Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑντ. Ποθητός: Από το λιβάδι της Νάξου έως τη Ρώμη και παραπέρα

Αντ. Ποθητός: Από το λιβάδι της Νάξου έως τη Ρώμη και παραπέρα

|

Η προσωπική μου αγάπη για το τρέξιμο είναι ανεξίτηλα δεμένη με την αδιαμφισβήτητη αίσθηση ελευθερίας και την ανάγκη για φυγή προς τα εμπρός.

Κείμενο του Αντώνη Ποθητού (*)

Από τους πρώτους διασκελισμούς στα 13 μου, στο κουρασάνι του τότε Εθνικού Σταδίου Νάξου, στα 8 στάδια των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που συμμετείχα κι έπειτα στο παλιό Γεώργιος Καραϊσκάκης, το γήπεδο του Πανιωνίου, το χωμάτινο πέταλο πίσω από το Καλλιμάρμαρο, αλλά και το ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ και τον Αγιο Κοσμά, εκεί που κολλήθηκαν με ιδρώτα και γαλακτικό αρκετά δρομικά ένσημα, μέχρι σήμερα, η ανάγκη για απομόνωση, για χάρη ενός άτυπου διαλογισμού σε συνδυασμό με την ικανοποίηση της αυτοβελτίωσης μέσα από την επίτευξη στόχων αλλά και το καθ’ εαυτό κυνήγι των ενδορφινών, παραμένουν ακατανίκητες προσωπικές μου «ντόπες» στον χρόνο.

Σε αυτή την αγάπη για το τρέξιμο έρχεται να κουμπώσει η χαρά της δημιουργικής προσωπικής περιπλάνησης, η χαρά για ένα δρομικό σεργιάνι. Με το αόρατο νήμα από τον μίτο της Αριάδνης στα πόδια και με αφετηρία τους καλαμιώνες στο Λιβάδι της Νάξου, με μια εκ φύσεως αγάπη για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τρέχω να ενώσω τον κόσμο σε έναν δικό μου παγκόσμιο χάρτη. Εκεί ακριβώς που αθλητισμός και πολιτισμός συναντιούνται με τον αρμονικότερο τρόπο: στο ιστορικής αξίας αγώνισμα του μαραθωνίου.

Η εκκίνηση δόθηκε ξανά για μένα έπειτα από 20 χρόνια αποχής, στην πατρίδα του Στέλιου Κυριακίδη, την όμορφη Πάφο της Κύπρου. Επειτα ακολούθησε το Παρίσι. Η αρχή ήταν δύσκολη, με λάθη, αβλεψίες, αστοχίες και επικίνδυνους αυθορμητισμούς που οδήγησαν σε τραυματισμούς. Ευτυχώς που στο πλάι μου υπήρχαν η οικογένειά μου, ο προπονητής μου, δυο-τρεις καλοί φίλοι με κατανόηση και αρκετοί εξαιρετικοί επαγγελματίες γυμναστές και φυσικοθεραπευτές.

Τα χρόνια πέρασαν και κάθε εμπόδιο θέλει στρατηγική για να υπερκεραστεί: ο πελαγίσιος βοριάς νικιέται στα καλά προστατευμένα παράλληλα δρομάκια του Αϊ-Γιώργη, στις νότιες παρυφές της Χώρας, παρέα με τα έντονα αρώματα από τα κάθε λογής μπαχάρια στα μαγειρέματα των μεταναστών. Η υγρασία, με μεσημεριανά tempo και longruns στο φιλόξενο Λιβάδι, έστω και υπό τη δυναμική παρουσία του μεθανίου στα ρουθούνια, από τα παρακείμενα βουστάσια. Ο θεός του νησιού, ο Διόνυσος, με το ιερό του εκεί, στα Υρια,  ο ορθόδοξος Αϊ-Γιώργης κι ο καθολικός Σανλούκος λίγο πιο πέρα, θα συνδράμουν κι αυτοί με την ευλογία τους τις ανάσες μου, στις πρώτες ιδρωμένες απόπειρες της προετοιμασίας.

Φέτος, σειρά έχει η Αιώνια Πόλη. Κι ως άοπλος Αννίβας, που χαλυβδώνει με τη σκόνη της Σαχάρας τα πνευμόνια του κάπου στις ακτές της Τυνησίας, στοχεύω να διαβώ τις Αλπεις για να σταθώ στην εκκίνηση του μαραθωνίου στη Ρώμη. Ο κύβος ερρίφθη για μια ιστορία αλλιώτικη. Που δεν μιλά για αιματοκυλίσματα και καταστροφή, αλλά για συναδέλφωση και κατάκτηση εμπειριών και γνώσης. Ο χάρτης μου είναι ανοιχτός μπροστά και οι υποψήφιοι σταθμοί πάμπολλοι: Λονδίνο, Βαρκελώνη, Μπρατισλάβα, Αννόβερο και ΝόβιΣαντ, Βομβάη, ΛοςΑντζελες και Τόκιο.

Δεν είναι όμως μόνο οι προορισμοί-σταθμοί που μετρούν σε αυτή την άτυπη προσωπική σκυταλοδρομία. Αλλά και η υπέροχα φωτεινή, χειμωνιάτικη αγκάλη της Μεσογείου που τους υπογραμμίζει. Μπορεί ο μίτος να αρχινά το ξετύλιγμά του με τα πρώτα χιλιόμετρα στη Νάξο, μα συνεχίζει πότε στον υπέροχο Παγασητικό, στην απλωσιά της Καλαμάτας, στο καταπράσινο Γαλαξίδι, τη μαγική Κορωνησία, την Τριχωνίδα, τη Γύρα της Λευκάδας και πότε στην παράκτια Τυνησία, το Ατλαντικό Μαρόκο, την Ερυθρά Θάλασσα. Τα πατήματα-πινελιές να χρωματίσουν την υδρόγειο, κι ίσως μια μέρα, ο Μινώταυρος της αμάθειας και της μισαλλοδοξίας να πέσει νεκρός από το σπαθί της γνώσης. Ισως τότε τα λευκά πανιά να βρουν για πάντα τη θέση τους στα ξάρτια…

(*) Ο Αντώνης Ποθητός είναι ξεναγός και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Κυκλάδες. Είναι αθλητής του ΣΕΒΑΣ Νάξου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε με την αρωγή του Αξώτη Γιάννη Βασαλάκη στο ένθετο “Τρέχω” στα “Νέα” του περασμένου Σαββάτου (03/02).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο