Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑνδρος - Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας: Εκκίνηση από Βρούτση και μάχη με δεκάδες...

Ανδρος – Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας: Εκκίνηση από Βρούτση και μάχη με δεκάδες σκάφη

|

Δύο εκκινήσεις, νέα σκάφη και καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσουν τους αγωνιζόμενους συνθέτουν το «παζλ» του 57ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα της Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής».

Για πρώτη φορά, σε ελληνικό αγώνα, θα υπάρχουν δύο ταυτόχρονες εκκινήσεις, καθώς, στις 29 Αυγούστου, ιστιοφόρα θα φύγουν με προορισμό την Άνδρο από τη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης και από τη Χίο. Η απόσταση και στις δύο διαδρομές είναι 72 ναυτικά μίλια. Η ιστιοδρομία από τη Χίο στη Χώρα της Άνδρου θα ονομάζεται «Οίνωψ» και θα συνδέσει δύο νησιά που διαθέτουν μακραίωνη ιστορία στις θάλασσες.

Στον στόλο της 57ης διοργάνωσης θα συμμετάσχουν και σκάφη που θα «τρέξουν» για πρώτη φορά σε αυτόν τον αγώνα αλλά και ιστιοφόρα που έχουν διανύσει αρκετές φορές την απόσταση. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι το TP52 «Velos Eurobank Private Banking» των Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, το «Carbonita» του Μανώλη Κονδύλη με πλήρωμα σπουδαίους ιστιοπλόους από την Ιταλία το «Black Pearl» με κυβερνήτες τον Olympian Μάρκο Χατζηκυριακάκη και τον Ανδριώτη Μάκη Κουρτέση και το super yacht «Burrasca». Η ομάδα του «Pete» του Δούκα Παλαιολόγου θα πάρει μέρος με ένα Cookson / Farr 43, κυβερνήτη τον πρωταθλητή Θοδωρή Τσουλφά και πλήρωμα νέα παιδιά από τις εθνικές ομάδες ιστιοπλοΐας. Στο τιμόνι του σκάφους «Απήδαλος Ναυς» θα βρεθεί ο πολυνίκης του Αιγαίου Δημήτρης Αλεβιζάκης, ο οποίος θα έχει χορηγό την ιστορική ανδριώτικη ναυτιλιακή εταιρεία Goulandris Bros ενώ ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου Φαίδων Ταμβακάκης θα αγωνιστεί με το νέο του σκάφος «Frankly my dear».

Στην εκκίνηση θα βρεθεί και ο περσινός νικητής της διοργάνωσης το σκάφος «Aristofani», το πλήρωμα του οποίου θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα «σκήπτρα» του. «Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει και, έτσι, επιστρέφουμε εφέτος με το ίδιο σκάφος και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες και ο αγώνας απαιτητικός. Για εμάς το πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια του πληρώματος, το δεύτερο μέλημα η ασφάλεια του σκάφους και ύστερα η διάκριση.

Το επίπεδο συναγωνισμού αναμένεται υψηλό και το «Carbonita» είναι ένα σκάφος που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και το άγνωστο αποτελεί πάντα πρόκληση», δήλωσε ο Σίμος Καμπουρίδης, κυβερνήτης του «Aristofani UK DC UK Defence Glub – UKP&I». Στο πλήρωμα του συγκεκριμένου ιστιοφόρου θα βρεθεί για ακόμα μία φορά ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος.

Να επανακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου θα προσπαθήσει το πλήρωμα τους σκάφους «Velos Eurobank Private Banking» των Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. «Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία τον αγώνα της Άνδρου για τις αγωνιστικές ιδιαιτερότητές του, για την υποδοχή που μας επιφυλάσσουν οι Ανδριώτες και για τη φιλοξενία. Ο αγώνας έχει σχεδόν κάθε χρόνο ακραία καιρικά φαινόμενα. Εφέτος θα φύγουμε με μπουνάτσα, κάτι που θα δυσκολέψει τα σκάφη για να τερματίσουν. Και αυτή τη χρονιά το Group Private Banking της Eurobank θα είναι δίπλα και σε εμάς αλλά και στον αγώνα της Άνδρου. Τόσα χρόνια έχουμε κοινές αξίες με στόχο την κορυφή.

Πλέον έχουμε γίνει μία οικογένεια και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις περιπέτειες αυτού του τόσο απαιτητικού αγώνα. Θα είναι η πρώτη φορά που το νέο σκάφος μας «Velos» θα πάρει μέρος στη διοργάνωση. Η ομάδα μεγάλωσε και είμαστε έτοιμοι για έναν ωραίο αγώνα», τόνισε ο Παύλος Καγιαλής, εκ των κυβερνητών του «Velos Eurobank Private Banking». Στο πλήρωμα του πανέμορφου TP52 θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Ολυμπιονίκης Τάκης Μάντης, ο Olympian του Λονδίνου Στάθης Παπαδόπουλος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα Lighting Βασίλης Παπαδάκης.

vroutsis andros

Εκκίνηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον Ολυμπιονίκη Στάθη Καλογερόπουλο

Την εκκίνηση από την περιοχή της Βουλιαγμένης θα δώσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο Ολυμπιονίκης του πόλο Στάθης Καλογερόπουλος.

«Για 57η χρονιά  κορυφαίοι ιστιοπλόοι, ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης θα έχουν την μοναδική εμπειρία να λάβουν μέρος σε μια εξαιρετικής ομορφιάς και δυσκολίας διαδρομής από τη Βουλιαγμένη στην Άνδρο, μέσα από τα στενά του Καφηρέα αλλά και από τη Χίο στην Άνδρο. Αποτελεί τιμή μου να δώσω την εκκίνηση στην ιστορική διοργάνωση  του  Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, τους οποίους συγχαίρω για την προσφορά τους στον ναυταθλητισμό της χώρας μας. Θα είμαι παρών και στο τερματισμό, στην πανέμορφή Άνδρο, για να χειροκροτήσω και να θαυμάσω από κοντά τις προσπάθειες των πληρωμάτων όλων των σκαφών. Καλή επιτυχία σε όλους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό θα βρεθεί ο ταλαντούχος πολίστας Στάθης Καλογερόπουλος, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς. Στο πρόσωπό του του Σάθη Καλογερόπουλου οι διοργανωτές θέλουν να τιμήσουν την εκπληκτική εμφάνιση των αθλητών και των αθλητριών του υγρού στίβου στους Αγώνες του Παρισιού.

Χρυσός Χορηγός του αγώνα είναι το Group Private Banking της Eurobank. Ο Όμιλος Eurobank στηρίζει φέτος, για 7η διαδοχική φορά τη διοργάνωση, έχοντας συνδεθεί άρρηκτα με την ιστιοπλοΐα μέσω και των εξαιρετικά επιτυχημένων χορηγιών αθλητών και αθλητριών που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις υψηλότερες διακρίσεις στο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί ότι το Group Private Banking της Eurobank είναι τα τελευταία χρόνια ο χορηγός και του σκάφους «Velos», των Ολυμπιονικών Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι και οι OTESAT MARITEL, ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, L PAPAPHILIPPOU & CO LLC, PORSCHΕ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, KOYRTESIS WINE ESTATE ANDROS, AΛΙΝΑ & ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΡΟΝΤΙΣΗΣ. Υποστηρικτές του αγώνα είναι οι YARDTECH, ZARBIS, SYMBEEOSIS, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, ANDROP, ΕΥ ΑΝΔΡΟΣ ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ, ΛΑΣΚΑΡΗΣ, DANS, DEL ARTE, ΑNDRUS BEER, ΕΥΑΝΔΡΟΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΗΣΣΟΣ BEER. Ταξιδιωτικοί χορηγοί: GOLDEN STAR FERRIES και FAST FERRIES. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΪ και υποστηρικτές επικοινωνίας οι ΑΝΔΡΙΑΚΗ, ΕΥΑΝΔΡΟΣ, ΕΝ ΑΝΔΡΩ, ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ, ASTERAS, ANDROS LIVADIA.

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου διεξήχθη για πρώτη χρονιά το 1967, χάρη στις προσπάθειες του Ιωάννη Β. Γουλανδρή.   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό η Κορινθία – Εκκενώνονται οικισμοί λόγω μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Καστανιάς

Δραματικές ώρες για την ορεινή Κορινθία – Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς

Αμοργός: Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω λειψυδρίας, έκκληση του Δήμου για συνετή κατανάλωση νερού

Ο Δήμος Αμοργού καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να αποφύγουν τη σπατάλη νερού ενόψει της δύσκολης θερινής περιόδου λόγω χαμηλών αποθεμάτων

Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του ΑΠΑΣ Νάξου για τη σεζόν 2025-26

Η ομάδα των Φαναριών ετοιμάζεται για ένα δυνατό πρωτάθλημα στη National League 1 και καλεί τους φιλάθλους να σταθούν και φέτος στο πλευρό της

Καύσωνας στην Παροναξία: Ο Ιούλιος “βράζει” τις Κυκλάδες, στους 39 βαθμούς στον Δαμαριώνα, στους 45 στη Φθιώτιδα

Σαρωτική ζέστη σε Αιγαίο και Ελλάδα – Πού «χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος σε Νάξο και Πάρο, ποια νησιά ξεπέρασαν τους 38°C, τι καταγράφει το meteo.gr για τις ακραίες θερμοκρασίες

Σύρος: Αποχώρηση Ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου λόγω φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας

Οι διαδηλώσεις στο λιμάνι της Ερμούπολης ανάγκασαν το “Crown Iris” με 1.700 Ισραηλινούς επιβάτες να αποχωρήσει πρόωρα από τη Σύρο. Πώς το κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Η Φολέγανδρος υποδέχθηκε την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για έναν βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στο νησί

Φίλ. Φόρτωμας: Επίσκεψη στη Σαντορίνη για τον Προφήτη Ηλία, ενημέρωση για ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε το μοναστήρι στον Πύργο και συζήτησε με φορείς για τουρισμό, αγορά και υποδομές

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες