Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑμερική: Η σημαία των Celtics δεν υπάρχει πια... έφυγε ο Μπιλ Ράσελ

Αμερική: Η σημαία των Celtics δεν υπάρχει πια… έφυγε ο Μπιλ Ράσελ

|

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος των Celtics, ο Μπιλ Ράσελ. 

Το ΝΒΑ από χθες είναι φτωχότερο… Οι Boston Celtics έχασαν τη ψυχή τους…. Το μπάσκετ λέει αντίο σε έναν εκ των κορυφαίων… Κι αυτό γιατί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Μπιλ Ράσελ.  Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών και μέλος του Hall of Fame. Μεγαλούργησε στη δεκαετία του ’60 με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς και κατέκτησε 11 πρωταθλήματα  (1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969) NBA. 

Είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Μάλιστα όπως έλεγε χαρακτηριστικά τα δαχτυλίδια δεν χωρούσαν πια στα δυο του χέρια! Δεύτερος με 10 είναι ο Σαμ Τζόουνς, φυσικά από τους Σέλτικς.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του, στον οποίο γράφτηκε σχετική ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε το θάνατό του από φυσικά αίτια. «Ο μεγαλύτερος νικητής στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού, απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 88 ετών, με την σύζυγό του στο πλευρό του».


 

Ο Ράσελ πέρασε μία ολόκληρη μπασκετική ζωή με τους Κέλτες (1956-1969) και αναδείχθηκε πέντε φορές MVP του ΝΒΑ, βρέθηκε 12 φορές σε All-Star, ενώ πανηγύρισε και δύο πρωταθλήματα με τους Σέλτικς ως προπονητής (1968,1969).

H φανέλα με το Νο6 που φορούσε έχει αποσυρθεί για πάντα από τους Σέλτικς. H ομάδα της καρδιάς του έστω και καθυστερημένα “πείραξε” το λογότυπο της και έγραψε για τον Μπιλ Ράσελ:

«Το να είσαι ο μεγαλύτερος πρωταθλητής στο άθλημά σου, το να φέρνεις την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι, το να είσαι ηγέτης στην κοινωνία, όλα αυτά μαζί μοιάζουν αδιανόητα, όμως αυτός ήταν ο Μπιλ Ράσελ».


 


Από το 1966 μέχρι το 1969 ήταν στο πάγκο των Σέλτικς ως προπονητής και κατέκτησε ακόμα 2 πρωταθλήματα, για να συνεχίσει σε Σουπερσόνικς (1973-1977) και Κινγκς (1987/1988).

Ο Hall of Famer κατάκτησε και ένα χρυσό μετάλλιο με την Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956.

Σε 963 ματς στην καριέρα του, είχε 15,1 πόντους-22,5 ριμπάουντ-4,3 ασίστ. Είχε ύψος 2.08 και στα χρόνια του ήταν το αντίπαλος δέος του Τσάμπερλεν. Η κόντρα τους έδωσε άλλη διάσταση στο άθλημα και στο NBA.

Είχε τιμηθεί με το Προεδρικό μετάλλιο Ελευθερίας το 2011 από τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Ταξίδι στο χρόνο 

Γεννήθηκε το 1934 στη Λουιζιάνα και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Όταν πήγε στους Σέλτικς έμεινε 13 χρόνια και στα 12 από αυτά έπαιξε στους τελικούς του NBA. Το 1958 ήταν τραυματίας και η ομάδα του δεν έφτασε στους τελικούς. 

Μέχρι να εμφανιστεί ο Μάικλ Τζόρνταν για πολλούς ήταν ο καλύτερος παίκτης του NBA!  Ήταν σπουδαίος σέντερ και εξαιρετικός μπλοκέρ και αμυντικός. 

Το 1966 ο θρυλικός κόουτς των Σέλτικς, ο Ρεντ Άουερμπαχ, αποσύρθηκε και έχρισε διάδοχο του τον Ράσελ.

Ήταν ο πρώτος μαύρος προπονητής σε μεγάλη ομάδα και πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και τα πήγε καλά και από αυτό το πόστο. Είχε βιώσει στο πετσί του τον ρατσισμό ειδικά στα χρόνια που έπαιζε στο κολέγιο. 

Αργότερα έγινε και σχολιαστής αγώνων και όλοι κρέμονταν από τα χειλη του για να ακούσουν τις απόψεις του. 

Ήταν ενεργός έως το τέλος στα social media και όταν πέθανε ο Κόμπι είχε φορέσει και τη φανέλα των Lakers!

Ασχολήθηκε επίσης με την υποκριτική, παίζοντας σε μια παράσταση στο παιδικό Θέατρο του Σιάτλ και σε ένα επεισόδιο του “Miami Vice” και έγραψε  τη αυτοβιογραφία, “Second Wind”.

Το 1980 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA από την Ένωση Επαγγελματιών Συγγραφέων Μπάσκετ της Αμερικής. Ήταν μέλος της 75ης Επετειακής Ομάδας που ανακοινώθηκε από το NBA τον Οκτώβριο του 2021. Το 2013, η ομάδα της Βοστώνης τον τίμησε με ένα άγαλμα στο City Hall Plaza.

Μάτζικ Τζόνσον για Ράσελ: «Ήταν το είδωλό μου»

Ο θρυλικός Μάτζικ Τζόνσον έγραψε στα social media για την απώλεια του Μπιλ Ράσελ: «Ο Μπιλ Ράσελ ήταν το είδωλό μου. Τον παρακολουθούσα εντός και εκτός κορτ. Η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη, κατέκτησε 11 τίτλους στο ΝΒΑ. Εκτός των παρκέ ήταν αυτός που χάραξε τον δρόμο για ανθρώπους όπως εγώ» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα Ταξίδι Προσφοράς και Ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική και διατροφολογική παρακολούθηση

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος (08/05) σε περιοχές της κεντρικής και ορεινής Νάξου

Στην κεντρική και βορειοανατολική πλευρά της Νάξου αύριο Πέμπτη (08/05) θα υπάρξει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος - Σε ποιες περιοχές

Κ. Μπιζάς: “Ποιος και γιατί μπλοκάρει τις αεροδιακομιδές στην Πάρο;”

Ο Δήμαρχος Πάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς εκφράζει την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για τη μη αξιοποίηση των ελικοπτέρων που σταθμεύουν στο νησί, ζητώντας απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Η Φιλαρμονική της Νάξου στην καρδιά της Αθήνας με ήχο και ψυχή

Για πρώτη φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, μεταφέροντας τον παλμό του νησιού στην πρωτεύουσα και εκπροσωπώντας με περηφάνια τον τόπο.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος (Τραγαία) – Λύκειο: Μαθητές από τη Νάξο και το Μαρούσι συναντήθηκαν στη Βουλή των Εφήβων

Μια ουσιαστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων Βουλής Εφήβων του ΓΕ.Λ Τραγαίας Νάξου και του 5ου ΓΕ.Λ Αμαρουσίου ανέδειξε την αξία της επικοινωνίας, του πολιτιστικού διαλόγου και της δημοκρατικής συμμετοχής.

Λιβάνιος – Εκλογές: Θα πραγματοποιηθούν το 2027 με τον ίδιο Νόμο

Λιβάνιος: ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που έγιναν οι εκλογές του 2009. Στην αυτοδιοίκηση ωστόσο, το 2028, έρχονται αλλαγές.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα