάλιασε. Το δεύτερο είναι ότι θα υπογραφεί σύντομα μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση, η οποία θα οργανώσει το πλαίσιο για την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα σε θεατρική ομαδική δράση, όπου τα παιδιά στην πραγματικότητα θα μπορούν να μετασχηματίζουν το θυμό τους σε θετική ενέργεια.

Περί αυτού πρόκειται. Τα παιδιά τα οποία είναι παραβάτες είναι θυμωμένα παιδιά. Αρά, αυτός ο θυμός, ο οποίος είναι μια αρνητική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε θετική ενέργεια. Και ο αθλητισμός είναι ένα από τα καλύτερα οχήματα για να γίνει αυτό και ο πολιτισμός επίσης.

Το τρίτο μέτρο, που νομοθετήσαμε είναι η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα εδώ: Αν ένα παιδί βανδαλίζει έργα τέχνης, ο καλύτερος τρόπος για να το αναμορφώσεις και να το εντάξεις στην κοινωνία είναι να το στείλεις να εργαστεί μαζί με τους συντηρητές των έργων τέχνης. Δηλαδή, να πάρεις το θυμό της καταστροφής και να τον μετατρέψεις σε μια ενέργεια θετική.

Να δει πώς τα έργα τέχνης τα ομορφαίνουμε και τα κρατάμε στη ζωή και τους δίνουμε τη δυνατότητα να διατηρούνται ώστε να τα χαίρονται οι άνθρωποι στο μέλλον.

Η Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με άλλες δύο χώρες να γράψουν τα βασικά κείμενα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα είναι στις τρεις από τις 46 που θα γράψει τα κείμενα για όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ελλάδα προχθές επελέγη πάλι στις οκτώ βασικές χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαμορφώσει ειδικές δράσεις για τα παιδιά και για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

Είμαστε παρόντες και αναγνωρίζεται η δουλειά μας εκεί και πρέπει να το μετασχηματίσουμε σε κάτι καλό και για εμάς εδώ.

Επενδύουμε πάρα πολλά σε αυτό το σχέδιο. Άρα, δεν είναι ο στόχος μας τα παιδιά να οδηγούνται σε σκληρά αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εγκλείονται στα αναμορφωτήρια ή να πηγαίνουν στις φυλακές ανηλίκων.

Στόχος είναι τα παιδιά να σώζονται και να αποδίδονται στην κοινωνία ως παιδιά τα οποία μπορούν να προσφέρουν. Δεν αποκλείεται κάποια από αυτά τα παιδιά να γίνουν μελλοντικοί μας πρωταθλητές σε κάποια αθλήματα”.

Τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του νέου αναμορφωτικού μέτρου και τη λογική της «φιλικής προς το παιδί Δικαιοσύνης» ανάλυσε η Ευτυχία Κατσιγαράκη, Εγκληματολόγος και Προϊστάμενη Γενικής Διεύθυνσης Ειδικών Νομικών Ζητημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον σχεδιασμό από πλευράς του Υπουργείου Αθλητισμού, τα κριτήρια επιλογής των αθλητικών σωματείων, τον ρόλο των προπονητών και τα φίλτρα προστασίας ώστε κάθε ανήλικος με τέτοιο αναμορφωτικό μέτρο να αφομοιωθεί στην αθλητική οικογένεια, εξήγησε ο Βασίλης Κάκκος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Τις διεθνείς καλές πρακτικές παρουσίασε σε διαδικτυακή σύνδεση με τη Βιέννη η Γεωργία Δημητροπούλου, Εμπειρογνώμονας αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας μέσω του αθλητισμού στο Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα.

Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης ήταν οι πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύλλογοι Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, πρόεδροι Ομοσπονδιών, Συνδέσμων προπονητών και αθλητών, καθώς και τα πολυαθλητικά σωματεία της Αττικής που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα (ΑΕΚ, Δούκας, Εθνικός, ΝΟΒ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανελλήνιος, Πανιώνιος κ.ά.).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Πλοία δεμένα – Ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι: Χάος στα λιμάνια της Αττικής λόγω απαγορευτικού

Εγκλωβισμένοι επιβάτες από τα ξημερώματα σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Ποιο δρομολόγιο ταξιδεύει, τι λέει το Λιμενικό και η ΕΜΥ

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, αντίδραση για τις παρεμβάσεις στην Πορτάρα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ενεργειών στο μνημείο του Δήλιου Απόλλωνα – Απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μύκονος: Τέσσερις γυναίκες συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων

Εκμεταλλεύονταν ανήλικα παιδιά για επαιτεία – Σοκαριστική υπόθεση στη σκιά του τουριστικού «παραδείσου»

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Μήλο: Ζευγάρι τουριστών από το Βιετνάμ πνίγηκε στο Σαρακήνικο

Η γυναίκα παρασύρθηκε από δυνατούς ανέμους – Ο σύζυγός της έπεσε να τη σώσει και χάθηκαν και οι δύο στη θάλασσα

Πανναξιακός ΑΟ: Εντυπωσιακή συγκομιδή μεταλλίων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στον Βόλο!

Πρωταθλητισμός με ψυχή από τους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανναξιακού – Διακρίσεις, μετάλλια και συγχαρητήρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών & Κ23.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.