Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑμερική: Είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουν, ακόμη και οι Ολυμπιονίκες

Αμερική: Είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουν, ακόμη και οι Ολυμπιονίκες

|

«Θανέειν πέπρωται άπασι» (σ.σ. είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουμε) έχει πει ο Πυθαγόρας. Όταν όμως ο θάνατος αφορά έναν Ολυμπιονίκη που φεύγει από τη ζωή σε νέα ηλικία και η αιτία θανάτου δεν προσδιορίζεται, τότε το μυστήριο αφήνει ελεύθερη τη φαντασία των φίλων του αθλητισμού. Η Αμερική μέσα σε ελάχιστες ώρες θρήνησε για δύο από τους κορυφαίους αθλητές του στίβου της, για την 32χρονη Τόρι Μπόουι και τον 51χρονο Κάλβιν Ντέιβις.

Ο θάνατός τους, συνειρμικά, έφερε στο μυαλό των φίλαθλων τον θάνατο της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, μίας άλλη κορυφαία Αμερικανίδας αθλήτριας που βρέθηκε νεκρή, σε ηλικία 38 ετών, ενώ κοιμόταν. Παρόλο που οι γιατροί δήλωσαν ότι έπασχε από μία σπάνια πάθηση οι, μη επαληθευμένες, φήμες για επιβάρυνση της υγείας της από χρήση απαγορευμένων ουσιών «συνοδεύουν» από το 1998 μέχρι και σήμερα το όνομά της.

Η Τόρι Μπόουι μεγάλωσε με τη γιαγιά της σε μια αγροτική περιοχή των ΗΠΑ. Αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ως μέλος της ομάδας 4 x 100 μ. των ΗΠΑ, ενώ στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ., πίσω από την Τζαμαϊκανή Ελάινε Τόμπσον, και το χάλκινο στα 200 μ. Το 2017 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 100 μ. «Είμαι η γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο. Περίμενα πολύ καιρό για να το πω αυτό», θα πει, τότε, σε δηλώσεις της.

Ο τελευταίος αγώνας της Τόρι Μπόουι ήταν μία κούρσα 200 μ. στη Φλόριντα. Το κάποτε γρηγορότερο κορίτσι του κόσμου τερμάτισε 5ο. Στη συνέχεια, χάθηκε από τους στίβους αλλά και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάποιοι μίλησαν για κατάθλιψη. Ζούσε στο Όραντζ της Καλιφόρνιας. Στις 3 Μαΐου, κι ενώ η αθλήτρια δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετές ημέρες, οι αρχές πραγματοποίησαν έλεγχο στο σπίτι της και την βρήκαν νεκρή.

Η Τόρι Μπόουι και ο Κάλβιν Ντέιβις δεν είχαν συναντηθεί στους αγωνιστικούς στίβους αλλά πέρασαν στην… απέναντι όχθη με παρόμοιο τρόπο. Και για τον 51χρονο χάλκινο Ολυμπιονίκη (400 μ. εμπ.) της Ατλάντας χρειάστηκε να γίνει έρευνα από αστυνομικούς. Εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του.

Πέπλο μυστηρίου

Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν αρκετοί θάνατοι Ολυμπιονικών που καλύπτονται από ένα… πέπλο μυστηρίου. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο θάνατος ενός από τους καλύτερους σκιέρ της Φινλανδίας, του Μίκα Μίλιλαϊ.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών και αφού είχε κατακτήσει ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τέσσερα χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ (3-3-2) παγκόσμια. Το 2001 βρέθηκε θετικός σε σκεύασμα που θεωρείται «μάσκα» για την κάλυψη της ερυθροποιητίνης. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Προσπάθησε να επανέλθει αλλά δεν τα κατάφερε. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 5/11/2011, με την αστυνομία να αποκλείει την εγκληματική ενέργεια και την αυτοκτονία και να θεωρεί πιθανόν ότι ο θάνατος προήλθε από κάποιο ατύχημα.

Ο Αλεξάντερ Ντελ Οέν έγινε ο πρώτος κολυμβητής της Νορβηγίας που κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 100 μ. προσθ.) και χρυσό από παγκόσμιο (2011, 100μ. προσθ.) ενώ είχε διακρίσεις και από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε ηλικία 26 ετών βρισκόταν για προπόνηση στην Αριζόνα. Είχε πάει για μπάνιο και όταν οι συναθλητές του συνειδητοποίησαν ότι άργησε να βγει έσπασαν την πόρτα και τον βρήκαν νεκρό. Η αρχική νεκροψία είχε ασάφειες και η τελική έδειξε έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η καρδιά όμως έχει… προδώσει πολλούς κορυφαίους αθλητές. Στις 20 Νοεμβρίου 1995, ο Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Σεργκέι Γκρίνκοφ έκανε προπόνηση, μαζί με τη σύζυγό του Εκατερίνα Γκορντέεβα, στη Νέα Υόρκη. Ξαφνικά, ο 28χρονος κατέρρευσε. Οι γιατροί διαπίστωσαν καρδιακή προσβολή. Ο Σεργκέι και η Γκορντέεβα, ως ζευγάρι, είχαν δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, πέντε χρυσά και ένα ασημένιο από παγκόσμια και τρία χρυσά και ένα χάλκινο από ευρωπαϊκά.

Η Φλο Χάιμαν συγκαταλέγεται στους «θρύλους» του αμερικανικού γυναικείου βόλεϊ. Οδήγησε τις ΗΠΑ στο ασημένιο μετάλλιο του 1984 (Λος Άντζελες). Στη συνέχεια, θα αγωνιστεί στο ιαπωνικό πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, έγινε αλλαγή και κατέρρευσε ενώ καθόταν στον πάγκο. Ήταν μόλις 31 ετών. Η αρχική αιτία θανάτου ανέφερε καρδιακή προσβολή αλλά, στη συνέχεια, θα διαπιστωθεί ότι έπασχε από το σύνδρομο Μαρφάν.

Υπάρχουν όμως και οι αθλητές που πέθαναν ενώ αγωνίζονταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρώτος που έχει καταγραφεί είναι ο Αρριχίων ο Φιγαλεύς, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα παγκρατίου, το 564 π.Χ.

Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς την πρώτη θέση στην μακάβρια λίστα κατέχει ο Φραντσίσκο Λαζάρο. Ο 24χρονος μαραθωνοδρόμος ήταν ο σημαιοφόρος της Πορτογαλίας, το 1912. Κατέρρευσε στο 30ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου. Αρχικά ως αιτία θανάτου θεωρήθηκε η αφυδάτωση. Στη συνέχεια όμως θα αποκαλυφθεί ότι είχε χρησιμοποιήσει έναν… πρωτοποριακό τρόπο για να βελτιώσει την απόδοση του.

Προκειμένου να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα και να ενισχύσει την ταχύτητα του άλειψε μεγάλο μέρος από το σώμα του με λίπος που βρίσκεται γύρω από τα νεφρά ενός ζώου. Αυτό είχε ως συνέπεια την ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Πριν από τον αγώνα φέρεται να είχε πει «Ή θα κερδίσω ή θα πεθάνω». Λίγες ημέρες μετά πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνό του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης.

Με πληροφορίες από την Kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου