Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑθλητισμός: Μέτρα για την επανένταξη ανηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία

Αθλητισμός: Μέτρα για την επανένταξη ανηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία

|

Tην αξιοποίηση του Αθλητισμού, ως ισχυρού αντίδοτου στην παραβατικότητα των ανηλίκων, βάσει του νέου αναμορφωτικού μέτρου (ν.5090/2024), παρουσίασαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται για καινοτόμα δράση, μέρος της δέσμης των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, όπου επιλέγεται η ένταξη ανηλίκων 12-18 ετών, με ήπια παραβατικότητα, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με Κοινή τους Απόφαση οι δύο Υπουργοί (ΦΕΚ Β’ 6831, 13/12/2024) καθόρισαν σε 14 άρθρα κάθε λεπτομέρεια για το πλαίσιο εφαρμογής «του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και συμμετοχής των ανηλίκων σε αθλητικά σωματεία», το οποίο ήδη υλοποιήθηκε στο Λασίθι.

Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και Δικαστής ανηλίκων, Γιάννης Ευαγγελάτος, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά από τη Νεάπολη Λασιθίου, έχει επιβάλλει τις τελευταίες ημέρες –σε συνεργασία με την εκεί Επιμελήτρια ανηλίκων, Αλεξάνδρα Μαυρομμάτη- το νέο μέτρο σε έξι παιδιά με ήπια παραβατικότητα.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ευχαρίστησε όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Αθλητισμού και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλους όσοι συνέβαλαν και θα εξακολουθούν να συμβάλουν, ώστε να εφαρμοστεί αυτή την καινοτόμα πολιτική για την κοινωνία μας και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μόνο ο Αθλητισμός, με τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, μπορεί να διδάξει σε όλα τα παιδιά, στη νέα γενιά, Αξίες όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συνεργατικότητα, η πίστη, η αυτοεκτίμηση και η αφοσίωση στη συνεχή αυτοβελτίωση.

Άλλωστε, ο Αθλητισμός, όπως είναι παγκοσμίως αποδεκτό, με τις Αξίες και τα Ιδεώδη του, λειτουργεί ως κοινωνικό εργαλείο θετικών προτύπων συμπεριφοράς, ενσωμάτωσης, συμπερίληψης, ίσης μεταχείρισης, άρσης των ανισοτήτων και εξάλειψης των διακρίσεων.

Ξεκινάμε πιλοτικά σε πέντε Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά και Λασίθι, τις οποίες επισκεφθήκαμε, αλλά και διοργανώσαμε διήμερο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους προπονητές των κατά τόπους σωματείων), προτού εκκινήσει η καθολική εφαρμογή του μέτρου από το δικαστικό έτος 2025-2026.

Καθορίσαμε τις αυστηρές προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν τα σωματεία, τα οποία δηλώνουν εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τις λεπτομερείς διαδικασίες από την ώρα επιβολής του αναμορφωτικού μέτρου, την απαιτούμενη συνεργασία με τους Επιμελητές κλπ

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ανταπόκριση των αθλητικών σωματείων, που καλλιεργούν ατομικά και ομαδικά αθλήματα, ήταν ενθουσιώδης.

Συμφώνησαν απολύτως στον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν, αλλά και για την ευκαιρία που θα παράσχουν σε παιδιά ήπιας παραβατικότητας, προκειμένου εκείνα να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα που προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό, σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον», καταλήγοντας «κάθε παιδί, που θα επανεντάσσεται μέσω του Αθλητισμού, θα αξίζει περισσότερο και από τα κύπελλα και από τα μετάλλια”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε ότι στον Ποινικό Κώδικα νομοθετήσαμε τρία πρωτοποριακά αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους παραβάτες:

Το πρώτο είναι ότι ο δικαστής ανηλίκων μπορεί να επιβάλλει το αναμορφωτικό μέτρο της ένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από την πρώτη στιγμή ο κ. Βρούτσης αυτό το ενστερνίστηκε, το αγκάλιασε. Το δεύτερο είναι ότι θα υπογραφεί σύντομα μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση, η οποία θα οργανώσει το πλαίσιο για την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα σε θεατρική ομαδική δράση, όπου τα παιδιά στην πραγματικότητα θα μπορούν να μετασχηματίζουν το θυμό τους σε θετική ενέργεια.

Περί αυτού πρόκειται. Τα παιδιά τα οποία είναι παραβάτες είναι θυμωμένα παιδιά. Αρά, αυτός ο θυμός, ο οποίος είναι μια αρνητική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε θετική ενέργεια. Και ο αθλητισμός είναι ένα από τα καλύτερα οχήματα για να γίνει αυτό και ο πολιτισμός επίσης.

Το τρίτο μέτρο, που νομοθετήσαμε είναι η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα εδώ: Αν ένα παιδί βανδαλίζει έργα τέχνης, ο καλύτερος τρόπος για να το αναμορφώσεις και να το εντάξεις στην κοινωνία είναι να το στείλεις να εργαστεί μαζί με τους συντηρητές των έργων τέχνης. Δηλαδή, να πάρεις το θυμό της καταστροφής και να τον μετατρέψεις σε μια ενέργεια θετική.

Να δει πώς τα έργα τέχνης τα ομορφαίνουμε και τα κρατάμε στη ζωή και τους δίνουμε τη δυνατότητα να διατηρούνται ώστε να τα χαίρονται οι άνθρωποι στο μέλλον.

Η Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με άλλες δύο χώρες να γράψουν τα βασικά κείμενα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα είναι στις τρεις από τις 46 που θα γράψει τα κείμενα για όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ελλάδα προχθές επελέγη πάλι στις οκτώ βασικές χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαμορφώσει ειδικές δράσεις για τα παιδιά και για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

Είμαστε παρόντες και αναγνωρίζεται η δουλειά μας εκεί και πρέπει να το μετασχηματίσουμε σε κάτι καλό και για εμάς εδώ.

Επενδύουμε πάρα πολλά σε αυτό το σχέδιο. Άρα, δεν είναι ο στόχος μας τα παιδιά να οδηγούνται σε σκληρά αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εγκλείονται στα αναμορφωτήρια ή να πηγαίνουν στις φυλακές ανηλίκων.

Στόχος είναι τα παιδιά να σώζονται και να αποδίδονται στην κοινωνία ως παιδιά τα οποία μπορούν να προσφέρουν. Δεν αποκλείεται κάποια από αυτά τα παιδιά να γίνουν μελλοντικοί μας πρωταθλητές σε κάποια αθλήματα”.

Τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του νέου αναμορφωτικού μέτρου και τη λογική της «φιλικής προς το παιδί Δικαιοσύνης» ανάλυσε η Ευτυχία Κατσιγαράκη, Εγκληματολόγος και Προϊστάμενη Γενικής Διεύθυνσης Ειδικών Νομικών Ζητημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον σχεδιασμό από πλευράς του Υπουργείου Αθλητισμού, τα κριτήρια επιλογής των αθλητικών σωματείων, τον ρόλο των προπονητών και τα φίλτρα προστασίας ώστε κάθε ανήλικος με τέτοιο αναμορφωτικό μέτρο να αφομοιωθεί στην αθλητική οικογένεια, εξήγησε ο Βασίλης Κάκκος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Τις διεθνείς καλές πρακτικές παρουσίασε σε διαδικτυακή σύνδεση με τη Βιέννη η Γεωργία Δημητροπούλου, Εμπειρογνώμονας αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας μέσω του αθλητισμού στο Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα.

Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης ήταν οι πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύλλογοι Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, πρόεδροι Ομοσπονδιών, Συνδέσμων προπονητών και αθλητών, καθώς και τα πολυαθλητικά σωματεία της Αττικής που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα (ΑΕΚ, Δούκας, Εθνικός, ΝΟΒ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανελλήνιος, Πανιώνιος κ.ά.).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός – Απόλλων Καλυθιών: Το νησί στο πλευρό της ομάδας στη μάχη για την άνοδο!

Η Νάξος ζει στους ρυθμούς του μεγάλου ματς της Κυριακής στο ΔΑΚ – Ο Πανναξιακός διεκδικεί τη θέση του στη Γ’ Εθνική

Sonic Heritage: Η νέα παγκόσμια γλώσσα των μνημείων είναι ο ήχος

Το Sonic Heritage μάς ταξιδεύει από το Κολοσσαίο μέχρι την Τικάλ, προσκαλώντας μας να βιώσουμε τα μνημεία μέσα από τους ήχους τους

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Γ. Πάριος: Ένα νησιώτικο ταξίδι από καρδιάς ξεκινάει με το νέο του δίσκο “Τα Θαλασσινά”

43 χρόνια μετά τα «Νησιώτικα», ο τροβαδούρος του Αιγαίου επιστρέφει με τραγούδια εμπνευσμένα από τον πατέρα του, τους ψαράδες και την ψυχή των νησιών

ΕΠΣ Κυκλάδων: Νταμπλ για την Ελλάς Σύρου, σήκωσε και το Κύπελλο Κυκλάδων μετά την ιστορική άνοδο!

Με νίκη 2-0 επί της Θύελλας Καμαρίου, η ομάδα του Παναγιώτη Χριστοφιλέα ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά – Σηκώνει μανίκια για τη Super League 2

Με καρδιά και πίστη: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ στη «φωλιά» του Ιωνικού για το 2-1 (video)

Μετά τη σπουδαία νίκη στη Νάξο, ο Πανναξιακός ταξιδεύει στον Πλάτωνα για τη μεγάλη «μάχη» του 3ου τελικού στη National League 2

Πρόταση Ημέρας: Παστίτσιο διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

Στην πραγματικότητα, η συνταγή δεν είναι δική του αλλά της μαμάς του. Το χαρακτηριστικό της είναι η απαλή, βελούδινη, αρωματική μπεσαμέλ – κι αν ακολουθήσεις τα βήματα όπως τα δίνει, φτιάχνεται πανεύκολα και δεν αφήνει περιθώρια λάθους.

Η Γιορτή της Μητέρας: Ένα “ευχαριστώ” που χωράει όλη την αγάπη του κόσμου

Για εκείνες που αγαπούν, φροντίζουν και μοιράζονται ζωή κάθε μέρα, με ανιδιοτελή αγάπη.

Γιορτή της Μητέρας: Η ψυχή της οικογένειας, ο θεμέλιος λίθος της κοινότητας

Σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, η Μητέρα είναι η σιωπηλή δύναμη που κρατά τις μικρές κοινωνίες ζωντανές

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις