Στην Άνδρο ζουν με το «όνειρο» της δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου – Προπονούνται καθημερινά περισσότερα από 180 παιδιά
Στα εννέα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου της Άνδρου και στην συμμετοχή του στα εκάστοτε πρωταθλήματα των μπασκετικών Κυκλάδων, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα. Ένα στην κατηγορία των παγκορασίδων (2019) και δύο στις κορασίδες.
Του Ιωάννη Νοταρά (ηλεκτρονικό περιοδικό ΕΟΚ, basket.gr)
Έναν τίτλο την περυσινή αγωνιστική περίοδο (2021) κι έναν φέτος πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, έπειτα από έναν δραματικό τελικό που κέρδισε τον ΑΠΑΣ Νάξου. Έχει συμμετοχές στα φάιναλ φορ των παίδων και των εφήβων της ΕΣΚΚ, ενώ έχει πάρει μέρος στις προκριματικές φάσεις των πανελλήνιων πρωταθλημάτων της ΕΟΚ. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε τουρνουά μπάσκετ, όπως το «3ο VOREIA BEER Τουρνουά Κορασίδων», εκείνο του Προμηθέα Πατρών και τελευταίο στο πρόσφατο που διεξήχθη στο Σοφικό Κορινθίας.
Η Σύρος, η Τήνος και -πλέον- η Μύκονος (ομάδες που συμμετέχουν στον ίδιο όμιλο) διαθέτουν το δικό τους κλειστό γήπεδο, όχι όμως και η Άνδρος, αφού επί σειρά ετών, δεν γίνεται τίποτα για να αποκτήσει το νησί ένα… όνειρο ετών.
Καλοί οι τίτλοι, καλές οι διακρίσεις και η χαρά με την συμμετοχή σε αγώνες, αλλά η απογοήτευση στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες είναι φανερή, όχι για την έκβαση του παιχνιδιού, αλλά για τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, ο ζήλος τους για το μπάσκετ είναι τόσο μεγάλος που όταν κάποιος επώνυμος μπασκετμπολίστας επισκέπτεται τα καλοκαίρια την Άνδρο για διακοπές τον προσκαλούν να παίξει μπάσκετ μαζί τους.
Ο πρωτεργάτης των επιτυχιών του μπάσκετ της Άνδρου και κυρίως του πάθους που συνεχίζει να υπάρχει στο νησί, είναι ο Κυριάκος Μουστάκας. Το αυτοκίνητο του είναι φορτωμένο με μπάλες και μετακινείται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του νησιού, από τη Χώρα, στο Μπατσί, στο Γαύριο και στο Κόρθι για να πραγματοποιούνται οι προπονήσεις των τμημάτων! Και φυσικά πέρα από αυτόν τον καθημερινό… μαραθώνιο που δίνει, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ν’ αναφέρουμε ότι έχει και τις ακαδημίες που «μετρούν» περισσότερα από 180 παιδιά.
Κι αν τους θερινούς μήνες η κατάσταση είναι υποφερτή, τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες, τις περισσότερες φορές, είναι τέτοιες που οδηγούν στην αναβολή των αγώνων του ΑΟ Άνδρου. Το γήπεδο «Εμπειρίκιο» χρήζει επισκευών, ενώ η αναγκαιότητα κατασκευής νέου γηπέδου είναι δεδομένη και ο διαθέσιμος χώρος είναι πλησίον των σχολείων του Γαυρίου.
Υπάρχει, όμως, η θέληση και η δύναμη όλων όσων έχουν ανοίξει το κεφάλαιο κατασκευής κλειστού γηπέδου για να θεμελιώσουν το μέλλον του αθλήματος στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.