Ο έρωτας
Το καράβι του
Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του
Κι ο φλόκος της ελπίδας του
Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει
Τον ερχομό
Πόσο ταιριαστά, άραγε, τα λόγια του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη με το επικείμενο αντάμωμα της αθλούμενης νεολαίας!
Από τον τόπο καταγωγής του νομπελίστα λογοτέχνη μας, τη Λέσβο ξεκίνησαν πριν από 96 χρόνια οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου και φέτος το νησί που θα λικνιστεί από τα μελτέμια, τις φωνές, τον ερχομό των 450 αθλητών και αθλητριών, είναι η πανέμορφη Μήλος με την πανάρχαια ιστορία.
Αγώνες ονομάζουμε αυτή την ευλογημένη σύναξη, η λέξη, όμως, μοιάζει φτωχή για να εκφράσει το κοινωνικό και πολιτισμικό έργο που επιτελείται στους Αιγαιοπελαγίτικους. Πιο πάνω από την επίδοση, από το ρεκόρ, λογίζεται η διάδραση των νέων από 18 νησιά της θάλασσας που ενώνει Ευρώπη και Ασία. Ανθρώπων από τόπους που έχουν τόσα πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά να τους ενώνουν, αλλά συνάμα και τόσο μεγάλες τεχνικές δυσκολίες στη συγκοινωνία και την επικοινωνία, που τους κρατούν χώρια τον έναν από τον άλλον.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ Κυκλάδων, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Μήλου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου, Σάμου, Λέσβου και Δωδεκανήσου, υπερνικούν αυτές τις δυσκολίες και φέρνουν το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου στο ανακαινισμένο και άρτια εξοπλισμένο στάδιο της Μήλου, πλην των αθλητών από 38 συλλόγους του ΣΕΓΑΣ, 7 σχολεία και 10 σωματεία ΑμεΑ, κι άλλους 100 συνοδούς, προπονητές, κριτές και επισκέπτες. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές συνάξεις μη πανελλήνιας εμβέλειας στη χώρα, για την «Ολυμπιάδα Στίβου του Αιγαίου».
Από το 1986 που ο ΣΕΓΑΣ και το τότε Υπουργείο Αιγαίου αναβίωσαν τη διοργάνωση, μόνο τέσσερις φορές δεν πραγματοποιήθηκαν: τα έτη 1993, 2009, 2015 και 2020.
Η Μήλος φιλοξένησε για πρώτη και μοναδική, έως τη φετινή, φορά τους Αιγαιοπελαγίτικους, το 1997, χρονιά που μια Ροδίτισσα, η Νίκη Ξάνθου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας.
Παιδί του Αιγαίου, από τη Μυτιλήνη και ο ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης, αλλά και ο θρυλικός Χιώτης εμποδιστής της προπολεμικής περιόδου, Χρήστος Μάντικας και βέβαια ο Σαμιώτης στην καταγωγή, μεγαλωμένος στην Κάλυμνο, εκλιπών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, που συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση των Αγώνων. Και ακόμα ο Γιάννης Σμαλιός από τη Κω, η Αγγελική Τσιολακούδη και η Όλγα Φιάσκα από τη Λέσβο, η Χρυσοστομία Ιακώβου και η Μαρία Μαγκούλια από την Κάλυμνο και τόσοι άλλοι που έχουν τιμήσει το εθνόσημο και έχουν φέρει διεθνείς διακρίσεις στην Ελλάδα και στον τόπο καταγωγής τους.
Σύλλογοι όπως ο ΑΟ Μυκόνου, ο Παναξιακός, ο ΑΓΕΣ Κάμειρος, ο ΑΟ Ρόδου, η Αθλοκίνηση Μυτιλήνης θεριέψανε, λογίζονται, πια, στα σημαντικά σωματεία της ελληνικής επικράτειας και ταξιδεύουν στη Μήλο για να προσδώσουν και αγωνιστική ποιότητα στην εκδήλωση.
Ραντεβού στη Μήλο, λοιπόν, στις 30 Σεπτέμβρη για το ευ αγωνίζεσθαι, μα πάνω από όλα για τη χαρά, την επαφή και τη γιορτή.
Με πληροφορίες από τη σελίδα segas.gr