Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑρχαία Ολυμπία - Βρούτσης: Συγκίνηση για την επίσκεψη, αποκάλυψη για τον τρόπο...

Αρχαία Ολυμπία – Βρούτσης: Συγκίνηση για την επίσκεψη, αποκάλυψη για τον τρόπο δράσης του Υπουργείου

|

Από την Σαντορίνη και τα “10α Νομίκεια” στην Αρχαία Ολυμπία και στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου… Ο λόγος για τον Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Αθλητισμού, ο οποίος και βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα, σήμερα είχε την τύχη να παρακολουθήσει ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο, στο Γυμνάσιο, στην Παλαίστρα, στο Διοικητήριο, στον Ναό, στο Αρχαίο Στάδιο!

Ενώ στο Μνημείο του Πιερ Ντε Κουμπερντέν, εμπνευστή της αναβίωσης των Αγώνων στη σύγχρονη ιστορία τους, φύτεψε μία ελιά, αιώνιο σύμβολο του κλέους για τον νικητή, μαζί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο.


O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε σε αποκαλύψεις κατά την ομιλία του στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στην Αρχαία Ολυμπία.

O Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε τους πέντε πυλώνες της πολιτικής του στο Υπουργείο Αθλητισμού. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο ΟΑΚΑ, λέγοντας πως «η απόφαση για το ΟΑΚΑ ήταν δύσκολη, αλλά απόλυτα αναγκαία… η προσπάθειά μας είναι να επαναλειτουργήσει αλλά με απόλυτη ασφάλεια».

Βραβείο με το κλαδί ελιάς, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, απένειμε στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε κατά την ομιλία του στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία:

«Πρέπει να σας ομολογήσω ότι διακατέχομαι από άγχος που είμαι εδώ απέναντί σας, απέναντι από ανθρώπους που ζουν στον Αθλητισμό, τον υπηρετούν επί σειρά ετών.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι στις Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στη Μητέρα Γη των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία.

Πόσο τυχεροί και ευλογημένοι είμαστε εμείς οι Έλληνες, όταν βλέπουμε πως όλος ο κόσμος μιλάει για την χώρα μας, για την Αρχαία Ολυμπία που γεννήθηκαν οι αξίες του Ολυμπισμού και διαδόθηκαν στα πέρατα του κόσμου.

Στην εποχή που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε σκιά στον Αθλητισμό, ώστε να τον παραδώσουμε στις νέες γενιές απαλλαγμένο από κάθε παθογένεια.

Θέλουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο της βίας, έχουμε νομοθετήσει σχετικά, μέτρα σκληρά. Η βία δεν είναι σύμφυτη με τον Αθλητισμό αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε επιμένει. Εδώ ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είτε τροφοδοτούν, είτε αποδυναμώνουν κι εδώ καλείστε να παίξετε τον κυρίαρχο κοινωνικό σας ρόλο..

Η Πολιτεία θα είναι απόλυτα συνεπής σε όσα έχει εξαγγείλει όμως χρειαζόμαστε και εσάς για να προασπίσουμε τον Αθλητισμό από κάθε μορφής βία.

Προέχομαι από ένα δύσκολο Υπουργείο, το Εργασίας, όπου σε δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια, καταφέραμε σε να εξαλείψουμε παθογένειες, να εκσυγχρονίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, να καθιερώσουμε την Εργάνη, ένα εξαιρετικά χρήσιμο και αναντικατάστατο πλέον εργαλείο για όλους, Θεσπίσαμε κανόνες διαφάνειας και κανόνες που λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, με στόχο την ακεραιότητα, ακριβώς ό,τι επιδιώκουμε και στον Αθλητισμό.

Για εμάς στο Υπουργείο Αθλητισμού, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις μας, στη θητεία που διανύουμε στο αναβαθμισμένο Υπουργείο Αθλητισμού: η μία είναι να εμφυσήσουμε την αθλητική συνείδηση στους πολίτες κάθε ηλικίας και η δεύτερη να μεταλαμπαδεύσουμε τις Αξίες του Αθλητισμού μέσα από την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, θα κινηθούμε σε 5 βασικούς Πυλώνες στο Υπουργείο Αθλητισμού.

Ο Νέος Αθλητικός Νόμος που θα έρθει συνδυαστικά με την κωδικοποίηση του υπάρχοντος, του ν. 2725/1999 που έχει υποστεί τόσες τροποποιήσεις σ’ αυτά τα 25 χρόνια. Θέλουμε να χτίσουμε όχι να γκρεμίσουμε Να ισχυροποιήσουμε τις θεσμικές κολώνες, μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό θα γίνει μέσω ενός ευρύτερου Εθνικού Διαλόγου με όλους τους ανθρώπους και τους φορείς του Αθλητισμού με τους οποίους θα συνομιλήσουμε ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική πλατφόρμα στο open.gov ώστε να διαμορφωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.4

Μετά την Εργάνη στο Υπουργείο Εργασίας θα έχουμε στον Αθλητισμό την πλατφόρμα «Κούρος»! Πρόκειται για την απόλυτη ψηφιοποιημένη καταγραφή ολόκληρου του Αθλητισμού της χώρας, που θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα δίνει άμεση πληροφορία στο κοινό, θα έχει συγκριτικά στοιχεία και μετρήσιμα μεγέθη σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του αθλητισμού μας και θα είναι προσβάσιμη και σε εφαρμογή στο κινητό, το My Kouros App.

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε την πλατφόρμα ενώ υπολογίζουμε πως σε μία τριετία θα κουμπώσουν όλα όσα σχεδιάζουμε. Ο «Κούρος» θα καταστεί πολύτιμο εργαλείο για να λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικές για στοχευμένη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη αθλημάτων ανά γεωγραφική περιοχή.

Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό όλων των ΕΑΚ της χώρας! Ηδη έχουν συνταχθεί 17 φάκελοι, ώστε να λυθούν θέματα από αδειοδοτήσεις, έως και την υλικοτεχνική υποδομή ψάχνοντας χρηματοδοτικά εργαλεία.

Θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση του Σχολικού Αθλητισμού. Είναι η χρυσή ευκαιρία μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη να μπουν οι θεσμικοί πυλώνες για την ενίσχυση του Σχολικού Αθλητισμού.

Ενδυνάμωση και επέκταση των Προγραμμάτων “Άθλησης για Όλους”. Χτίζονται συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση και πριν από λίγες μέρες ενεργοποιήσαμε 85 προγράμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Τι είπε για το ΟΑΚΑ 

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του ΟΑΚΑ:

“Η απόφαση για το ΟΑΚΑ ήταν δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία, το ΤΕΕ σύντομα θα έχει μία γνωμοδότηση. Η προσπάθειά μας είναι να επαναλειτουργήσει αλλά με απόλυτη ασφάλεια. Έχουμε εξασφαλίσει τα 57 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμισή του και καταφέραμε να διασφαλίσουμε και 7,5 εκατ. για την ανέγερση του νέου πολυδύναμου Σταδίου στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ.

Είναι όμως απαρέγκλιτη αρχή μου να λειτουργούν όλα τα Στάδια με απόλυτη ασφάλεια για αθλουμένους, αθλητές και θεατές! Από τις 31/8 έχω υπογράψει απόφαση που καμία αθλητική εγκατάσταση της χώρας όπου κι αν αυτή ανήκει, δεν θα λειτουργεί χωρίς στατική επάρκεια και πυρασφάλεια. Σε πολλούς δεν άρεσε η απόφασή μου, όμως δεν υπαναχώρησα.

Εγώ λοιπόν θέλω να πω πως ό,τι βλέπετε θετικό να το στηρίζετε, ό,τι νομίζετε πως είναι αρνητικό να το στηλιτεύετε!

Είμαι εδώ για να σας ακούσω, αλλά να προχωρήσω στην υλοποίηση όσων έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και προσβλέπω στη βοήθειά σας, αλλά και την καλόπιστη κριτική σας, όπου θεωρείτε πως χρειάζεται”.

# Χορηγός επικοινωνίας του 10ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χαραλαμπόπουλος και Μουρατίδης ταξιδεύουν… Μικρές Κυκλάδες! Στάσεις σε Κουφονήσια και Ηρακλειά

Ανάμεσα σε κύματα, γεύσεις και ντόπια φιλόξενη καρδιά, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες κάνουν στάση στα Μικρά Κυκλαδονήσια – με φωτογραφίες, γέλια και αλμύρα καλοκαιριού

«Το Σπιτάκι του Νερού» φέρνει καθαρό νερό στη Γαύδο, ένα βήμα προς τη βιώσιμη νησιωτικότητα

Με έως και 19 κυβικά μέτρα ημερήσιας παροχής, το νέο Water Kiosk στη Γαύδο προσφέρει δωρεάν πόσιμο νερό στους κατοίκους και μειώνει τη χρήση πλαστικού

Υποθαλάσσιοι κήποι ζωής: Η αναγέννηση της Ποσειδωνίας από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Μια αθόρυβη αλλά κομβική περιβαλλοντική προσπάθεια που εδώ και 7 χρόνια δίνει ανάσα στις ελληνικές θάλασσες

«Η θάλασσα ενώνει, η αδικία διχάζει»: Ισότιμη φορολόγηση ζητούν οι ναυτικοί των σκαφών αναψυχής

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης, με αιχμηρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση στη Βουλή ζητά ίση φορολογική μεταχείριση με τους συναδέλφους της εμπορικής ναυτιλίας

Ο Ελληνισμός της Διασποράς ενώνει δυνάμεις: Ορόσημο η 15η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ στη Βουλή

Ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσω της συνεργασίας ΠΑΔΕΕ και Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Αγία Άννα της Ποταμιάς, ένα εκκλησάκι 12 αιώνων με ρίζες και ψυχή στην καρδιά της Νάξου

Στην πλαγιά της Ποταμιάς, το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στέκει φρουρός της μνήμης και της πίστης για πάνω από 1.200 χρόνια, κρατώντας ζωντανό το νήμα της παράδοσης

Νάξος – “Φιλοξενία”: Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για τον καύσωνα της Παρασκευής

Υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 σε πολλές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου – Παρέμβαση του Συλλόγου Εστίασης Νάξου "Φιλοξενία"

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μπαλιάς: Ρεπορτάζ παραλίας στη Νάξο

Όταν το καλοκαιρινό ειδύλλιο με τη θάλασσα διακόπτεται από φωνές, κουβαδάκια και την... πέμπτη μπαλιά στο δόξα πατρί!.. Ο συγγραφέας Γιώργος Καστελλάνος μοιράζεται τις σκέψεις του

Ανοιχτή τυρόπιτα με γραβιέρα Νάξου Πιτταράς και δυόσμο, νησιώτικη νοστιμιά στο τραπέζι σας

Μια ιδιαίτερη πίτα με έντονη γεύση γραβιέρας, δροσιά δυόσμου και αφράτη σπιτική ζύμη – ιδανική για κάθε περίσταση

Δωρεάν σχολή κολύμβησης για παιδιά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην παραλία του Άη Γιώργη

Ξεκινούν τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά 4-14 ετών με στόχο την ασφάλεια και εξοικείωση με το νερό – Δωρεάν συμμετοχή με προεγγραφή

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι