Η Αννα Κορακάκη μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας με το καλημέρα της παρουσίας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτη αθλήτρια με δύο μετάλλια σε μία διοργάνωση, πρώτο χρυσό μετάλλιο μετά το 2004 για την Ελλάδα (31ο συνολικά) και πρώτο μετά το 1920 στην σκοποβολή
Μέσα σε λιγότερο από 50 ώρες όλοι γίναμε φαν της Σκοποβολής, άσοι στο αεροβόλο πιστόλι και κυρίως γνωρίσαμε και αγαπήσαμε την Αννα Κορακάκη. Το 20χρονο κορίτσι από τη Δράμα που έγραψε ιστορία όσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς μετά το χάλκινο μετάλλια στο αεροβόλο πιστόλι των 10 μέτρων, κατέκτησε το βράδυ της Τρίτης (09/08) και το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι στα 25 μέτρα και ο Ελληνικός Υμνος ακούστηκε στο Ρίο την ώρα που η «γαλανόλευκη» βρίσκονταν στο πιο ψηλό σημείο του ιστού.
Και επειδή σεβόμαστε τον εαυτό μας δεν θα αναφέρουμε ούτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα των πολιτικών. Κρατάμε μόνο ατάκες από μηνύματα που έστειλαν αμέσως μετά το θρίαμβο άνθρωποι του αθλητισμού…. Όπως η
Αγη Κασούμη, (έξι σερί συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το Λος Άντζελες το 1984, μέχρι την Αθήνα το 2004) που έγραψε «Άννα Κορακάκη, απόλυτη θεά της Παγκόσμιας Σκοποβολής!!!!!!!»,. ενώ ο θρυλικός Χρήστος Παπανικολάου, 4ος στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, έγραψε: «ΑΝΝΑ, ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΟΥΜΕ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
Αλλά πάνω από όλα, μπράβο για την σεμνότητά σου, το χαμόγελο σου, το δάκρυ σου, χαρήκαμε την ικανοποίησή σου που σε έκανε να λάμπεις» Και να σκεφτεί κανείς, ότι ο πατέρας της και προπονητής της Τάσος Κορακάκης από την αγωνία του δεν είδε την τελευταία σειρά βολών της κόρης του ενώ όπως παραδέχτηκε μετά το τέλος των αγώνων η Αννα με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχαν διαφωνήσει για την τεχνική της, όμως στο τέλος υπάκουσε στις εντολές του προπονητή της και δικαιώθηκαν αμφότεροι.. Ενώ το δικό της μήνυμα έστειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης μέσου του λογαριασμού της στο twitter λέγοντας «Ευχαριστώ Ελλάδα για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Κατέστη δυνατό λόγω της αγάπης σας. Σας αγαπώ όλους»
Τι έγινε στον αγώνα;
Η Κορακάκη ήταν εντυπωσιακή στα ημιτελικά και με 19 πόντους πέρασε ως πρώτη στον μεγάλο τελικό εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή το μετάλλιο. Αντίπαλος της εκεί ήταν η Γερμανίδα, Μόνικα Καρς, η οποία ενώ στην αρχή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει σε ευστοχία την Ελληνίδα (6-0), στη συνέχεια, η αναμέτρηση έγινε… ντέρμπι. Η Γερμανίδα μειίωσε σταδιακά σε 6-2, 6-4 και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 6-6 την Ελληνίδα σε ένα σημείο που έμοιαζε να χάνει την ψυχραιμία της. Η τελευταία σειρά των βολών ανέδειξε την Ελληνίδα νικήτρια με 4-3 και ήταν αυτή που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο με συνολικό σκορ 8-6. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελβετή Χάιντι Γκέρμπερ που νίκησε 8-4 την Κινέζα Ζανγκ στην αναμέτρηση για την 3η θέση.
Η τελική κατάταξη:
1. Αννα Κορακάκη (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Μόνικα Καρς (Γερμανία)
3. Χάιντι Γκέρμπερ (Ελβετία)
4. Τζινγτζινγκ Ζανγκ (Κίνα)
5. Εκατερίνα Κορσούνοβα (Ρωσία)
6. Νίνο Σαλουκβάτζε (Γεωργία)
7. Σουκ Γιονγκ Τζο (Βόρεια Κορέα)
8. Αντοανέτα Μπονέβα (Βουλγαρία)
Να σημειώσουμε ότι η 20χρονη πρωταθλήτρια της σκοποβολής προκρίθηκε στον ημιτελικό με την δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από 60 βολές (στόχο ακριβείας & στόχο ταχείας βολής) με συνολικά 584 βαθμούς (100, 99, 98 & 93, 94, 100) κατετάγη δεύτερη στα προκριματικά ενώ στη πρώτη θέση στα προκριματικά πήρε η Κινέζα Γινγκγινγκ Ζάνγκ με 592 βαθμούς.
Η πρώτη με 2 μετάλλια από το 1912
Κάνοντας μία βόλτα στο χρόνο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αννα Κορακάκη μπήκε και σε ένα ιδιαίτερα «ολιγομελές» κλαμπ, εκείνο των Ελλήνων που κατέκτησαν πάνω από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση και η πρώτη που το πετυχαίνει από το 1912. Ο Κώστας Τσικλητήρας ήταν ο τελευταίος που το είχε πετύχει το 1908 και το 1912. Είχαν προηγηθεί το 1896 ο Γιάννης Ορφανίδης στην σκοποβολή, ο Σταμάτης Νικολόπουλος στην ποδηλασία, ο Διονύσης Κάσδαγλης στο τένις και ο Σωτήρης Βερσής στον στίβο και την άρση βαρών. Τρία μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, το 1896, είχαν πάρει ο Γιάννης Φραγκούδης στην σκοποβολή και ο Στάθης Χωραφάς στην κολύμβηση. Μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο στους αγώνες της Σκοποβολή για την Ελλάδα…
Οσο για την συλλογή χρυσών μεταλλίων; Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που είχαν φιλοξενηθεί στην Αθήνα είχε η Ελλάδα να πανηγυρίσει χρυσό μετάλλιο, μέχρι και αυτό της Άννας Κορακάκη, καθώς τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Λονδίνο παρότι μετάλλια ήρθαν κανένα δεν ήταν χρυσό. Στη διοργάνωση της Αθήνας η Ελλάδα είχε κατακτήσει συνολικά έξι χρυσά μετάλλια με τελευταίο χρονικά αυτό της Φανής Χαλκιά στα 400μ. εμπόδια, στις 25 Αυγούστου του 2004. Το 2008 στο Πεκίνο η ελληνική συγκομιδή ήταν δύο ασημένια και δύο χάλκινα, ενώ το 2012 στο Λονδίνο δύο χάλκινα. Για την Ελλάδα είναι το 31ο χρυσό της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ συνολικά μαζί με το χάλκινο που επίσης έχει κατακτήσει η Ελλάδα έχει φτάσει τα 117.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr και goalnews.gr