Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΑφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

|

“… Με συγκίνηση και απίστευτη αίσθηση χαράς, ύψωσα την ελληνική σημαία με απέραντη υπερηφάνεια. Μια μοναδική εμπειρία ζωής όπου ξεπέρασα τα όρια μου και τα ξεπέρασα, αφήνοντάς με να νιώθω απίστευτα περήφανος…”

Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Ο λόγος στον συμπατριώτη μας, τον συντοπίτη μας, Αντώνη Μαργαρίτη. Ορειβάτης και αθλητής, ο οποίος πριν λίγες μέρες έγραψε ιστορία. Αφού κατέκτησε τον Ολυμπο (βλ Μύτικας στα 2.485 μέτρα) στα τέλη Φεβρουαρίου, πήρε το δρόμο για την Αφρική. Ονειρό του; Να ανέβει στο Κιλιμάντζαρο, το ιερό βουνό της “μαύρης” ηπείρου. Και τα κατάφερε. Η Ελληνική σημαία με άρωμα Νάξου στέκεται εκεί ψηλά… Στα 5.895 μέτρα.

Πως περιγράφει όμως ο 29χρονος Ναξιώτης την περιπέτειά του μέσα από την προσωπική του σελίδα στα social media;

“Η νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Ήταν μια νύχτα υπερπροσπάθειας: η τελευταία ημέρα πριν από την ημέρα της κορυφής στην καλύβα Kibo Hut στα 4.700 μέτρα ήταν απίστευτα απαιτητική. Ο οργανισμός μου είχε μόλις και μετά βίας εγκλιματιστεί σε αυτό το υψόμετρο, με αποτέλεσμα να με πιάνει σφυροκόπημα στο κεφάλι, ζάλη, εμετός, πυρετός και διάρροια, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κοιμηθώ.

Η αποστολή για την κορυφή ξεκίνησε την ίδια μέρα το απόγευμα εν μέσω τεράστιας δυσκολίας και πίεσης στον εαυτό μου. Οι πρώτες 2 ώρες της ανάβασης ήταν απίστευτα δύσκολες, με ανελέητους εμετούς και το σώμα μου να μου σηματοδοτεί ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Ωστόσο, τροφοδοτούμενος από θάρρος, θέληση και πίστη στο όνειρό μου, επέμεινα. Για τις επόμενες 5 ώρες, βρέθηκα στο σημείο Gilman’s Point στα 5.680 μέτρα, όπου άρχισαν οι τρομερές ζαλάδες και η τάση για λιποθυμία διαφαινόταν, με το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μου στο 73% και την εξάντληση στο αποκορύφωμά της.

Καθώς απέμενε μόλις μία ώρα για να φτάσω στην κορυφή του βουνού, ζήτησα από τον αρχηγό των οδηγών μου οξυγόνο. Η απάντησή του ήταν σαφής: μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να νιώσω καλύτερα, αλλά ήταν ενάντια στους κανόνες του βουνού να συνεχίσω μετά- έπρεπε να γυρίσω πίσω.

Εκείνη τη στιγμή, αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, ακολούθησε μια μνημειώδης σύγκρουση μεταξύ του σώματος και του μυαλού μου. Παρά την έκκληση του σώματος να υποχωρήσω, το μυαλό μου, τροφοδοτούμενο από την πίστη στον στόχο και το όνειρο, και το απόλυτο πείσμα μου, με ώθησε να συνεχίσω προς το υψηλότερο σημείο της αφρικανικής ηπείρου στα 5.850 μέτρα.

Με συγκλονιστική συγκίνηση και απίστευτη αίσθηση χαράς, ύψωσα την ελληνική σημαία με απέραντη υπερηφάνεια. Ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής όπου πίεσα τα όριά μου και τα ξεπέρασα, αφήνοντάς με να νιώθω απέραντα περήφανη. Κατά την επιστροφή, το σώμα μου κατέρρευσε, το επίπεδο οξυγόνου μου έπεσε στο 63% και ακολούθησε σοβαρή ζάλη, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της αποστολής να χρειαστεί να μου χορηγήσει οξυγόνο για περίπου 20 λεπτά για προληπτικούς λόγους.

Στη συνέχεια, όλα κύλησαν ομαλά και η κατάβαση πραγματοποιήθηκε. Η ημέρα της κορυφής ήταν 12 ώρες έντονης πρόκλησης και απόλυτου θριάμβου. Κιλιμάντζαρο, μου δίδαξες ότι η κορυφή είναι μόνο η αρχή του τι είμαι ικανός να κάνω. Σε ευχαριστώ που μου έδειξες τη δύναμη της επιμονής και την ομορφιά του να ξεπερνάω τα όριά μου”.


Θερμά συγχαρητήρια στον Αντώνη Μαργαρίτη για το θάρρος και το περίσσεμα της ναξιώτικης ψυχής του. Ο Αντώνης είναι επιχειρηματίας, ξενοδόχος ο οποίος έχει το George Studios, στον Αγιο Γεώργιο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kykladitis.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.